Tatbikati Kimileri Uyguladi, Kimisi De Film Gibi Izledi

Türkiye genelinde saat 18.57’de yapilan tatbikat, Bursa’da da gerçeklestirildi. ’Çök, kapan ve tutun’ tatbikatina ek olarak 8 blogun bulundugu siteden ise tahliye de gerçeklestirildi. Ancak kimileri, daha önce yapilan bilgilendirmelere uyarken, kimi ise hiçbir sey yokmus gibi hayatina devam etti.

Tatbikati Kimileri Uyguladi, Kimisi De Film Gibi Izledi
Türkiye genelinde yapilan ’Çök, kapan ve tutun’ tatbikati, Bursa’da da uygulandi. Daha önce yapilan bilgilendirmelere harfiyen uyan vatandaslar, ilk önce evlerinin içinde depremin geçmesini beklerken, daha sonra bulunduklari daireden toplanma alinana dogru hareket etti. Özlüce Mahallesinde 8 blogun bulundugu sitede ise uygulanan tahliye tatbikati, daha önceden vatandaslara kapi kapi gezerek hem brosürlerle hem de sözlü olarak aktarildi. Saatler 18.57’yi gösterdiginde camilerden yapilan anonslar ve çalan sirenleri duyanlar, bulunduklari alanda ’çök, kapan ve tutun’ uygulamasindan sonra dairelerinden çikarak toplanma alanina dogru hizla hareket etti. Ancak bazi vatandaslar, balkonlarinda oturmaya, camlarindan bakmaya, hiçbir sey yokmus gibi hareket etmeye devam etti.

Toplanma alanina gelen vatandaslar, Bursa Arama Kurtarma (BAKUT) tarafindan deprem veya afet aninda ve sonrasinda yapilmasi gerekenler hakkinda bilgilendirildi.

Kimi kucaginda çocugu, kimi ise esinin elini tutarak alana gelirken, tatbikatin çok önemli oldugunu dile getirdi. Türkiye’nin deprem bölgesi oldugunu belirten vatandaslar, "Insallah yasamayiz. Ancak yasanirsa da nelerin yapilacagini ögrenmis olduk" dedi.

BAKUT kurucu üyelerinden Mustafa Aydin Epik, "Gerekli bilgilendirmeler yapildi. Özel egitimler verildi.

Türkiye genelinde ’çök, kapan ve tutun’ tatbikati yapildi. Ancak biz bu bölgede bilgilendirdigimiz sitelerde, tahliye gerçeklestirdik" dedi.

Bursa 15 Demokrasi Meydani’nda ise, yoldaki vatandaslar çalan siren ve duyurularla aniden çök, kapan ve tutun uygulamasini gerçeklestirdi. Arama kurtarma köpeginin gösterisi, çocuklara jandarma ekiplerinin ekipmanlari anlatmasi ve göstermesi, jandarmanin tatbikat esnasinda vatandaslara bilgilendirmesi de yapildi. Tatbikat dualar edilmesiyle son buldu.
Kaynak: İHA