Tüm Dünyanin Kullandigi Kisilik Testi Türkiye'ye Uyarlandi

Amerika Birlesik Devletleri’nde gelistirilen ve yetiskinler için kullanilan kisilik testi MMPI-2 Türk bilim insanlari tarafindan Türkiye için de uyarlandi. Testin kisilik arastirmalarinda son derece faydali olacagini ifade eden Prof. Dr. Meral Çulha, kamu da dahil bir çok alanda kullanilmaya baslanacagini kaydetti.

Tüm Dünyanin Kullandigi Kisilik Testi Türkiye'ye Uyarlandi
Tüm dünyada yaygin olarak kullanilan MMPI-2 kisilik testi (Minnesota Çok Yönlü Kisilik Envanteri) Türkiye için de uyarlandi. Psikopatolojiye tani koymak ve bu tedavi sürecindeki farkliliklari, gelisimi ortaya çikarmak için iyi bir araç olacak olan test Dogus Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ülker Meral Çulha ve ekibi tarafindan uyarlandi. Su an için testin ilk versiyonu olan MMPI testinin kullanildigini belirten Prof. Dr. Çulha bu testin artik miadini doldurdugunu ve MMPI-2’nin kullanima geçmesi gerektigini belirtti.

MMPI-2’nin kullanima hazir oldugunu söyleyen Çulha, yakin zamanda piyasaya çikacagini kaydetti.

Testle yapilan arastirmanin sonuçlarini paylasip, bunun egitimini vereceklerini hatta önce egiticileri egiteceklerini söyleyen Çulha, “Testtin ilerde Saglik Bakanligi’nda ve adli psikolojide kullanilmak üzere Içisleri Bakanligi’nda kullanma imkani olacak” dedi.

MMPI testinin en yaygin kullanilan objektif kisilik testi oldugunu söyleyen Çulha, 22 dile çevrilen testin birçok kültürde kullanildigini belirtti.

Testin birçok kullanim alani oldugunu söyleyen Çulha, “Bu testi gelistiren iki profesör, psikiyatrik tani koymak ve tedavi sürecindeki gelismeleri izleyebilmek adina objektif ve pratik test elde etmeyi amaçlamislardir ve bunda da basarili oldular. Fakat daha sonra MMPI sadece psikiyatride, psikolojide, kliniklerde ve hastanelerde degil, baska alanlarda da kullanilmaya baslandi. Mesela riskli mesleklerde, bu mesleklere müracaat eden adaylara uygulandi. Ayni zamanda endüstride de kullanilmaya baslandi. Endüstride özellikle kisiligi liderlik vasiflarinda ölçmek için kullaniliyor” dedi.



Kisilik özelliklerini ölçen birçok alt ölçek var

Yetiskinlere uygulanan testte 567 soru oldugunu belirten Çulha, MMPI-2’nin çok daha gelistirilmis oldugunu söyleyerek, testle ilgili su bilgileri verdi:

“Bir önceki MMPI’da üç geçerlik alt ölçegi varken, MMPI-2’de 6 ya da 7 geçerlik ölçegi var. Geçerlik ölçegi son derece önemlidir. Yani ‘kisi bu testi nasil cevapladi, bu cevaplara güvenilir mi, geçerli mi gerçekten yoksa degil mi?’ gibi konulari ele alir ve ölçer. Ikinci test bu ölçmeyi daha genis çapta ele aldi. Bunun disinda ikincide birçok fazla alt ölçekler de var. Bu klinik alt ölçekler disinda birçok baska kisilik özelliklerini ölçen alt ölçekler de var.”

Kamusal alanda da kullanilacak

MMPI-2’nin arastirma ve uyarlamasinin tamamen bittigini belirten Çulha, “MMPI Türkiye’de ilk defa Prof. Dr. Isik Savasir tarafindan 1982’de el kitabi basildi. Ondan sonra genis çapta kullanilmaya baslandi. Fakat suan MMPI-2 hazir, bir süre sonrada piyasaya çikacak. Ondan sonra 2’nin kullanilmasi gerekir. Çünkü orijinal MMPI miadini doldurmustur. Kisilik arastirmalarinda son derece faydali olabilir. Zaten arastirmalarda da kullaniliyor. Ilerde tabi daha genis alanda özellikle kamusal alanda da kullanilacak” diye konustu.

Kaynak: İHA