Solingen'de Ailesi Yakilan 'Bilge Ana' Mevlüde Genç Hayatini Kaybetti

Almanya’nin Solingen kentinde Neo-Nazi 4 Alman sahis tarafindan kundaklanan evlerinde 5 aile ferdini yitiren "Bilge Ana" Mevlüde Genç hayatini kaybetti.

Solingen'de Ailesi Yakilan 'Bilge Ana' Mevlüde Genç Hayatini Kaybetti
Almanya’nin Solingen kentinde, 29 Mayis 1993’te Neo-Nazi 4 Alman sahis tarafindan kundaklanan evlerinde iki kizini, iki torununu ve yegenini kaybeden "Bilge Ana" Mevlüde Genç, 80 yasinda hayatini kaybetti. Mevlüde Genç’in oglu Kamil Genç, annesinin rahatsizlanmasinin ardindan hastaneye kaldirildigini ve tüm müdahalelere ragmen yasamini yitirdigini açikladi.

Öte yandan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskani Mustafa Sentop da taziye evini ziyaret ederek, bassagligi dileklerini iletti.

Cumhuriyet Bayrami kutlamalarina katilmisti

Mevlüde Genç, 2 gün önce 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami dolayisiyla Türkiye’nin Düsseldorf Baskonsoloslugu’nun düzenledigi resepsiyona katilmis ve yorgun oldugu gözlenmisti.

Birçok ödül almisti

Sürekli Türk ve Alman toplumunu birbirine yakinlastiran açiklamalarda bulunan Mevlüde Genç, yillar önce yasanan facia karsisinda hep itidalli mesajlar vermis ve birçok ödüle layik görülmüstü. 1996’da Federal Liyakat Nisani ile ödüllendirilen Mevlüde Genç, 2003’te Friedrich-Ebert-Vakfi’nin Alman-Türk Kültür Haftalari’nda Dostluk Ödülü’ne ve 2015’te de Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Liyakat Nisani’na layik görülmüstü. Mevlüde Genç’in adina her yil irkçilikla mücadele eden kisi veya kurumlara "Mevlüde Genç Madalyasi" da veriliyor. Geçtigimiz Haziran ayinda, Kültür ve Turizm Bakanligi ile Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi’nin destegiyle 1993 yilinda yasanan trajediyi ve ailenin yasadigi aciyi anlatan “Bilge Ana - Mevlüde Genç” belgeselinin galasi yapilmis ve ayni isimdeki kitap yayinlanmisti. Galada konusan Mevlüde Genç, her zaman oldugu gibi saygi ve hosgörünün önemini vurgulayarak, siddet ve nefretten uzak durulmasi gerektigini ifade etmisti.

29 Mayis 1993 tarihinde gerçeklesen irkçi saldirida, Hülya Genç (9), Gülistan Öztürk (12) ve Hatice Genç (18) olay mahallinde hayatini kaybetmis, Gürsün Ince (27) ve Saime Genç (4) ise yarali olarak kaldirildiklari hastanede hayatlarini kaybetmisti. Olaydan sonra yakalanan saldirganlar yargilanmis, 4 asiri sagci genç çesitli hapis cezalari almisti. Saldirganlarin ikisi ise iyi halden serbest birakildi. 1995 yilinda cinayetten suçlu bulunan failler cezalarini çektikten sonra tahliye edilmisti.

Mevlüde Genç’in cenazesi, sali günü Solingen’de kilinacak cenaze namazinin ardindan defnedilmek üzere memleketi Amasya’ya gönderilecek.
Kaynak: İHA