Almanya Basbakani Scholz Açiklamasi 'Enerji Krizini Avrupa Ülkelerinin Dayanismasi Ile Asacagiz'

Almanya Basbakani Olaf Scholz, enerji krizinden Rusya’nin sorumlu oldugunu belirterek, krizin Avrupa ülkelerinin dayanismasi ile asilacagini söyledi.

Almanya Basbakani Olaf Scholz, Fransa’ya yaptigi resmi ziyaretin ardindan bugün resmi temaslarda bulunmak üzere Yunanistan’in baskenti Atina’ya geldi. Ziyareti çerçevesinde Yunanistan Basbakani Kyriakos Miçotakis ile Akropolis Müze alanini gezen Scholz, sonrasinda Miçotakis ile bas basa görüsme gerçeklestirdi. Liderler görüsmenin ardindan ortak bir basin toplantisi düzenledi.

Basin toplantisinda konusan Scholz, Yunanistan’i ziyaret etmekten memnuniyet duydugunu ifade ederek, “Yunanistan ve Almanya, tarihin birçok aninda birlikteydi. Bugün de ayni sekilde hem Avrupa Birligi’nde hem de NATO’da birlikteyiz” dedi.

Rusya-Ukrayna savasina iliskin açiklamalarda bulunan Scholz, enerji krizinden Rusya’nin sorumlu oldugunu belirterek, krizin Avrupa ülkelerinin dayanismasi ile asilacagini vurguladi. Avrupa Konseyi’nde kurtarma fonu olusturduklarini açiklayan Scholz, “Bizi Rusya’ya bagimliliktan kurtaracak olan programlar üzerinde konusuyoruz. Gürcistan ve Ukrayna da daha önce de konustugumuz gibi bizimle ortak hareket edecekler” seklinde konustu.



"Yunanistan ile silahlanma programlari için çalisiyoruz"

Dogu Akdeniz’deki duruma iliskin sorulari da yanitlayan Scholz, “Dogu Akdeniz potansiyellerle dolu bir alan. Bu firsattan yararlanmak elbette herkesin çikarina. Egemenlik haklari ihlal edilmedigi sürece, iyi komsuluklar korunmalidir” ifadelerini kullandi. Almanya’nin Yunanistan’a 4 milyar euroluk silah satisi plani ile ilgili açiklamalarda bulunan Scholz, “Yunanistan ile silahlanma programlari üzerine çalisiyoruz. Zirhli silahlar, tanklar ve 4 firkateynin modernizasyonu üzerinde çalisiyoruz. Yunanistan güvenilir bir ortak. Bu nedenle planlama yapiyoruz. Çünkü NATO üyesi devletlerin ulusal egemenliginin sorgulanmasina izin veremeyiz” dedi.

Kaynak: İHA