Yurt Disindan Ithal Edilen Tek Kullanimlik Tibbi Malzemeyi Yari Fiyatina Ürettiler

Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi (RTEÜ) ögretim üyeleri tarafindan kalp damar tikanikliklari ile ritim bozukluklarinin tedavisi için 20 bin TL’ye ithal edilen tek kullanimlik tibbi malzemeyi yari fiyatina ürettiler.

Yurt Disindan Ithal Edilen Tek Kullanimlik Tibbi Malzemeyi Yari Fiyatina Ürettiler
RTEÜ Tip fakültesi ve Mühendislik Fakültesi ögretim üyeleri tarafindan ortak çalismalarin ardindan kalp damar tikanikliklari ile ritim bozukluklarinin tedavisinde kullanilan ’Kriyokatater’i ürettiler. TÜBITAK destekli bir proje olan ve 20 bin TL’ye yurt disindan ithal edilen tek kullanimlik tibbi bir malzeme olan ’Kriyokatater’ ögretim üyelerinin çalismasiyla yari fiyatina üretildi. Hayvanlar üzerinde yapilacak olan deneylerin ardindan yüzde yüz yerli üretim olacak Kriyokatater’in seri üretimine geçilecek.

"Kriyokateter’in prototipini olusturma projesinde aslinda 3 yildir çalisiyoruz"

Kriyokateter’in üzerinde 3 yildir çalistiklarini söyleyen Recep Tayyip Erdogan Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ömer Satiroglu, "Biz Kriyokateter’in prototipini olusturma projesinde aslinda 3 yildir çalisiyoruz. Önce yaptigimiz ilk testlerden olumlu sonuç alinca faz-1 ve faz-2 çalismalarina basladik. TUBITAK bin 512 projesinden de destek aldik. Ayni zamanda yaptigimiz prototip orijinal bir ürün oldugu için Patent basvurusunda bulunduk. Projemizin ilk asamasinda hedefledigimiz prototipi olusturmayi basardik" dedi.



"Güvenlik testlerini geçmemizin ardindan yüzde yüz yerli olarak üretmeyi amaçliyoruz"

Yaptiklari Kriyotater’i yüzde yüz yerli bir sekilde üretmeyi amaçladiklarini belirten Satiroglu, "Günümüzde Kriyokateter’in tamaminin ithal edilip özellikle ritim bozukluklarinda kullanilan çesitlerine biz ilave olarak kireçlenmis kalp damar tikaniklarinda, damari açabilir miyiz diye yola çiktik. Ögretim üyelerimizle beraber bu prototipi yerli sanayimizde projeyi uygun sekilde üretmeyi basardik. Özellikle kireçlenmis kalp damar tikaniklarinda, soguk sok uygulayarak kireçlenmis damarlari açmayi ve balon islemi yaparak damar tikanikliklarini tedavi etmek amaçladik. Ilk testlerimiz basariya ulasti. Projenin diger asamasi olan hayvanlarda olan çalismamizi yakin zamanda tamamladigimizda ve güvenlik testlerini geçmemizin ardindan 100’de yüz yerli olarak üretmeyi amaçliyoruz" ifadelerini kullandi.

"Maliyeti yaklasik olarak yari yariya düsürdük

Yurt disindan ithal olarak alinan Kriyokataterin maliyetini kendileri üreterek yari fiyatini düsürdüklerini ifade eden Satiroglu, "Diger Kriyokataterlerden farkli özelliklerinden biri günümüzdeki Kriyokataterlerin, ritim bozukluklarinda ve ablasyon tedavisinde kullaniliyordu. Bizim gelistirdigimiz KriyoKataterin patenti bize ait olan özel katmanlari ile daha ince bir yapiyla boyutlari piyasadaki ürünlere göre küçültülerek daha küçük damarlara da girmeyi kolaylastiracak. Ikincisi piyasada kullanilan Kriyokataterlerin 20 bin TL olan tek kullanimlik fiyati varken, biz o maliyeti yaklasik olarak yari yariya düsürdük. Bizim yaptigimiz ürün ile ülkemize ekonomik fayda saglayacak. Bir çok tibbi malzemede oldugu gibi bu ürünlerin çogu yurt disindan ithal ediliyor. Bu bizim ülkemizde üreterek maliyeti düsürmüs oluyoruz" seklinde konustu.



"Kullandigimiz malzemeler organiktir"

Yaptiklari Kriyokatater’de kullanilan malzemelerin organik oldugunu belirten Mimarlik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisligi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Vagif Nevruzoglu, "Günümüzde kullanilan kataterlerin isi iletkenliginin çok az oldugundan dolayi ince damarlarda kullanamayiz. Bizde bundan dolayi özel üretim bir Kriyokatater üretme yoluna girdik. Bizim ürettigimiz ürün çok katmanlidir. Biz bu ürünün isi iletkenligini yükselterek damarin belli bir kismina kadar isi kaybi olmadan hemen o yapiya ulastirabiliriz. Kullandigimiz malzemeler organiktir. Çalismamiz Faz-2 asamasindadir. Insallah iyi bir sonuç alarak Faz-3 çalismalarina geçeriz. Daha sonrasinda da seri üretime geçmeyi planliyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA