Dogu Karadeniz'i Tek Bir Odaya Sigdirdi

Gümüshane’nin Torul ilçesinde yasayan arastirmaci-yazar Güngör Üçüncüoglu’nun 55 yillik çalismayla Dogu Karadeniz ve Gümüshane yöresinde bulunan tarihi kilise, köprü, manastir, sapel ve tarihi yollari tespit ederek olusturdugu arsiv 4 bin 800 fotografa ulasti.

Dogu Karadeniz'i Tek Bir Odaya Sigdirdi
Ilçe merkezinde yasayan arastirmaci-yazar Üçüncüoglu, 55 yillik çalisma sonucunda Karadeniz, Dogu Karadeniz ve Gümüshane çevresinin tarihine yön verecek önemli bir çalismaya imza atti.

1967 yilinda basladigi çalismalar neticesinde 100 bin belge ve 15 bin kitap üzerinde arastirma yapan ve çektigi 100 bine yakin fotografla bölgede bulunan tarihi kiliseleri, köprüleri, manastirlari, sapelleri, tarihi yollari ve maden için kullanilan magara alanlarini tespit eden Üçüncüoglu, sadece Gümüshane sinirlari içerisinde 2 bin 800 kilometre yol yaparak 277 köyde çalismalarda bulundu.

Çalismalarda Osmanli arsivlerini, Osmanli arsivlerinde yer almayan yapilari ise yine uzun çalismalar neticesinde tespit ettigi 67 seyyahin anilarinda bularak fotograflayan Üçüncüoglu’nun sergisinde M.S. 34 yilinda 3 kutsal kilisesinden biri olarak kabul edilen Hutura Kilisesi’nin çizilen resmi ve Zigana Tüneli’nin yapim asamasindaki hali de yer aliyor. Dogu Karadeniz’in tarihinin açtigi sergide yer aldigini söyleyen Üçüncüoglu, çalismalarinin devam edecegini ifade etti.



“Gümüshane ve Dogu Karadeniz bölgesinin tarihi burada”

Çalismalarinda büyük yol kat ettigini ve tek bir odaya sigdirdigi arsivinin 4 bin 800 fotografa ulastigini belirten Arastirmaci-yazar Güngör Üçüncüoglu, “Yapmis oldugum arastirmalarda tarihten kalan kalintilari çekiyorum. Onlarin tarihçelerini hazirliyorum. Bu konularla ilgili de 20’ye yakin belgesel çektim ben. Torul’dan, Trabzon’dan baslayip Erzincan’dan Erzurum’a Gümüshane’den geçen tarihi yollari, 67 tane seyyahin yasantilarini, Gümüshane’de geçirdikleri zamani, ne için geldiklerini resimlerle beraber tespit edip belgesel haline getirdim. Artvin’e kadar uzandim, Rize, Trabzon, Bayburt, Gümüshane bölgesinin kalelerini Osmanli’dan günümüze kadar gelen 100’ün üzerinde kalenin tarihçesini ve yerlerini bizzat giderek fotografladim. Bu arastirmalarda 100 binin üzerinde resim çektim bunlarin arasindan ayiklaya ayiklaya güncellestirdim ve bu resimleri 4 bin 800’e düsürdüm. Bana Istanbul’dan davet var, Ankara’dan davet var özellikle Gümüshaneliler, Karadenizliler bizi bu sergiden mahrum birakma diyorlar. Ben bu sergiyi Temmuz ayinda açtim o günden bugüne ilçemizin nüfusunun yarisi kadar ziyaretçi geldi. Geldiler incelediler, resimler üzerinde tek tek konustuk. Gümüshane ve Dogu Karadeniz bölgesinin tarihi burada iste. Urartular’dan, ilk çaglardan bu yana gelen medeniyetlerin ve halk kültürlerinin kalintilarini, ayakta olanlarini ve olmayanlari resimledik. Insanimiz, bölge halkimiz, ögrencilerimiz, ögretim görevlilerimiz görsün diye biz bu zahmetlere katlandik ve çalismalarim da devam ediyor böyle birakmiyorum” dedi.

Kaynak: İHA