Korkutan Rapor Korkutan Görüntü Açiklamasi Kuraklik Topragi Tas Gibi Yapti, Çiftçi Ekim Yapamiyor

Edirne’de kuraklik nedeniyle çiftçiler bugday ekimi yapamazken, Meteoroloji Genel Müdürlügünün verileri kurakligin korkutan boyutunu gözler önüne serdi.

Korkutan Rapor Korkutan Görüntü Açiklamasi Kuraklik Topragi Tas Gibi Yapti, Çiftçi Ekim Yapamiyor
Edirne’de aylardir süren kuraklik nedeniyle çiftçiler ekim yapamaz hale geldi. Bugday üreticisinin uykularini kaçiran kuraklik, tarlada ekili olan kanolayi da olumsuz etkiledi. Edirne çiftçisinin ’sari altin çiçegi’ olarak adlandirdigi ayçiçegine alternatif olarak gösterilen kanola, yagmur yagmamasi nedeniyle boy vermedi. Kanola üreticileri, hasat yapamadan tarlalarini bozup yagis olursa bugday ekmeye hazirlaniyor.

Veriler ürkütücü boyutu gözler önüne serdi

Edirne’de yasanan kurakligin ürkütücü boyutunu Meteoroloji Genel Müdürlügünün sitesinden derlenen bilgiler gözler önüne serdi. Meteoroloji Genel Müdürlügünün “Illere Ait Mevsim Normalleri” raporundan derlenen bilgiye göre, Edirne’nin ekim ayinda aylik toplam yagis miktari ortalamasinin 66,4 mm oldugu görüldü.

Edirne’ye 1–28 Ekim tarihleri arasinda ise sadece 6 mm yagis düstü. Edirne’ye bu ay düsen yagisin ortalamanin çok altinda oldugu görüldü.



“Yillardir çiftçilik yapiyorum, ilk kez böyle kuraklik gördüm”

Edirneli çiftçi Secaattin Uyur, “Çok kurak bir yil geçiriyoruz. Kurakliktan dolayi kanolalar çikmadi. Çiftçilerimiz kuruya yer hazirliyor. Fakat gözyasi kadar yagmur yok. Zor bir sezon bizi bekliyor” dedi.

Edirne Ziraat Odasi Baskani Hüseyin Arabaci, yagmur yagmamasi nedeniyle kanolalarin çikmadigini söyledi.

Ekim ayi bitmesine ragmen bugday üreticisinin halen ekim yapmadigini, ay sonunu ve yagmur bekledigini anlatan Arabaci, “Yagislarin olmamasi çiftçiler açisindan iyi olmadi” dedi.

Yillardir çiftçilik yapan Ahmet Yildirim da, böyle bir kuraklikla ilk kez karsi karsiya kaldigini söyledi.

Su an çok riskli bir sürecin içinde olduklarini anlatan Yildirim, “Çiftçi ekim yapmiyor, yagis bekliyor. Yagis olmasa da kuruya ekim yapilacak. Insallah yagis olur” dedi.

Kaynak: İHA