Savunma Sanayi Baskani Demir Açiklamasi 'F-35 Olmaz, Biz De Milli Muharip Uçak Yapariz'

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayi Baskani Prof. Dr. Ismail Demir, "Bize yapamazsin dediklerinin aslinda nasil da birazcik çabayla yapilabildigini görüyoruz. Evet, F-35 olmaz, biz de milli muharip uçak yapariz. Bizim önceligimiz disa bagimliligimiz olmadan ilerlemek" dedi.

Savunma Sanayi Baskani Demir Açiklamasi 'F-35 Olmaz, Biz De Milli Muharip Uçak Yapariz'


Istanbul Aydin Üniversitesinin 2022-2023 yili Akademik Açilis Töreni, Cumhurbaskanligi Savunma Sanayi Baskani Prof. Dr. Ismail Demir’in katilimiyla gerçeklesti. Tören açilis konusmalarinin ardindan Prof. Dr. Ismail Demir’in verdigi “ilk ders” ile devam etti. Prof. Dr. Demir, akademisyenler ve ögrencilerle Türkiye’nin savunma sanayi tarihinden ve günümüz teknolojisi ile özellikle milli savunma sanayi sistemlerinden bahsetti. Konusmasinda özellikle disa bagimlilik konusuna dikkat çeken Demir, ayrica F-35’ler ile ilgili de, “F-35 olmazsa milli muharip uçak yapariz. F-16 talebi oldu, olmadi umurumda degil, daha iyisini yapariz” dedi.



Geçmiste savunma sanayinin devamli olarak önünün kesilmek istendiginden bahseden Ismail Demir, “Türkiye’de ARGE’ye ayrilan kaynaklar oldukça arttirilmaya baslandi. Savunma sanayi tarihçimize baktigimizda önemli gelismeler var, fakat bunlarin bir sekilde önleri kesiliyor, bir sekilde yol alamiyorlar. Burada acaba eksik olan ne? Söyle tarihe bir baktigimizda iddiali projeler yapmak isteyenlerle alay edildigini, önünün kesildigini, hayalperestlikle suçlandigini görebiliriz. Veya bir irade eksikligi, ‘bu ülke bunu hak ediyor, bunu yapar kardesim iradesinin’ eksikligini görebiliriz. Son zamanlara baktigimizda, bu ülke, insanimiz bunu hak ediyor ve yapabilir mantigi ile ilerliyoruz” dedi.



Türkiye’nin savunma sanayi noktasinda denklemlerinin kendileri tarafindan kuruldugunu da söyleyen Demir, “Yaptigimiz fuarlari çok sayida yabanci heyet ziyaret ediyor. Herkes bu isi nasil yaptigimiza bakiyor. Biz dünyada güç dengesi derken baskasinin gözüne baktigimiz asamadan artik Türkiye’nin de gözüne bakiyoruz. Fikri kölelesmegi astigimizda biz artik yürüyebiliyoruz. Bunu asmak demek basarmak demek. Bugün IHA’lar SIHA’lardan herkes bahsediyor. Artik dünya markasi oldu. SIHA’larimiz oyun degistirici olarak görülüyor. Bir yabanci ile yapacak oldugumuz islerde inisiyatifi onlara birakamayiz. Isbirligi noktasinda denklemi biz kurariz” seklinde konustu.



“Biz daha iyisini yapariz”

F-35 Projesi ile ilgili de görüslerini bildiren Demir, “Daha iyisini yapariz” diyerek sözlerine söyle devam etti:

“Meshur F-35 hikayesi, o projeden Türkiye’nin çikarilmasi kendi deyimlerle 500-600 milyon dolar daha fazla projeye ek yük getirdi. Ona ragmen Türkiye’yi projeden çikardilar. Tamamen saçma bir argüman ortaya atarak yaptilar bunu. Biz bunun hukuksuz ve temelsiz oldugunu söyledik. Bize hiçbir açiklama da yapamadilar. Evet, F-35 olmaz, milli muharip uçak yapariz. F-16 talebi oldu olmadi umurumda degil biz F-16 modeli üstü yapariz. Daha iyisini de yapariz bu anlayisla ve özgüvenle olmak Türkiye’yi bir yere getirdigi gibi karsida da güçlü kiliyor. Diplomasi masasinda gücün gölgesi masada yok ise masada degilsiniz demektir. Hakli olmak önemli degil ama gücü masaya koymak gerekiyor.”

“Yabanci bagimliligi olmadan yürümek asil amacimiz”

Demir, son olarak savunma sanayine hizla istihdam yapildigini, tecrübe eksikliklerinin giderilmeye çalisildigini ve gelismelerle birlikte tamamen disa bagimlilik olmadan ilerlemek istediklerini söyledigi konusmasini söyle sonlandirdi:

Savunma sanayine hizla eleman istihdami yapiyoruz. Tecrübe eksikligimiz var, kalkmis en iddiali 5. nesil uçak yapmaya soyunduk. Uzaya gitmekten bahsediyoruz. Ama bir ülkenin en önemli varligi kaynagi insan kaynagidir. Insan kaynagini korumak lazim. Geçen Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde idim, zamaninda girilemeyen, birçok sehit verdigimiz, 3-4 bin terörist olan bölgelerde, teröristler teknoloji sayesinde kalmadi. Bugün elimizdeki sistemler, kara, hava, deniz, roketler hepsinin gelisim sürecinde yabanci bagimliligi olmadan yürümek asil amacimiz. Bir zamanlar bize baskalarinin yapamazsiniz, edemezsiniz gibi yaklasimlarinin geçersiz oldugunu teker teker gösteriyoruz. Bugün ambargoya maruz kaldigimiz, her ürünle ilgili mutlaka bir projemiz basliyor ve çok memnuniyetle görüyoruz ki, bize suanda verilmeyen ve önümüzün kesildigi söylenen, bir ürünün hiçbir sekilde önünün kapali olmadigini biraz ugrasmakla onun tekrar yerli yapilabildigini görüyoruz. Gelecekte göreceksiniz daha nice uçaklarimiz, füzelerimiz olacak ve daha da önemlisi sizlerden beklentimiz yeni yeni buluslara yeni ufuklara dogru götürmeniz. Türkiye’de olup bitenin sadece Türkiye’ye ilgilendirmedigini bilelim. Biz gönül ve mazlum cografyasindaki insanlarin da umuduyuz. Bu yüzden çok çalismak zorundayiz.”

“Savunma sanayi temelli ekonomik kalkinmaya yönelmeli”

Açilis konusmasinda özellikle ilk dersin Prof. Dr. Ismail Demir tarafinda veriliyor olmasindan dolayi çok memnun olduklarini ifade eden Mütevelli Heyet Baskani Doç. Dr. Mustafa Aydin, güvenlik konusunun her seyden önemli olduguna vurgu yapti. Aydin, konusmasina söyle devam etti:

Ekonomi, sosyal hayat, egitim tabi ki de çok önemli ama güvenliginiz yoksa bunlarin hiçbirini yapamazsiniz. Eger güvenliginiz yoksa diger hiçbir seyin önemi yoktur. Eger bu gök kubbenin altinda hür ve özgür bir sekilde egitim yapabiliyorsak, özgürce ibadet yapabiliyorsak ülkemiz özgür ve hür oldugu içindir. Bu ülkenin özgürlügünü, hayatini seve seve veren sehitlere borçluyuz. O zaman ille de güvenlik, ille de sinirlarimizi korumak diyoruz. Hep sunu savunurum, savunma sanayi temelli ekonomik kalkinmaya yönelmedigimiz müddetçe bu cografyayi bize birakmayacaklar. Savunma sanayi yemek içmek kadar önemlidir."

Konusmalarin ardindan Rektör Prof. Dr. Yadigar Izmirli ve Doç. Dr. Mustafa Aydin, Prof. Dr. Ismail Demir’e tesekkür plaketini takdim etti.
Kaynak: İHA