Etiyopya'da Düzenlenen Hava Saldirisinda 50'Den Fazla Sivilin Öldügü Öne Sürüldü

Etiyopya’nin kuzeyindeki Tigray bölgesinde, dün hükümet ile Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF) güçleri arasindaki çatismalar nedeniyle yerinden edilmis insanlarin bulundugu bir okula düzenlenen hava saldirisinda 50’den fazla sivilin hayatini kaybettigi öne sürüldü.



Etiyopya hükümeti ile Tigray bölgesini kontrol eden isyanci Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF) güçleri arasinda Kasim 2020’den bu yana çatismalar sürüyor. Ülkenin kuzeyindeki ayrilikçi Tigray bölgesinde yer alan Eritre sinirina yaklasik 40 kilometre uzakliktaki Adi Daero kasabasina dün hava saldirisi düzenledigi ve çatismalar nedeniyle yerinden edilmis insanlarin bulundugu bir okulun hedef alindigi iddia edilerek, düzenlenen hava saldirisinda 50’den fazla sivilin hayatini kaybettigi öne sürüldü.

Bölgedeki yardim çalisani ve 2 Birlesmis Milletler (BM) kaynagina göre, saldirida hedef alinan okulun Etiyopya’daki BM Mukim ve Insani Yardim Koordinatörlügü’nün ocak ayinda Etiyopya Disisleri Bakanligina gönderdigi ülke içinde yerinden edilmis kisileri barindiran yerlesim bölgeleri listesindeydi.

Etiyopya hükümeti ve BM tarafindan henüz saldiri ile ilgili resmi açiklama yapilmadi. Basinla konusma yetkileri olmadigi için ismini vermek istemeyen dört insani yardim kaynagi, görgü taniklari ve yerel idari yetkililere atifta bulunarak okulun vuruldugunu ifade etti.

Shire’daki bir yardim görevlisi yaptigi açiklamada, saldiridan kurtulanlarin yaklasik 25 kilometre uzakliktaki Shire kasabasina kaçtiklarini ve en az 50 kisinin saldirida hayatini kaybettigini, 70’ten fazla kisinin de yaralandigini aktardigini ifade etti.

TPLF, saldirida 65 kisinin öldügünü iddia etti

TPLF Dis Iliskiler Ofisi tarafindan yapilan açiklamada, söz konusu saldirida 65 kisinin hayatini kaybettigi, 70 kisinin de yaralandigi öne sürülerek, saldiri “katliam” olarak nitelendirildi. Açiklamada, saldiridan Etiyopya ve Eritre hükümetleri sorumlu tutuldu.

En kanli saldiri geçtigimiz ocak ayinda yasanmisti

BM Insan Haklari Ofisine göre, Etiyopya’daki çatismalarda su ana kadar en kanli hava saldirisi geçtigimiz ocak ayinda ülkenin kuzeybatisindaki Dedebit kasabasinda düzenlenmis, mülteci kampinin hedef alindigi saldirida 59 kisi hayatini kaybetmisti.

Geçtigimiz agustos ayinda 5 aylik ateskes bozulmustu

Etiyopya hükümeti ile TPLF arasindaki 5 aylik ateskes geçtigimiz agustos ayinda bozulmus, çatismalar yeniden alevlenmisti. Etiyopya hükümeti Afrika Birligi’nin daveti üzerine bu hafta sonu yapilmasi planlanan baris görüsmelerine katilacagini açiklamisti. Tigray’in bölgesel hükümeti henüz davete yanit vermedi.
Kaynak: İHA