Van Gölü'nde Su Seviyesinin Azalmasi Balikçilari Endiselendirdi

Dünyanin en büyük sodali gölü olan Van Gölü’nde geçimini balikçilik yaparak saglayan vatandaslar, kurakligin etkisiyle limanlardaki su seviyesinin düsmesinden dolayi endiseleniyor.

Van Gölü'nde Su Seviyesinin Azalmasi Balikçilari Endiselendirdi
Küresel iklim degisikligi ve yagislarin azalmasi nedeniyle olusan kuraklik, Van Gölü’nde balikçilik yaparak geçimini saglayan vatandaslari olumsuz etkiledi. Sicakliklarin artmasiyla beraber yagislarin azalmasi ve asiri buharlasmadan dolayi Van Gölü’ndeki su kaybi artti. Gölde sularin çekilmesiyle birlikte birçok balikçi limaninda sular sig kaldi. Sularin azaldigi limanlara giris çikislarda sorun yasayan balikçilar, sürecin devam etmesinden endiseli olduklarini belirtiyor.

“Van Gölü eski seviyelerine ulasti”

IHA muhabirine konusan Mehmet Ertosun isimli balikçi, 40 yildir Van Gölü’nden balikçilik yaptigini ve sularin geri çekilmesinden dolayi sorun yasadiklarini belirtti.

Yüzeye çikan taslarin tekneye zarar verdigini ifade eden balikçi Ertosun, “Sularin çekilmesiyle limanlar islevsiz kaldi. Sadece Edremit ilçesindeki limanin daha fazla gölün içine uzatilmasindan dolayi kurakliktan etkilenmedi. Van Gölü’nün çekilmeyle birlikte eski seviyelerine ulasti. 25 yil öncesinde ise su seviyesi artmisti. Sular yükselince de evlerimiz sular içinde kaldi. Tabi sonrasinda ise sular hep çekildi. Ben tekrar gölün yükselecegine inaniyorum” dedi.



“Teknemizin tabani sürekli taslara çarpiyor”

Van Gölü’nde 20 yildir balikçilik yaptigini dile getiren Ali Abali ise tekne tabanlarinin taslara çarptigini belirterek, “Özellikle de liman girislerine kum toplaniyor. Limanin içerisi derin ama kumdan dolayi limana giremiyoruz. Sular çekildi. Baliklarin da ne durumda oldugunu çözemedik. Limanlarin kumsal bölgede yapilmasindan dolayi bu sorunu yasiyoruz. Zamaninda yanlis yere yapildigi için bizler de bu sikintiyi çekecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA