Biberiyede Sezonun Son Ürünleri Hasat Ediliyor

Balikesir’in Sindirgi ilçesinde bereketli topraklarda yetisen tarim ürünlerinde hasat telasinda sona geliniyor. Özellikle biberiye olarak tabir edilen tursuluk ve kurutmalik aci biber, kapya biber, kornison salatalik ve domates gibi ürünlerde sezonun son hasatlari gerçeklestiriliyor.

Biberiyede Sezonun Son Ürünleri Hasat Ediliyor
Devlet Su Isleri tarafindan yapilan göletle birlikte özellikle Yaylabayir Mahallesi’nde tursuluk biberiye üretiminde de verim artti. Verimin bol ve fiyatlarin yüksek olmasi çiftçinin de yüzünü güldürdü. Üretimin bol olmasinin yani sira Sindirgi Belediyesi ve Balikesir Büyüksehir Belediyesinin tarimsal kalkinma projeleri de çiftçiye desten sagliyor. Jeotermal sebze ve meyve kurutma tesisinde üretilen ürünler katma degeri yüksek hale getirilerek çiftçinin malini satamama riskini ortadan kaldiriyor.

Topragin bereketli oldugunu, 4 dönüm dikimde ortalama 7-8 ton biber alacaklarini belirten Ayse Uygur, “4 dönüm biberiye ektim. 5-6 ton biberiye aldim. Daha da hasatimiz devam ediyor. Allah bereket versin topragimiz bereketli. Hepsini kaldiririz. Göletimiz olmasa tabii ki bunlar bu kadar bereketli olmazdi” dedi.

Fabrikasyon hiçbir seye ihtiyaç duymadiklarini, ihtiyaçlarini da çogunlukla kendi mahsullerinden karsiladiklarini söyleyen Sabriye Erboga ise “Fabrikalarimiz yok köy yerinde topragimiz verimli toprak. Salataligimiz ayri yetisiyor, biberimiz ayri yetisiyor, bugdayimiz ayri yetisiyor, fasülyemiz ayri yetisiyor. Her seyimizi kendimiz kaldiriyoruz. Sadece yagimiz sekerimiz satin aliniyor. Köy yerinde yasayip dururuz iste. Verimli topragimiz oldugu için Allah’a çok sükür kornison tursuluk biber de bizim topragimiz verimli oldugu için en güzel mükemmel tursuluk bizim memlekette yetisiyor. Onun disinda para yapmasini daha çok istiyoruz. Paramiz azicik noksan geliyor ama onun üstünü de devletimiz tamamlarsa daha iyi olacak Allah’in izniyle” dedi.



Çiftçinin ürettigi ürünler katma degeri yüksek ürünlere dönüstürülüyor

Son yillarda dogal ve kurutulmus ürünlere talebin artmasi ile birlikte Sindirgili çiftçilerin ürettigi birçok üründe Sindirgi Belediyesi Balkuru Jeotermal Sebze ve Meyve tesisinde jeotermal enerji kullanilarak kurutuluyor, ekonomik degeri yüksek ürünler halinde satisa sunuluyor. Tesis sayesinde öncelikli olarak Sindirgi bölgesinde yetisen ürünler tercih ediliyor. Çiftçilere katki saglamak adina kurulan tesis farkli ürün kategorisinde de üretimi arttirmis durumda.

Gida mühendisi Esra Aydin, “Su an tesisimizde Yaylabayir Mahallesi çiftçilerinden destek amaçli aldigimiz biberiyeleri çiftçilerimize üretilen ürünleri katma degeri yüksek ürünlere dönüstürüyoruz. Biberiyeyi yaklasik 20-22 saat araliginda kurutma yapiyoruz. Yas üründen ziyade günümüzde daha çok kuru meyve tercih ediliyor. Besin degerleri de kuru meyvelerin daha yüksek. Ilçemizdeki çiftçilerimize destek amaçli ürettikleri ürünleri almaya devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA