TYB Genel Baskani Arican Açiklamasi 'Istanbul'un Fethinin Arkasindaki Mânevi Dinamikler Kayseri'ye Dayaniyor'

Kayseri Yazarlar Birligi tarafindan organize edilen ve iki gün boyunca alti oturumda 30 konusmacinin bildiri sundugu ’Tarihi Yasatmak, Sehri Yasatmak Bilgi Söleni’ kapanis konusmasini yapan Türkiye Yazarlar Birligi (TYB) Genel Baskani Prof. Dr. Musa Kazim Arican; Istanbul’un Fethinin arkasindaki manevi dinamiklerin Kayseri’ye dayandigini iddia etti.

TYB Genel Baskani Arican Açiklamasi 'Istanbul'un Fethinin Arkasindaki Mânevi Dinamikler Kayseri'ye Dayaniyor'
Sehri kurmanin insana hükmetmek ve tarihi insa etmek anlamina geldigini ifade eden TYB Genel Baskani Prof. Dr. Musa Kazim Arican, Fatih Sultan Mehmet’e nasip olan Istanbul’un fethinin manevi mimarinin, hocasi Aksemsettin oldugunu, onun da hocasinin Ankara’da bulunan Bayramiye Tarikatinin kurucusu Haci Bayrami Veli oldugunu ve Haci Bayrami Veli’nin de hocasinin Kayseri’de bulunan Somuncu Baba olarak bilinen Hamidi Veli oldugunu belirterek Istanbul’un fethinin arkasindaki dinamiklerin Kayseri’ye dayandigini iddia etti. Tüm zamanlarin en önemli mimari olan, yüzlerce mimari eser birakmis olan Mimar Sinan’in arkasindaki manevi dinamigi de memleketi Kayseri’den aldigini belirten Arican, Evliya Çelebi’nin de Kayseriyle ilgili övgü dolu sözlerinden örnekler vererek, Kayseri’nin Osmanli baskenti Edirne, Bursa ve Istanbul kadar önemli manevi dinamiklere sahip oldugunu vurguladigini belirtti.

Osmanli’nin ilk medresesinin kurucusu olan Davudi El Kayseri’nin de bu sehre deger katan zirve sahsiyetlerden oldugunu dile getiren Genel Baskan Arican, Haci Bayrami Veli’ye ait olan siirde ’Çalab’im bir sâr yratmis iki cihan ârasinde; Bakicak di’dar görünür, o sâr’in kenâresinde’ diye bahsettigi sehrin büyük bir ihtimalle Kayseri oldugunu da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA