Bu Dükkana Gelenler Hiçbir Sey Alamadan Dönüyor

Gümüshane’de yasayan 80 yasindaki Halil Ibrahim Cahit Erdogan babasindan kalan dükkanda babasinin öldügü 1971 yilindan bugüne onun anisini yasatmak için kalan hiçbir ürünü satmiyor.

Bu Dükkana Gelenler Hiçbir Sey Alamadan Dönüyor
Kent merkezindeki Atatürk Caddesi üzerinde “Bulamadim Çarsisi” adli geleneksel dükkaninda 1936 yilindan beri esnaflik yapan babasinin anisini yasatmak isteyen 80 yasindaki Halil Ibrahim Cahit Erdogan, babasinin öldügü tarihten itibaren dükkanda bulunan hiçbir seyi satmadi.

Haftanin belirli günlerinde dükkani açan fakat iç düzeni de dahil olmak üzere hiçbir seye müdahale etmeyen ve o dönemden kalan ürünleri satmayan Erdogan, bu sayede babasinin anisini yasattigina inaniyor.

Dükkanina tanidiklari geldiginde bir bahaneyle gönderdigini, tanimayanlarin gelmesi durumunda da emaneten baktigini söyleyerek hiçbir sey satmayan Erdogan, ömrünün sonuna kadar ürünlerin raflarda duracagini söyledi.



“Babamdan sonra raflara hiç dokunmadim”

Bulamadim Çarsisi isimli dükkaninda bulunan ürünlerin çogunun fabrikasinin dahi kapandigini ve ürünleri tekrar bulamayacagindan dolayi da satmadigini söyleyen Halil Ibrahim Cahit Erdogan (80), “Bizim ilk dükkanimiz 1936 yilinda Daltaban Mahallesi’nde açmistik. O dükkanin kokusu hala nefsimde, beynimde, kalbimde. Daha sonra buraya tasindik. Burayi da bizden baskalari daha çok para vermelerine ragmen babama saygilari bol oldugu için babama layik gördüler. 1971’den beri bu meslegin içerisindeyim. Burasi babamin benim degil. Ben babam sagken burayi süslü dükkanlar gibi yapmak istedim ama babam beni kovdu. Vitrinleri degistirecektim kovdu beni. O gün bugündür böyle. Burayi istesem süslerim püslerim ama gelesim yok. Burada olan malzemeler o zamandan kalma. Beni taniyarak buraya gelenleri basimdan saviyorum, beni tanimayanlara da emanet duruyorum diyorum. Bunlari satsam yenisini nasil alayim o nedenle satmiyorum. Onlari gördükçe eskilere gidiyorum. Ölene kadar böyle devam edecegim, buradaki malzemeleri satmayacagim. Bunlari satsam ayni malzemeleri bulamam ki alayim. Ürünlerin çogu piyasadan kalkti, fabrikalari da yok. Bu dükkan bana geçmisimizi hatirlatiyor" dedi.



"Insanlar eskiden aradiklarini bulamayinca en son buraya gelirdi"

"Insanlar aradigini bulamayip en, son buraya geldigi için burasinin ismi Bulamadim Çarsisi" diyen Erdogan "Babam biraz dis görünüsü itibariyle çok ciddi sogukkanli biriydi. Babam bu dükkani bana birakti, mühim olan onun anisini, hayatini, onun teneffüs ettigi havayi teneffüs etmek. Yoksa marketler var ben de açardim. Ben burada babamin anisini devam ettiriyorum. Babamdan sonra hiç raflara dokunmadim. 1971’de ne ise o. Degistirmek istedigimde de kovmustu zaten” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA