Dizi Oyuncusundan Girisimcisine, Çiftçi Olmak Için Egitim Aliyorlar

Burhaniye ilçesinde, Balikesir Çiftçi Egitim Merkezi’nde (BAÇEM) 8. Tibbi ve Aromatik Bitki Yetistiriciligi Kursu basladi. 10 günlük kursa ekonomistten dizi oyuncusuna kadar 80 kisi katilirken, kursiyerlerin çogunlugunu da kadinlar olusturdu.

Dizi Oyuncusundan Girisimcisine, Çiftçi Olmak Için Egitim Aliyorlar
Ilçeye bagli Börezli Mahallesi’nde bulunan Balikesir Çiftçi Egitim Merkezi, yurdun degisik yerlerinden 80 kursiyeri bulusturdu. Salonlarda teorik dersler alan kursiyerler, daha sonra da sahada uygulama yapiyorlar. Dün yapilan çalismada, gübreleme ve sürüm konusunda uygulama yapilirken, sürümün ardindan yüzlerce ekinezya fidesi kursiyerler tarafindan toprakla bulusturuldu. Balikesir’in Erdek ilçesinden gelen ekonomist Beyza Aydin, “Kapidag Yarimadasi’ndan geliyorum. BAÇEM’de güzel bir egitim oldugunu ögrendik, biz de katilmak istedik. Küçük bir sirket kurdum. Genç bir girisimciyim. Yöresel lezzetler üzerine bir sirketim var. Tibbi ve aromatik bitkiler yetistirmek istedim. BAÇEM’de yapilan güzel etkinlige davet edildim. Simdi, ekinezya ve biberiye yetistiriciligi yapiyorum. Devaminda adaçayi ve lavanta çayi üretmeye devam edecegiz. Gençlerin bu sekilde üretime katki saglamasi gerçekten bizi çok etkiledi” dedi.

Bursa’dan gelen Gizem Sert de, “Egitime Bursa’dan katiliyorum. Bursa Mustafakemalpasa’da çiftçilik yapiyorum. Organik sertifikali tibbi aromatik bitki üretiyorum. Bu egitime bir yetistirici olarak katilmak çok keyifli. Burada bilgilerimizi tazeleyip bilgilerimizi güncelleyip kendi arazimde neler yapabilecegime bakarak buradan ayrilmak istiyorum. Çok keyifli bir ortamdayiz. Emegi geçenlere tesekkür ediyorum” dedi.

Dizi oyuncusu Güzide Arslan ise, “BAÇEM’in düzenledigi 8. Tibbi Aromatik Bitkiler Kursuna katildim. Daha önce böyle bir yer oldugunu bilmiyordum. Bir sürü tibbi aromatik bitkiler yetistiriliyor. Içeriye girip hepsini görebiliyorsunuz. Çiçeklere bakabiliyorsunuz. Arilar, kelebekler uçusuyor. 80 tane kursiyeriz. Hepsinin keyfi yerinde. Toprakla ilgili daha önce duymadigimiz seyleri duyuyoruz. Çok iyi bir egitim kadrosu var. Bu kursa herkes basvursun. Toprakla ilgilenen, bir sey yetistirmeyi düsünen herkes buraya gelip egitim alsin diyorum” diye konustu.

Egitmen Ziraat Yüksek Mühendisi Ugur Binbir de, “Tibbi Aromatik Bitki Yetistiriciliginde 8. kursumuza basladik. 80 tane kursiyerimiz var. Kendilerini, Balikesir Büyüksehir Belediyesinin BAÇEM Çiftçi Egitim Merkezinde agirliyoruz. Egitimlerini veriyoruz. Biz onlara önce teorik egitim, daha sonra da pratik saha egitimlerini tamamliyoruz. Bu sene 8. kursumuza yaklasik 400 kisi kadar bir basvuru gerçeklesti. Biz yaptigimiz degerlendirmeler sonunda 80 kisiye egitim veriyoruz. Su an 400 kisiden biz 80 tanesini kursa aldik. Kursa katilanlarin da yaklasik yüzde 65, yüzde 70’i bayanlardan olusmaktadir. Tibbi aromatik bitkilere bayanlar daha çok ilgi gösteriyorlar. Devlet tarafindan verilen desteklerde de bayanlar ön planda. Degerlendirmelerde biz bunu göz önüne aliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA