Karabük Belediye Baskani Vergili'den Isveç'e Soykirim Ve Silah Tüccarligi Suçlamasi

Karabük Belediye Baskani Rafet Vergili, Avrupa Yerel Yönetimler Meclisi Genel Kurulu’nda Isveç’i Samilere soykirim yapmakla suçlayarak, "1.5 milyon Sami nüfusu olmasi muhtemeldi soykirim olmasaydi” dedi. Vergili, "Isveç günümüzde tüm çatisma bölgelerinde silah satmaktadir. Nobel Baris Ödülü veren Isveç’te silah satmak için kanuni bir engel yoktur" ifadesini kullandi.

Karabük Belediye Baskani Vergili'den Isveç'e Soykirim Ve Silah Tüccarligi Suçlamasi
Karabük Belediye Baskani Rafet Vergili, Avrupa Yerel Yönetimler Meclisi Genel Kurulu’nda Isveç raporu üzerine söz aldi. Baskan Vergili, "Raportör sanirim Isveç’in ekonomik yapisi, refah düzeyinin disinda sosyal medyada bile Isveç’te ne oluyor inceleme zahmetinde bulunmadi. Isveç’in 1950-1980 arasi uygulanan asimilasyon programlari ile 300 binden fazla olan Sami ve Tatarlari kisirlastirma, evlatlik verme, elverissiz sartlarda gümüs madenlerinde çalistirma, zorla din degistirme, zorla isim degistirme, asimilasyon programlariyla bugün raporda geçtigi gibi (iki etnik grubun sayilari) 20 binlere düsmüstür. Uzmanlara göre 1.5 milyon Sami nüfusu olmasi muhtemeldi soykirim olmasaydi” ifadelerini kullandi.

"250 yildan fazladir hiçbir Sami kökenli politikaci Isveç parlamentosunda asil milletvekili seçilememistir"

Isveç belediyelerinin Sami dilinde egitimin engellenmesi için ne gerekiyorsa yaptigini ve çok az sayida Sami egitimi verdigini ifade eden Baskan Vergili, “Yine kendi bölgeleri disinda yerel seçimlerde seçme ve seçilme haklari var. 250 yildan fazladir hiçbir Sami kökenli politikaci Isveç parlamentosunda asil milletvekili seçilememistir" dedi.

Vergili, "(Sami Haklari Savunucusu ve Sametinget Baskani) Stefan Mikalesson, Sami halkinin kendi kendini yönetmek istedigini, bunun için de Sami parlamentosunun yetkilerinin artirilmasi gerektigini belirterek Isveç hükümetinin kendilerini yerli halk olarak görmesini talep ettiklerini belirtiyor. Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nde geçici üye olan Isveç’in Basbakani ve Disisleri Bakani orada baris ve özgürlük için güzel laflar ediyor, insan haklarini savunuyor. Onlardan hiçbiri bugüne kadar Sami parlamentosu, Sami halkinin mesru ve seçilmis yöneticileriyle görüsmeyerek Isveç’in çifte standardini göstermistir" diye konustu.



"Isveç günümüzde tüm çatisma bölgelerinde silah satmaktadir"

Vergili, "Diger bir konu, Isveç günümüzde tüm çatisma bölgelerinde silah satmaktadir. Nobel Baris Ödülü veren Isveç’te silah satmak için kanuni bir engel yoktur. En önemli konu, Isveç’te basinda çok gizli bir oto sansür vardir. Isveç’te gazeteci istedigi her seyi yazamaz, yazsa da basamaz. Büyük Gazetecilik Ödülü sahibi Emanuel Karlsten’e uygulanan sansür, Isveç Gazeteciler Sendikasi, Gazete Yayincilari Örgütü, Avrupa Gazeteciler Federasyonu ve Sinir Tanimayan Gazeteciler tarafindan protesto edilmistir. Yapilan yalan yanlis haberlere tepki veren Sayin Karlsten dislandiktan sonra Isveç de NATO’ya girmek için hazirlandi. Röportörler biraz incelemis olsaydi Isveç’te basin özgürlügü var diyemezdi. Laponlar (Samiler), Isveç’in Kürtleri diyebiliriz. Isveçli meslektaslarimdan kendi Kürtlerine sahip çikmalarini bekliyoruz. Türkiye Kürtleri bizim kardesimizdir. Bizim de kendi Kürtlerimize sahip çikacagimizi buradan bildirmis olurum. Sanirim bu rapora tek oy vermeyecek kisi de benim. Hepinize tesekkür ederim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA