Iran'dan Halkindan Ingiltere Karsiti Protesto

Iran’da Milli Besic Gücü platformu üyesi üniversite ögrencileri Iran’daki protestolara destek verdigi gerekçesiyle baskent Tahran’daki Ingiltere Büyükelçiligi önünde Londra yönetimini protesto etti.

Iran’in baskenti Tahran’da 16 Eylül’de 22 yasindaki Mahsa Amini’nin gözaltina alindiktan sonra hayatini kaybetmesiyle baslayan protestolara destek verdigi gerekçesiyle üniversite ögrencileri, baskent Tahran’daki Ingiltere Büyükelçiligi önünde Londra yönetimini protesto etti. Ingiltere’nin Tahran Büyükelçiligi önünde toplanan Milli Besic Gücü platformu üyesi üniversite ögrencileri Ingiltere merkezli Farsça yayin yapan “BBC Farsça” ve “Iran International” kanallarini hedef alarak, “Kahrolsun Ingiltere” yazili pankartlarla tepki gösterdi.

Iran’da Mahsa Amini’nin hayatini kaybetmesinin ardindan “özgürlük” sloganlari ile baslayan eylemlerin ülkeyi atese çevirdigini savunun Besic üyeleri, “Binlerce yalan Suudi’lerin fitnesi”, “Londra ve BBC yalanlari seytan isi” ve “Fitne basarisiz olacak” sloganlari atti. Gösteri sonunda okunan bildiride, Iran’in toprak bütünlügüne vurgu yapilirken, dün Siraz kentindeki Sah Çerag türbesinde gerçeklesen ve 15 kisinin hayatini kaybettigi terör saldirisina karsi da birlik olma çagrisi yapildi.

Iran Disisleri Bakanligi, terör örgütlerine destek vermek, insan haklari ihlali ve Iran’da kaos çikarma suçlamasiyla Ingiltere’ye ait 4 kurum ve 9 yetkili ismi yaptirim listesine aldigini açiklamisti.
Kaynak: İHA