Vali Elban Açiklamasi 'Kadin Kooperatiflerimiz Kendine Yeten Bir Model Olmali'

Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, "Ben kadin kooperatiflerimizin baskalarinin imrenerek baktigi, kendi kendine yeten bir model olmasini istiyorum" dedi.

Vali Elban Açiklamasi 'Kadin Kooperatiflerimiz Kendine Yeten Bir Model Olmali'
Vali Elban, Ticaret Bakanligi ile bir market zincirinin isbirliginde Çukurova Kalkinma Ajansinda gerçeklestirilen egitim programinda, kadin kooperatiflerince üretilen ürünlerin birkaç ürünle sinirli kaldigini belirterek, “Üretilen ürünler belli mevsim ya da dönemlere has ürünler. Çok dar bir müsteri ve pazar portföyü var. Bir önceki yildan daha farkli yeni bir ürün ya da miktar olarak da önceki yili asan bir miktarda üretim olmasi gerekiyor. Biliyorsunuz ki biz heyecanli bir milletiz. Bir seyin heyecani olsun ki bikkinlik ve isteksizlik baslamasin. Su anda ilgili bakanliklar basta olmak üzere birçok STK ve sirket kadin kooperatiflerine sosyal sorumluluk adi altinda destek vermek için ulasiyor” diye konustu.

Üretimde siçramanin yakalanmasi gerektigini kaydeden Vali Elban, söyle devam etti:

“Bu kurguya ayri bir soluk, yaklasim getirmek için ugrasiyoruz. Kadin kooperatiflerine yaklasimin degismesi gerektigini düsünüyoruz. Kadinlarin ürettigini alirken onlara ve emeklerine saygi duyarak almamiz lazim. Yapilan ürünleri gönül rahatligiyla kullanirken kadinin samimiyetine ve dürüstlügüne inanarak almak lazim. Hakikaten üzerinde ev, çocuk gibi birçok sorumluluk varken tüm bunlarin arasinda vakit ayirip aile bütçesine, çocuklarinin egitimine katki saglamak, toplumumuzun ve ülkemizin kalkinmasina destek olmak için yapilan bu çalismalarin arkasinda bir alin teri oldugunu bilerek bu ürünlere yaklasmaliyiz.”

"Benim beklentim daha farkli”

Mevsime bagli ürünler de dahil olmak üzere bunlarin stoklanmasi, depolanmasi, muhafazasi, paketlenmesi ve sürekli hem online satista hem de marketlerin rafinda sürekli müsteriye sunuluyor olmasi gerektigini belirten Vali Elban, "Çünkü markete gittiginizde bir markanin ürününü aliyorsunuz. O ürüne ihtiyaç duydugunuz zaman tekrar markete gittiginizde ayni ürüne ulasamazsaniz hayal kirikligi yasiyorsunuz. Sizden ürün alanlarin da bu durumu yasayacagini düsünmelisiniz. Biz ürünün kalitesini sabit tutamazsak da tüketici ayni hayal kirikligini yasiyor. Biz Adana’daki kadin emegini, kadinin yaptigi ürünün kalitesini, bunu yaparken ürünü hazirlarken ürüne sevgisini kattigina ve olabildigince saf ve katkisiz hazirlandigina inaniyoruz ama buna inanmamiz yetmiyor. Bunlarin uluslararasi standartlarda paketlenmesi ve dolumunun bu standartlara göre yapilmasi gerekiyor. Etiketteki açiklamalarin gerekli prosedüre uygun olmasi gerekiyor. Onun için de her kooperatifin bunu yapabilmesi mümkün degil. Ama birlik çatisi altinda böyle bir yapiyi da kurmamiz gerekiyor. Insallah birkaç hafta içinde bu konudaki çalismamizi tamamlayacagiz. Sizin bol bol üretmeniz ve depolamaniz gerekiyor. Hakikaten Adana’dan Türkiye’ye güzel ve basarili bir model olusturmak istiyoruz. Bugün bizim kooperatifimiz de dahil olmak üzere kadin kooperatifinin genel durumu benim beklentimi henüz yansitmiyor. Benim beklentim daha farkli” dedi.

Konusmasinda, “Kadin kooperatiflerinin öyle bir asamaya gelmesini arzu ediyorum ki; nerede bir eksiklik nerede bir sorun varsa buraya bir kadin eli degsin beklentisi olsun istiyorum" diye Vali Elban sunlari kaydetti:

"Kadin kooperatifinin örnegin açtigimiz bir okulun ana sinifinin ihtiyaçlarini (yardimci ögretmen, yeme-içme, tasima vb) karsilayabilecegi bir model benim hayalim. Bu modelde ayni zamanda ülkenin kalkinmasi, aile bütçesinin belli bir noktaya gelmesi amaçlanirken diger tarafta da ilk basta kendisi, çocuklari ve ailesinin çevresinin sonra da yakin çevresinin sosyal ve kültürel alanda katki saglamasini bekliyorum. Ben kadin kooperatiflerimizin baskalarinin imrenerek baktigi, kendi kendine yeten bir model olmasini istiyorum.”
Kaynak: İHA