Türkiye'deki Sosyal Hizmet Modelleri KKTC'de De Yayginlastiriliyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi tarafindan kadin, yasli, engelli ve çocuklar basta olmak üzere özel politika gerektiren kesimleri korumak, bakim ve rehabilitasyonlarina destek olmak için yürütülen sosyal hizmet modelleri Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) de yayginlastiriliyor.

Türkiye ile KKTC arasinda imzalanan 2022 yili Iktisadi ve Mali Isbirligi Anlasmasi çerçevesinde “Kibris Isbirligi ve Eylem Plani” hazirlandi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi, sosyal hizmet ve sosyal yardimlar alaninda ihtiyaçlarin belirlenmesi, kadinin statüsünün güçlendirilmesine yönelik politikalarin yer aldigi eylem planindaki hedefleri hayata geçirmek için çalismalarina hiz verdi. Eylem plani çerçevesinde agustos ayinda KKTC Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Hasan Taçoy ve 14 kisilik

Kibris heyeti, hizmetleri yerinde incelemek üzere Bakanliga çalisma ziyareti gerçeklestirdi. KKTC yetkilileri ile mevzuat, aile temali çalismalar ve uygulamalar konusunda toplantilar gerçeklestirilirken, karsilikli fikir alisverisinde bulunuldu. Ayrica bakanliga bagli kuruluslara saha ziyaretleri yapildi, Kibrisli yetkililer kuruluslarin hizmetleri hakkinda bilgilendirildi.

7 Kibris gazisi KKTC’de çesitli ziyaretlerde bulundu

Yasli, engelli, kadin, çocuk, gazi, gazi yakini ve sehit yakinlarina yönelik politika ve hizmetler konusunda is birliginin güçlendirilmesine, bilgi ve deneyim paylasiminin yapilmasina yönelik bakanlik sorumlulugunda birçok politika ve eylem hayata geçirildi. Bu çerçevede “Kibris Gazilerinin Kibris Gençleri ile Mavi Vatan Bulusmasi” projesiyle Türkiye’nin 7 bölgesinden Kibris Baris Harekati’na katilmis 7 Kibris gazisi KKTC’yi ziyaret ederek gençlerle bir araya geldi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardimcisi Ridvan Duran’in baskanliginda bakanlik uzmanlarindan olusan heyet ise geçtigimiz hafta KKTC’ye giderek, çocuk yuvasi, engelli rehabilitasyon merkezi gibi noktalara çalisma ziyaretleri gerçeklestirdi. Ayrica Türk girisimci is kadinlariyla bir araya gelinerek, ortak stratejiler ve kadin girisimcilere yönelik is birlikleri degerlendirildi.

Kadinin Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Plani tanitildi

Ülkemizde kadin alaninda gerçeklestirilen çalismalar konusunda tecrübe aktarimi gerçeklestirilmesi amaciyla Kadinin Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Plani’nin (2018-2023) tanitimi yapildi. Egitim ve istihdam disindaki kadinlarin güçlendirilmesi ile beraber hayata geçirilen “Gelecegini Kuran Genç Kadinlar” Projesi ile ilgili ayrintili bilgilendirme yapildi. Projede yer alan faaliyetlere benzer çalismalarin KKTC’de uygulanabilirligi üzerine istisarelerde bulunuldu. Kadin kooperatiflerinin güçlendirilmesi çalismalari neticesinde kadin girisimciler yerinde ziyaret edildi ve iyi uygulama örnekleri KKTC’li yetkililere sunuldu.

AEP çerçevesinde kurs programlari olusturulacak

Eylem plani çerçevesinde yilsonuna kadar risk altindaki çocuklara yönelik arz odakli hizmetlerin yayginlastirilmasi saglanacak. Aile Egitim Programi (AEP) dogrultusunda KKTC’de ailelerin ihtiyaçlarina yönelik kurs programlari olusturulacak. Türkiye Aile Yapisi Arastirmasi (TAYA), Türkiye Bosanma Nedenleri Arastirmasi gibi sosyal arastirmalarin KKTC’de bulunan üniversiteler ve ilgili kurumlar ile is birligi yapilarak, bu ülkede de gerçeklestirilmesi konusunda destek saglanacak. Aile Danismanligi hizmet modelinin gelistirilmesi, Sosyal Hizmet Merkezleri (SHM) modelinin olusturulmasi ve Aile Sosyal Destek Programinin (ASDEP) uygulanmasi için teknik destek verilecek. Aktif yaslanmaya yönelik bilgi paylasiminda bulunulacak. Engellilik ve yaslilik konusunda temel politika, hak ve hizmetler ile aktif yaslanmaya yönelik farkindalik çalismalari hakkinda bilgi paylasiminda bulunulacak. Engelli ve yaslilara yönelik bakim ve rehabilitasyon hizmetleri ile erisilebilirligin saglanmasi konusunda teknik destek saglanacak. Ayrica, ortak çalisma grubuyla KKTC’de sosyal yardim programlari belirlenmesine iliskin teknik yardimda da bulunulacak.
Kaynak: İHA