Avrupa'daki Enerji Krizi Türk Sirketler Için Yeni Firsatlar Olusturuyor

Karadeniz’deki çatismayla birlikte Avrupa’nin yasadigi enerji krizi, Türk sirketlere yeni firsatlar olusturdu. Avrupa ülkelerinde pek çok firma üretimine ara verirken, Türk sirketler pes pese yeni siparisler aliyor.

Avrupa'daki Enerji Krizi Türk Sirketler Için Yeni Firsatlar Olusturuyor


Rusya-Ukrayna savasiyla birlikte Avrupa’nin yasadigi enerji krizi, Türk sirketlere yeni firsatlar sunuyor. Avrupa ülkelerinde pek çok firma üretimine ara verirken, Türk sirketler pes pese yeni siparisler aliyor. Avrupa’nin önde gelen BigBag üreticilerinden biri olan Isbir Sentetik, önemli bir siparis talebi aldigini açikladi.

Üretim enerjisini büyük ölçüde GES yatirimlarindan karsilayan sirket, yeni siparislerle birlikte ihracat rekoruna ilerlemeyi hedefliyor. Ayrica sirket, yeni yilda enerjisinin yüzde 55’ini GES’ten karsilayacak.

Almanya’daki Halle Ekonomik Arastirma Enstitüsü (IWH), Eylül ayinda ülkede iflas eden sirket sayisinin, yüksek enerji fiyatlari basta olmak üzere çesitli nedenlerle geçen yila oranla yüzde 34 arttigini açikladi.

Artan enerji maliyetleri, pek çok farkli sektörde önemli ölçüde daralmaya yol açiyor. Enerji krizi nedeniyle Avrupa’nin önde gelen gübre fabrikalari kapanmaya basladi.

Dünyanin önde gelen üreticilerinden Norveçli “Yara” sirketi üretimi yüzde 50 düsürdü. Ingiltere’nin önde gelen firmalarindan “CF Fertilisers” geçici olarak tüm üretimi durdurdu. Polonya’nin büyük gübre üreticileri de üretime ara verdi.

Enerji krizi Avrupa ülkelerinde farkli alanlarda pek çok sirketi etkilerken bu kriz Türk sirketler için yeni firsatla sunmaya basladi.

Avrupali sirketlerin karsilayamadigi üretimi talebi, Türk sirketlere yöneliyor. Üretim için ihtiyaç duydugu enerjinin yüzde 55’ini GES yatirimlarindan karsilayan Isbir Sentetik ise Avrupa ülkelerinden yeni siparisler aliyor.

Isbir Sentetik Genel Müdürü Metin Gültepe, “Rusya’nin Ukrayna’nin isgali ile zirveye çikan enerji krizi uzunca bir süre dünyanin bas belasi olmaya devam edecek. Türkiye ise yakin zamanda almis oldugu isabetli kararlarla yenilebilir enerji konusundaki yatirimlarin önünü açti. Gerek Günes Enerji Santralleri (GES) gerek Rüzgâr Enerji Santrallerinin (RES) önü çok açildi. Su anda çok ciddi yatirimlar yapilmaktadir. Üretimlerimiz çok ciddi miktarda enerji tüketiyor. Enerji maliyetleri de sürekli artiyor. Enerji maliyetlerindeki artis nedeniyle Avrupa ülkelerinde pek çok firmanin üretimine ara verdigi ya da tamamen durdurdugunu görüyoruz. 2023 yilinin ilk yarisi içerisinde toplamdaki GES yatirimimiz 20 megawatt peak seviyesine ulasacak. Böylece ihtiyaç duydugumuz enerjinin yüzde 55’ini kendimiz üretiyor olacagiz. Bu durum rekabetçiligimizi artiriyor. Avrupa ülkelerinde enerji krizi nedeniyle üretim daralmasi, bize yönelik önemli bir talep artisi getirdi. Yeni siparislere yetismeye çalisiyoruz. Yeni siparisleri karsilamamizla birlikte ihracat rakamlarimizda ciddi artis bekliyoruz” dedi.



Türkiye 20 yildir GES ve RES tesvigi sagliyor

Avrupa ülkeleri basta olmak üzere bütün dünyada enerji krizine yönelik çözüm arayislari sürüyor. Uzmanlar, enerji krizinin en önemli sonucunun yenilenebilir enerji kaynaklarina verilen önemin artmasi olacagi konusunda hem fikir. Türkiye ise bu alanda birkaç adim öne çikiyor. Türkiye 20 yildir GES basta olmak üzere yenilenebilir enerjiye önemli tesvikler sagliyor. Kisa bir süre önce Resmi Gazete’de yayinlanan Yatirimlarda Devlet Yardimi Hakkinda Karar’da degisiklik yapilan Cumhurbaskani Karari ile GES ve RES tesvik kapsami genisletildi. RES ve GES yatirimlarinin 4. bölge tesviklerinden yararlanmasina yönelik uygulama gerçeklesmis oldu. Uzun yillardir devam eden GES ve RES basta olmak üzere enerji tesvikleri, Türkiye’yi avantajli bir konuma tasidi. Yeni tesvik düzenlemesi de yatirim yapmak isteyenler açisindan olumlu bir adim olarak degerlendiriliyor. Öte yandan GES ve RES yatirimlarinin daha da hizlanmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA