UAEA Baskani Grossi, Kiev Ve Moskova'yi Ziyaret Edecek

Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) Baskani Rafael Mariano Grossi, bu hafta Rusya’nin baskenti Moskova’yi ve Ukrayna’nin baskenti Kiev’i ziyaret edecek.

UAEA Baskani Grossi, Kiev Ve Moskova'yi Ziyaret Edecek
Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) tarafindan yapilan açiklamada, UAEA Baskani Rafael Mariano Grossi’nin bu hafta Rusya’nin baskenti Moskova’yi ve Ukrayna’nin baskenti Kiev’i ziyaret edecegi bildirildi.

Açiklamada, Grossi’nin Rusya’nin elindeki Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde bir nükleer güvenlik ve koruma bölgesi kurma konusundaki "istisarelerine devam edecegi" belirtildi.

Dün serbest birakilmadan önce 2 gün boyunca bir Rus devriyesi tarafindan gözaltina alinan Zaporijya Nükleer Santrali’nin Sefi Ihor Murashov’un da görevine devam etmeyecegini aktarilan açiklamada, Murashov’un yerine kimin geçecegi henüz belli olmadigi ifade edildi.

Ukrayna tarafindan geçtigimiz cumartesi günü yapilan açiklamada, Murashov’un tesisten Rus kontrolündeki Energodar sehrine seyahat ederken bir Rus devriyesi tarafindan gözaltina alindigini duyurmustu.

UAEA, santralde hasar tespit etmisti

UAEA Zaporijya Nükleer Santral ziyareti sonrasi yayinladigi raporda, santralin çevresinde bir güvenlik bölgesi olusturulmasi çagrisinda bulunmus, uzmanlarin ön taraftaki santralde büyük hasar tespit ettigi belirtilmisti. Insan kaynakli hatalarin nükleer bir felakete neden olabilecegine dikkat çeken UAEA, "Rus askeri isgali altinda tesisi isleten Ukraynali personel, sürekli yüksek stres ve baski altinda. Bu sürdürülebilir degil ve insan hatasina yol açabilir" ifadelerini kullanmisti.

Rusya ve Ukrayna, Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki çatismalar konusunda birbirlerini suçlamislardi.
Kaynak: İHA