4 Santimlik Kesi Ile Tümör Ameliyati

Balikesir Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Op. Dr. Erman Alçi, Balikesir’de bir ilki gerçeklestirdi. Dr. Alçi, 24 yasindaki bir hastanin kalbinin hemen üstünde yer alan paratiroit bezindeki iyi huylu tümörün alinmasini; iman tahtasini kesmeden, boyundan yapilan 4 santimetrelik kesi ile gerçeklestirdi.

4 Santimlik Kesi Ile Tümör Ameliyati
BAÜN Tip Fakültesi Hastanesinde, kalbin önünde yer alan tümör farkli bir yöntem ile alindi. Bogazin hemen altindan 4 santimetrelik kesi ile alinan tümör operasyonu ile ilgili bilgi veren Op. Dr. Erman Alçi, "Hastamiz 24 yasinda kadin hastaydi. Dis merkezde yapilan tetkiklerinde genel durum bozuklugu ve kalsiyum yüksekligi nedeniyle hastaneye yatan bir hastamizdi. Orada yapilan tetkiklerinde hastanin bu kalsiyum yüksekliginin, paratiroid bezleri ile ilgili oldugu, bu problemin ortaya çiktigi anlasilmisti. Ancak orada yapilan tetkiklerde paratiroid adenomunun bu hastaliga sebep olan dokunun hastanin kalbinin hemen ön yüzünde, kalbin ana toplardamarin ön yüzüne yerlestigini ve riskli bir cerrahi oldugunu kendisine iletmisler.

Hastamiz baska bir ilden bize basvurdu. Orada ameliyat olamayacagini, daha ileri bir merkezde olacagini söylemislerdi. Ardindan biz tabii hastamizi tekrardan degerlendirdik, hakikaten kalsiyumunun yüksek oldugunu ve bunun paratiroid patolojisi oldugunu ve yapilan sintigrafi ve ultrason degerlendirmeleri sonucunda dis merkezde söylendigi gibi ektopik yerlesimde oldugunu, normalde olmasi gereken yerin disinda kalbin ön yüzünde riskli bir bölgede yerlesmis oldugunu tespit ettik. Ardindan bir cerrahi planlamasi yapmamiz gerekiyordu. Tabii endokrin bransi, nükleer tip bransi, radyoloji bransi ve kalp damar bransi ile hastayi paylastik, birlikte konustuk. Aslinda cerrahi tedavi tek tedavisi, cerrahi endikasyonu var; planlanmasi gerekiyor ama yapilacak cerrahi hem genç bir hasta hem de yerlesim yeri olarak atipik yerlesimli bir yer oldugu için hastanin iman tahtasinin açilarak bu ameliyatin gerçeklestirilmesi gerekme riski vardi. Dolayisiyla biz de bu riski göz önünde bulundurup kalp damar bölümümüzden Onursal hocamizla görüstük. Onun da hastadan bilgisi oldu, ameliyat gününün planlamasini ona göre yaptik. Yani boyundan yapilan bir kesiyle kalbin ön yüzüne ulasilamadigi takdirde, hastanin iman tahtasi açik kalp ameliyatlarindaki gibi açilip o sekilde dogrudan kitleye erisim saglanmak zorunda kalinabilirdi, kötü senaryo buydu" dedi.

Op. Dr. Alçi, sözlerine söyle devam etti: "Biz de buna hazirlikli olup, planlamamizi yaptik. Ama mutluyuz ki böyle genç bir hastamizda buna gerek kalmadi. Kalabilirdi ama kalmadi. Boyundan yaptigimiz yaklasik 4 santimlik kesiyle bu kitleye ulastik, kalbin ön yüzünden timus bezinin içinde oldugunu ameliyat öncesi çok iyi bir degerlendirme yapmistik radyologlarimizla, nükleer tip doktorlarimizla. Ameliyat öncesi tespit ettigimiz sekilde timus bezinin içinde oldugunu gördük timus beziyle beraber yukariya aldik, boyundan yaptigimiz kesiden herhangi bir iman tahtasinin kesilmesine gerek kalmadan bu ameliyati basariyla gerçeklestirdik. Standart bütün ameliyatlarda yaptigimiz gibi ameliyatin basarisini objektif olarak ölçebilmek adina bir kan tahlili çalistik. O kan tahlilinde de 60’li degerlere düstügünü gördük 1000’li degerlerden, ardindan baska bir sorun olmadigini gördük ve ameliyati sonlandirdik" dedi.



Bir günde taburcu oldu

Op. Dr. Erman Alçi, hastanin 1 gün sonra taburcu oldugunu söyleyerek, sunlari kaydetti:

"Bu gerçeklestirmis oldugumuz paratiroid adenomun ameliyati, boyundan yapilan bir kesiyle çikarilmis olmasi, iman tahtasi açilmadan yapilan bir kesiyle çikarilmis olmasiyla bizim bildigimiz kadariyla hem Balikesir Üniversitesinde hem de bölgede ilk defa gerçeklestirildi.

Bunun için de hem klinigim hem sahsim hem de üniversitem adina mutluyum.

Halk dili ile ifade etmek gerekirse bu bez kalbin ön yüzünde yerlesim gösteriyordu, standart yerlesim boyunda olmasi gerekiyordu. Nadiren böyle oluyordu; nadiren kalbin ön yüzünde özellikle ana toplardamarin ön yüzünde yerlesebiliyor ve bu ameliyatlarda boyundan yapilan bir kesi ile kitleye erisebilmek yeterli olmuyor. Dolayisiyla hastanin iman tahtasinin açilip, açik kalp ameliyatlarinda oldugu gibi dogrudan o kesige ulasilmasi gerekebiliyor. Bu tabii hastalar için, genç hastalar için istenmeyen bir durumdu."

"Riskli ameliyati çok kolay atlattim"

Manisa’nin Soma ilçesinden gelerek hastaneye basvuran ve böylesi riskli bir ameliyati çok rahat atlattiklarini belirten Ayse Coskun (24), yasadigi bu operasyonu söyle anlatti:

“Bu bende çok uzun zamandan beri varmis galiba. Mide bulantisi, nefes darligi, halsizlik, yorgunluk, kemik agrilari sikayetlerinden dolayi ben aslinda gelmistim. Sehir hastanesinde 10 gün kadar yattim. Daha sonra ameliyat olmam gerektigi söyleyerekten de Erman Bey’in ününü duydum, o da sag olsun yardimci oldu. Böylelikle bu hastaligin bende oldugunu ögrendim. Ameliyat öncesinde korkularimiz vardi elbette ama Erman Bey her seyi en ince detayina kadar anlatti, bana çok tehlikeli oldugunu söyledi.

Riskin tabii ki oldugunu söyledi, buradan açamazsak eger asagidan iman tahtasini açacagini, tabii yasimin genç olmasindan dolayi tehlikeli olacagini söyledi.

Korktuk hep birlikte ama daha sonrasinda girerken ameliyata, çok da negatif degil pozitif düsündüm. Pek fazla bir sey hissedemedim, aslinda ne hissetmem gerektigini de bilemedim. Onun disinda Erman Bey’e güvendim açikçasi, diyebilecegim tek sey o. Baska da pek bir sey yapmadim ameliyattan önce, sonrasinda da gayet iyiydim. Elbette agrilarim oldu ama bir gün içinde kendime geldim. 6 saat içinde yemek yemeye, su içmeye baslamistim, ayaga da kalkmistim. Ertesi gün de gayet rahat bir sekilde evime dönebildim" dedi.

Kaynak: İHA