MESKI, SCADA Merkezi Ile Verileri Anlik Kontrol Ediyor

İçel Büyüksehir Belediyesine bagli İçel Su ve Kanalizasyon Idaresi (MESKI) Genel Müdürlügü, Veri Tabanli Izleme Sistemi Merkezi (SCADA) sayesinde, içme suyu sebekelerine bagli depolar, terfi istasyonlari, kontrol noktalari, vana ve basinç odalari dahil olmak üzere, tüm noktalarda anlik veri takibi yapmaya devam ediyor.

MESKI, SCADA Merkezi Ile Verileri Anlik Kontrol Ediyor
Türkiye’deki teknolojik yatirimlar arasinda örnek teskil eden SCADA, ’360 su yönetimi’ anlayisi ile suyun kaynagindan aritilarak, çevreye birakilmasina kadar olan tüm süreci 7/24 izliyor. İçel’deki içme suyu sebekeleri, atiksu göstergeleri, içme suyu ve basinç degeri kontrollerinin anlik takip edildigi SCADA Merkezi ile kayip-kaçak oranlari da minimum seviyeye indirilerek, bir damla suyun bile ziyan olmasinin önüne geçiliyor.

SCADA Merkezi üzerinden 799 tesis 7/24 izleniyor

MESKI Genel Müdürlügü, SCADA Merkezi ile 71 içme suyu deposu, 56 depo-terfi ve terfi istasyonu, 33 adet kuyu, 25 adet DMA, 162 adet ölçüm noktasi (debi, basinç), 10 adet atiksu aritma tesisi, 12 kanalizasyon terfi istasyonu ile 430 tesisin enerji yönetimi merkezi yazilimlari olmak üzere toplam 799 tesis, 7 gün 24 saat sürekli olarak izleniyor. Hatlarin en uygun basinç, depolarin en uygun seviyelerde çalismalari ve sistemin merkezden en uzak noktaya kadar anlik olarak kontrol edilmesi ile en verimli sekilde çalismasi saglaniyor.

SCADA Merkezi ile muhtemel kaçak-kayiplarin azaltilmasi ve sistemin hizli tepki vermesi sayesinde, fiziki ve ekonomik kayiplar en aza indiriliyor. Arsivleme veri analizi ve grafik egrisi olarak SCADA Merkezi üzerinden tüm veriler aliniyor.
Kaynak: İHA