Karadeniz Gazi'ni Karaya Çikartma Çalismalarinda Sakarya Gaz Sahasi'nda Bir Gün

Türkiye Petrolleri Anonim Ortakligi, “Türkiye için bir güne sigdirdiklarimiz; akillara, hayallere sigmaz” basligiyla bir video paylasti. Görüntülerde, Türkiye’nin gururu sondaj gemilerimiz Fatih, Yavuz ve Kanuni’nin yani sira alaninda uzman yabanci gemiler de yer aliyor.

Karadeniz Gazi'ni Karaya Çikartma Çalismalarinda Sakarya Gaz Sahasi'nda Bir Gün
Türkiye Petrolleri Anonim Ortakligi’nin (TPAO) sosyal medya hesaplarindan, “Türkiye için bir güne sigdirdiklarimiz; akillara, hayallere sigmaz” açiklamasiyla bir video paylasildi. Videoda, Sakarya Gaz Sahasi’nda bir günde neler yapildigi anlatilirken, görüntülerde Türkiye’nin gururu sondaj gemilerimiz Fatih, Yavuz ve Kanuni’nin yani sira, Castorone, Simon Stevin, Seven Arctic, Seven Pegasus ve Seven Oceanic gemilerinin Sakarya Gaz Sahasinda üstlendikleri görevlerle ilgili bilgiler de paylasildi.

Milli enerji alaninda Türkiye’nin elini güçlendirecek olan Sakarya Gaz Sahasi, önemli bir enerji HUB’u olacak. Ilk fazda günlük 10 milyon metreküp gazin vatandasin kullanimina sunulmasi hedeflenirken, ikinci fazda 40 milyon metreküp gazin vatandaslarin kullanimina sunulmasi bekleniyor. Sakarya Gaz Sahasi’nda kesfedilen dogal gazin çikarilmasinda Fatih, Kanuni ve Yavuz Sondaj Gemileri aktif rol aliyor. Bu dogrultuda, Türkiye’nin ilk sondaj gemisi olan “Fatih” sondaj operasyonunu, “Kanuni” sondaji yapilan kuyularin alt tamamlama operasyonu ve kuyu akis testlerini üstlenirken, “Yavuz” ise Fatih ve Kanuni Sondaj Gemilerinin operasyonlari sonrasinda görev verilen lokasyona giderek son asama olan üst tamamlama çalismalarini sürdürüyor. Türkiye’nin gururu olan sondaj gemileri, çalismalarini 24 saat esasina göre yapiyor.

Denizin 2 bin 200 metre altina tesis kuruluyor

Öte yandan, denizin 2 bin 200 metre altinda kurulacak tesis için dünyanin farkli lokasyonlarindan gelen konularinda uzman baska gemiler de es zamanli olarak çalismalarina devam ediyor. 23 Agustos 2022 tarihinde Filyos Limani’na varan Simon Stevin Gemisi, serilen boru hatlari ve kordon bagi hattinin üzerine tas dolgu yapiyor. Bu gemilerden 6 Temmuz tarihinde Filyos Limani’na varan ve halen çalismalarina devam eden “Castorone”, Karadeniz’in derin kisimda kalan 10 inçlik borularin serilmesi ve montaji islemlerini gerçeklestiriyor. Ayrica, devam eden islemlerinin arasinda MEG (Mono Etilen Glikol) hatti için de boru serimi yapiyor. Seven Pegasus Gemisinin ilk görevi ise Boru Hatti Güzergah Arastirmasi oldu. Ayni gemi su anda Deniz Tabani Üretim Tesisinde yer alacak boru hatti sonlandirma ünitelerini ve “Mudmat” adi verilen deniz zeminine kurulan çelik yapinin yerlestirilmesi için çalismalarini sürdürüyor.

Suyun 3 kilometre altindaki operasyonlari gerçeklestirebilecek yeterlilikte olan Seven Artic Gemisi de Deniz Tabani Üretim Tesisinde yer alacak olan dogal gazin iletim hattina baglanmasini saglayan vana ve borulama sisteminin Vakumlu Temel Kaziga yerlestirme islemlerini üstlendi. Agir insaat isleri gemilerinden ikinci olan Seven Oceanic Gemisi ise, ilk 30 kilometrelik sig alanda borularin serim islemlerine devam ediyor. Toplam 170 kilometre uzunlukta olan Kordon Bagi Hattinin denizden 30 kilometre kadar açiga seriminden sorumlu olan gemi, çesitli ekipmanlarin yerlestirilmesinden de sorumlu olarak çalismalarini sürdürüyor.

Kara tesislerinde alt-üst yapi çalismalari tam gaz devam

Proje dogrultusunda karada yer alan Gaz Alim ve Isleme Tesisinde de alt yapi ve üst yapi çalismalari hizla devam ediyor. Alanin insaat isleri önemli oranda ilerlerken, enerjilendirme için yapilan çalismalar kara tarafinda devam ediyor. Ayrica, denizden gelen gazin donmasini engelleyecek olan ve yine denizden gelen gazin sudan ayrismasini saglayacak olan ekipmanlarin kurulumlari da yapilmaya baslandi.
Kaynak: İHA