Yüzlerce Minik El Tarihi Mekanda Sanatla Bulustu

Diyarbakir’da özel bir okulun ögrencileri Içkale Müzesi’nde sanatla bulustu.

Yüzlerce Minik El Tarihi Mekanda Sanatla Bulustu
Sur ilçesinde bulunan tarihi Içkale Müze Kompleksi’nde Diyarbakirli ögrenciler hem müzeleri gezdi hem de sanatla ilgilendi. Bin ögrencinin katilimiyla düzenlenen etkinlikte, seramik görsel sanatlar, jimnastik, model dans, piyano, drama, tiyatro, robotik kodlama ve voleybol dersleri verildi.

‘Müzede Sanat Var’ adi altinda etkinlik düzenlemek istediklerini belirten projenin Genel Sanat Koordinatörü Rojda Esen, çocuklarin motor becerilerinin gelisimi için tarihi mekani tercih ettiklerini söyledi.

Sürekli okulda yapilan sanati disari aktarmak için projeyi gerçeklestirdiklerini ifade eden Esen, “Diyarbakir’in tarihi mekanlarindan Içkale Müzesi’nde bu etkinligi yaptik. Ögrencilerimizin tarihi mekanda sanatla iç içe olmalarini istedik” dedi.

Ögrencilerin tarihi alanda 8 bransta egitim gördügünü söyleyen Esen, “Içkale’ye gelen misafirlerimize ögrencilerimiz sanat esliginde merhaba diyorlar. Ögrencilerimiz burada jimnastik, model dans, piyano, drama, tiyatro, robotik kodlama, voleybol ve arti olarak seramik görsel sanatlar derslerini açik havada tarihi mekanda isliyor. Seramik dersinde çamur yapiyoruz. Çamurlarla çocuklar heykeller yapiyor. Sanat iyilestirici bir yapiya sahip duygu oldugu için su an ögrencilere çok iyi gelen bir yanlarina dokunuyoruz. Ögrencileri mutlu görmek beni mutlu ediyor” ifadelerinde bulundu.

"Otantik bir ortamda ögrencileri sanatla bulusturduk"

15 yildir çömlek sanatini icra eden ögretmen Mehmet Gürbüz, "Çamur Adam" lakabiyla tanindigini söyledi.

Amaçlarinin ögrencilerin tarihi mekanlari ve kendilerini bilmeleri oldugunu ifade eden Gürbüz, “Kaybolan bir sanati tekrardan çocuklara aktarmak istiyorum. Çömlek yapim isini çok seviyorum. Çamurun etkisini, kilin etkisini bütün insanlarin görmesini istiyorum. Diyarbakir, çok eski bir sehir oldugu için biz de otantik bir ortamda ögrencilerimizle beraber böyle etkinlik yapalim dedik” diye konustu.

Yaptiklari çömlekleri ögrencilerin hem eve götürdügünü hem de sosyal sorumluluk projelerinde kullandigini aktaran Gürbüz, “Osmanli’da damlama formlari, sürahi ve bal kabaklari gibi akla gelebilecek çömlek sanatini yapiyoruz. Çocuklar çamurla oynamayi çok seviyorlar. Ilk çömlek yaptiklarinda çok zorlaniyor çocuklar. Daha sonra ögrenip güzel isler çikariyorlar. Yaptiklari çömlekleri kimisini ögrencilerim evlerine götürüyor, kimisini sosyal sorumluluk projelerinde kullaniyoruz” ifadelerine yer verdi.

4’üncü sinif ögrencisi Ardil Sayit, tarihi mekanlara ilgisinin oldugunu belirterek, “Tarihi mekanda kilden seramik yapmayi ögrendim. Bu benim için çok güzel bir duygu. Bu sanati ögrenmemdeki amaç, hocamizin bize aktardigi bu kültürü bizden sonraki nesle aktarmaktir” dedi.

Sahra Erdogan da, “Burada yapraklari boyuyoruz. Tarihi bir mekanda böyle bir etkinligin düzenlenmesi beni çok etkiliyor. Sanatla iç içe olmak benim çok hosuma gidiyor. Hele ki böyle otantik bir mekanda olmasi daha güzel oluyor” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA