Kuzey Kore Kitalararasi Balistik Füze Firlatti

Kuzey Kore’nin Japon Denizi istikametine dogru yeni bir kitalararasi balistik füze firlattigi bildirildi. Japonya Savunma Bakani Yasukazu Hamada, füzenin ABD ana karasina ulasmak için yeterli menzile sahip oldugunu söyledi.

Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin yaptirimlari ve uluslararasi kamuoyunun tepkilerine ragmen silah programina yeniden hiz kazandiran Kuzey Kore’nin Japon Denizi istikametine dogru yeni bir kitalararasi balistik füze firlattigi bildirildi.

Japonya Sahil Güvenlik Kuvvetleri ve Güney Kore ordusundan yapilan açiklamalarda Pyongyang’in yerel saatle 10.14’te atesledigi füzenin 11.20 siralarinda Hokkaido’ya bagli Oshima adasinin yaklasik 200 kilometre batisina düstügü belirtildi. Ilk belirlemelere göre bölgede seyreden gemi ve uçaklarda hasar tespit edilmedigi ifade edildi.

Japonya’nin münhasir ekonomik bölgesine düstü

Japonya Bas Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno da konuyla ilgili yaptigi açiklamada, firlatilan kitalararasi balistik füzenin yüksek bir yörüngede yaklasik bin kilometre uçtugunu ve 6 bin kilometre yükseklige ulastigini ifade ederken, hükümetin füzenin imhasina dair bir emir vermedigini belirtti.

Asya-Pasifik Ekonomik Isbirligi (APEC) Zirvesi’ne katilmak üzere bulundugu Tayland’in baskenti Bangkok’ta konusan Japonya Basbakani Fumio Kishida ise, füzenin ülkenin münhasir ekonomik bölgesine düstügünün degerlendirildigini açikladi.

"Kuzey Kore benzeri görülmemis bir hizla provokasyonlarini tekrarliyor" diyen Kishida, Pyongyang’in eylemlerini "kesinlikle kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

ABD ana karasina ulasabilecek menzilde

Japonya Savunma Bakani Yasukazu Hamada da füzenin yaklasik 69 dakika uçtugunu açikladi.

Yörüngesine bakildiginda füzenin 15 bin kilometre veya daha fazla uçabileceginin degerlendirildigini kaydeden Hamada, bu durumun ABD ana karasini füzenin menziline sokabilecegine dikkat çekti.
Kaynak: İHA