442 Yillik Külliye Kültür Sanat Merkezi Oldu

Bursa’nin Yenisehir ilçesinde 452 yil önce yaptirilan Sinanpasa Külliyesi kültür sanat merkezi oldu.

442 Yillik Külliye Kültür Sanat Merkezi Oldu
2. Selim Han zamaninda Osmanli Sadrazami Koca Sinan Pasa tarafindan 1580 yilinda Bursa’nin Yenisehir ilçesine yaptirilan Sinanpasa Külliyesi, geçtigimiz yillarda Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan restore edilerek ayaga kaldirildi. Yenisehir Belediyesi ve Halk Egitim Merkezi de bu tarihi yapiyi degerlendirerek kültür-sanat merkezi haline getirdi. Sanatsal faaliyetlerin yani sira külliyede açilan meslek edinme kurslari sayesinde vatandaslar meslek sahibi oluyor.

Külliye; bir cami, bunun kuzeyinde kervansaray ve imaret ile dogusunda kalintilarindan arasta oldugu anlasilan bir yapidan olusuyor. Külliyenin 16. yüzyilin ikinci yarisinda Bursa’daki hac yolu baslangiç noktalarindan biri olan Yenisehir’de haci adaylarina kolaylik saglanmasi amaciyla yaptirildigi biliniyor. Caminin kuzeyinde yer alan kervansaray haci adaylarinin barinmasi, imaret ise beslenmesi için yaptirildi. Minare, ana yapinin kuzeybati kösesinde kübik kaideli, prizmatik üçgen pabuçlari olan, silindirik gövdeli ve tek serefeli olarak yer aliyor. Yapinin çesitli yerlerinde ve minaresinde çesitli renk ve desenlerde 16. yüzyil Iznik çinileri ve özgün kalem isi süslemeler bulunuyor.

Sanat Tarihçisi Dogan Özgün Kolaç, “2. Selim Han zamaninda Osmanli Sadrazami Koca Sinan Pasa tarafindan yaptirildi. Burasi 16. yüzyilda yaptirilan bir yapi toplulugu. Burada 5 bölüm var. Cami, kervansaray, imaret, arasta gibi yapilardan olusuyor. Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan geçmis yillarda restorasyonla ayaga kaldirildi. Içerisinde Yenisehir Belediyesi ve diger kurumlarin verdigi el isi, kodlama gibi kurslari mevcut. Turizm ve kültürel faaliyetlerin yapildigi bu alan oldukça önemlidir. Içerisinde bir lokanta da hizmet veriyor” dedi.

1998-99 yillarinda cami içerisindeki kapi alinligindan çinilerin çalindigini ve Ingiltere’ye götürüldügünü belirten Kolaç, “2003 yilinda Kültür ve Turizm Bakanliginin çalismasiyla bu çiniler Türkiye’ye geri getirildi.

Su an Ankara Etnografya Müzesi’nde sergileniyor” diye konustu.

Kolaç, külliyenin o tarihlerde haci adaylarinin kullanmasi için yapildiginin altini çizdi.
Kaynak: İHA