Çiftçilere 'Imece Kart' Avantajlari Anlatildi

Türkiye Is Bankasi ve Kdz. Eregli Muhtarlari is birliginde düzenlenen ‘Çiftçi Bulusmasi’ etkinliginde çiftçiler, muhtar ve üreticilere tarimsal finansman ihtiyaçlarinin karsilama yöntemleri ve bankanin hizmete sundugu ‘Imece Kart’ tanitildi.

Çiftçilere 'Imece Kart' Avantajlari Anlatildi
Kdz. Eregli Mühendisler Dernegi Lokali’nde düzenlenen etkinlikte çiftçilere Is Bankasi Genel Müdürlügü Tarim Bankaciligi Müdür Yardimcisi Metin Yüksel Bölüm tarafindan ülkemizde yüksek enflasyonun yaninda kredi faizlerinin düsük olmasinin maliyetler açisindan avantaj oldugunu söyledi.

Bölüm, “TÜIK rakamlarina göre enflasyon 85 diyor ama tarim üretici enflasyonu yüzde 150 diyor. Enflasyon olan ortamda 100’e indigini varsayalim; bu sene maliyetinizi 100’den yaptiniz, bir sonraki sene demek ki 200 TL’ye alacaksiniz demek. Oysa ben onu simdi kendi paramla almasam, banka kredisi çeksem Ziraat bankasinda malumunuz daha ucuz, Ziraat bankasini mutlaka kullanin diyoruz. Ziraat bankasi veya Imece kartinizla aldiniz. Bugün en pahali bankanin bile kredi faizi su an 25, 26, 27 seviyelerinde, ortalama 25 diyelim. Bugün 100 TL’ye aldigimiz kredi 12 ay sonra ödedigimizde 125 TL olacak. Enflasyonun 100 oldugunu varsayalim, gelecek sene daha az olacagini, fiyatlarin bu kadar artmayacagini varsaydik 100’ün 200 oldugunu varsaydik. Gelecek sene 200 TL’ye aldigin seyin bu sene kredi çektiginde 125 olarak geri ödeyeceksin. Faizlerin enflasyonun çok fazla altinda olmasindan yararlanin. Bu sizin avantajiniz. Matematiksel olarak baktiginizda siz karli çikarsiniz. Her zaman alirken kazanirsiniz, satarken degil. Yani satis fiyatina degil, alis fiyatina bakmaliyiz. Maliyeti düsürme yollarina bakmaliyiz. Çünkü son fiyati biz hiçbir zaman belirleyemiyoruz. Dolayisiyla maliyetleri düsürmek. Maliyeti düsürmenin de en iyi yolu bir an önce satin almaktir" dedi.



“Imece mobil uygulamasini kullanin”

Bu yil ülkemizde tarima 143 milyar TL para ayrildigini ifade eden Bölüm, çiftçilerin bu yil daha fazla sübvanse edilecegini vurguladi. Üreticilerin maliyetleri azaltacak iki unsur oldugunu anlatan Bölüm su bilgileri verdi:

"Tarima ayrilan 143 milyar TL’nin bir kismi giderler, çesitli yatirimlar ama bir kismi da sübvansiyon olarak verilecek. Demek ki bu senede sübvansiyonlar da artacak, onu da söyleyebiliriz. Illa da Is Bankasi demiyorum en avantajli banka hangisiyse onu kullanalim, maliyetlerimizi düsürelim. Is Bankasi olarak fazla bir masrafimiz yok. Zorunlu sigorta masraflari, yüksek dosya masraflari yok, 10 bin TL bir kredide en fazla bin TL masraf ödersiniz. Tabii bu kredinin durumuna göre degisiyor. Maliyetlerimizi azaltacak bir diger unsurda teknolojiye yapilacak yatirimlar. Tarim teknolojileri her yere her sekilde uygulanir. ‘Burasi Karadeniz, burada çok yagmur yagiyor, sulamayla ilgili bir sorunumuz olmaz’ diye düsünmeyin. Artik yagmurlar eskisi gibi degil, iklim degisiyor. Bir yagiyor, pir yagiyor. Attiginiz ilaci topraktan götürüyor. Bu nokta bizim imece mobil diye bir uygulamamiz var. Burada hem gübreleme servisi, hem de sulama servisimiz var. Tarlaya özel ziraat mühendisi, telefonu açiyor, sizinle konusuyor. Senin ‘tarlana özel sulamayi bu kadar yap, gübrelemeyi bu kadar kullan’ diye tavsiyede bulunuyor.”

“Artik Karadeniz bölgesi iliman iklim haline geldi. 50 yil sonra bizde kuraklasacagiz”

Dünyada oldugu gibi Türkiye’de de iklimlerin degistigini, Güneydogu ve Orta Anadolu’da kurakligin arttigini, 50 yil sonra Karadeniz bölgesinde de kurakligin artacagini belirten Bölüm, gelecek 50 yil sonra iliman iklimin Ukrayna tarafina kayacagini söyledi.

Bölüm, Ukrayna savasinin nedenlerine bu yönden de bakilmasi gerektiginin altini çizerek, “Türkiye iliman iklim oldugu için en iyi tarim ülkelerinden bir tanesiydi ama iliman iklim degisiyor, kuraklik artiyor. Kuraklik Güneydogu’dan Orta Anadolu’ya dogru geldi. Suyumuzda azaliyor. Artik Karadeniz bölgesi iliman iklim haline geldi. 50 yil sonra bizde kuraklasacagiz. O iliman iklim Ukrayna tarafina gidecek. Simdi Ukrayna savasinin neden oldugunu tekrar düsünün. Orada daha fazla ürün çesitliligi olacak. Adamlar 50 yil öncesinden bunun savasini vermeye basladi.

Neden? Ilerleyen günlerde bütün tarim ürünleri orada yetisecek. Biz tarimcilar pandemide de gördük, Ukrayna savasinda da gördük. Tarim olmadan geri kalan her sey bos. Üretim olmadan her sey bos. Önce üretim, önce masamiza ekmegimizi, findigimizi, zeytinimizi, Osmanli Çilegi’mizi koyacagiz. Bunlarla beslenecegiz. Param olacak ama alamayacagim, aç kalirim. Katar alamadi. Katar’a bir abluka yaptilar. Adamlarin her birinin kapisinin önünde Ferrari’si var ama yumurta alamiyor. Yumurtani üretmezsen Ferrari’n olsa ne olacak?” seklinde konustu.

Bölüm konusmasinin sonlarinda hem birey hem de ülke olarak mutlaka üretime sahip çikilmasi gerektigini vurgulayarak, Is Bankasi olarak çiftçilere her türlü destegi vereceklerini ifade etti.

Kaynak: İHA