Çekya'da Rusya'ya Yapilan Yaptirimlar Protesto Edildi

Çekya’nin baskenti Prag’da on binlerce kisi, Avrupa Birligi’nin Rusya karsiti yaptirimlarina destek vermesi nedeniyle hükümeti protesto etti. Hükümetin Rusya’dan direkt olarak gaz almasini ve Ukrayna’ya yapilan yardimlarin durdurulmasini talep etti.

Çekya'da Rusya'ya Yapilan Yaptirimlar Protesto Edildi


Çekya’nin baskenti Prag’daki Vaclavske Namesti Meydani’nda “Çekya Birinci Sirada” isimli olusum tarafindan düzenlenen protesto gösterisine on binlerce kisi katildi.

Organizatörler, hükümeti istifaya davet ederken , Avrupa Birligi (AB) tarafindan Rusya’ya karsi yapilan yaptirimlara son verilmesini ve Rusya ile direkt gaz alimi anlasmasi yapilmasini ve Ukrayna’ya yapilan yardimlarin son bulmasi gerektigini dile getirdi. Göstericiler ellerinde, “Ulusal yikim hükümeti istemiyoruz", "Savas bir öküzdür ve hükümet de öyle", "Istifa!", "Utanç" ve “Baris istiyoruz" pankartlari tasirken, gösteri karsiti olan onlarca kisi ise milli müze önünde Ukrayna ve AB’yi destekleyen pankartlar açti.

Gösteride cumhurbaskani adayi Josef Skala ve Hynek Blasko, eski Basbakan Jiri Paroubek ve Bohemya ve Moravya Komünist Partisi (KSCM) Baskani Katerina Konecna konusma yapti. Eski Basbakan Jiri Paroubek konusmasinin basinda, koalisyon liderlerinin protestoculara yönelik açiklamalarini, Çek Televizyonunu ve planlanan yeni ordu sözlesmelerini elestirdi.

Jiri Paroubek yaptigi açiklamada, “Yüksek enflasyon nedeniyle vatandaslarin yasam standardi düsüyor ve devlet fakirlesiyor. Korkarim ki büyük bir krizin baslangicindayiz. Dogalgazin olmayacagindan hepimiz hakli olarak korkabiliriz. Korkarim ki Fiala hükümetinin ve Brüksel’in kumar enerji politikasi nedeniyle yüzlerce Çek sirketi iflas edecek ve er ya da geç yüz binlerce insan issiz kalacak" dedi.



“Herkesin gösterinin kimler tarafindan organize edildigini düsünmesi gerekiyor”

Bagimsizlik Günü nedeniyle Vitkov’da düzenlenen tören sonrasinda açiklamalarda bulunan Basbakan Petr Fiala, kendisine gösteri ile ilgili sorulan soru üzerine “Herkesin gösteri yapma, fikrini bu sekilde ifade etme hakki vardir. Bu görüsleri duyuyoruz ve hafife almiyoruz. Fakat herkesin gösterinin kimler tarafindan organize edildigini düsünmesi gerekiyor" dedi.

Kaynak: İHA