Kahramanlarin Ayak Bastigi Topraklar Sehitlige Birakildi

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi’nin Gaziantep Kulübü, Turizm Dernegi ve Anadolu Arkeoloji Dernegi katkilariyla yürüttügü “Gaziantep Savunmasi Kahramanlarinin Ayak Izinden Projesi” ile Kurtulus Savasi’nda Gaziantepli kahramanlarin mücadele ettigi cephelerden alinan topraklar, Sehitler Abidesi’ndeki sehitlige törenle yerlestirildi.

Kahramanlarin Ayak Bastigi Topraklar Sehitlige Birakildi
Projede, Gazi sehirli kahramanlarin Kurtulus Savasi’nda savastigi cepheler ve bölgelerden alinan topraklar, Fransizlarin isgal ettikleri bölgelerden çekilmesini garantileyen ve 20 Ekim 1921’de imzalanan Ankara Antlasmasi’nin yil dönümünde sehitlige yapilan törenle birakildi.

Baskan Vekili Mehmet Berk, Antep Savunmasinda halkin Fransizlarin yani sira açliga karsi da mücadele verdigini dile getirerek, “Onlar istese burada kalabilirdi. Huruç Hareketiyle kahramanlarimiz devletin ve milletinin bagimsizligi için gerekli mücadeleye atilmislar ve yurdun her yerinde sehitler verdiler. Bu projede emegi geçenlere tesekkür ediyorum” dedi.

’’Antep savunmasi demek Türk Kurtulus Savasi demek’’

Sitki Severoglu törende yaptigi konusmada, Antep Savunmasinin sürdügü 1921 yilinin 6 Subat’i 7 Subat’a baglayan gece yapilan “Huruç Harekati”yla yüzlerce Antepli kahramanin, Kurtulus Savasi’nda mücadele vermek için sehrin disina çikarak 2. Kolorduya katildigini animsatti. Gaziantep Kulübü ve Panorama 25 Aralik Müzesi Tarih Kurulu Baskani Bekir Sitki Severoglu da projenin Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin’in verdigi desteklerle yürütüldügünü belirterek, söyle konustu: “Bugüne kadar bu insanlari yeteri kadar anmadik. Biz bu kahramanlarin izini sürdük ve ayak bastiklari savastiklari yerlere gittik. Izmir’de Yüzbasi Serafettin, Türk Bayragi’ni diktigi sirada o alanda Antepli süvariler vardi. Antep Savunmasi demek Türk Kurtulus Savasi demek. Türk Kurtulus Savasi demek Antep demek. Biz Antep’i savunurken Anadolu’nun her yerinden insanlarla birlikte bu kenti savunduk. Bu bölge çevre illerle bir bütün. Gaziantep demek Sakarya, Afyon, Dumlupinar demek. Biz gazilerimizin, sehirlerimizin ayak izini takip ettigimizde bu bilgiye ulasiyoruz. Türkiye’nin birligi ve beraberligi açisindan bu konuya sahip çikmak önemli. 22 ayri bölgeden aldigimiz topraklari bakir kaplar içerisinde sehitligimize birakacagiz. Sonunda biz bu insanlar anilsin istiyoruz.”

Konusmalarin ardindan Baskan Vekili Mehmet Berk, Sitki Severoglu, Türk Tarih Kurumu Üyesi Dr. Selim Erdogan, sivil toplum kurulusu temsilcileri, gaziler ve sehit yakinlari ile protokol üyeleri, Kurtulus Savasi’nin en kritik cephelerinden olan Kocatepe, Mangal Dagi, Kocapinar ve Zafer Tepe’nin de aralarinda bulundugu 22 bölgeden ve sehitlikten alinan topraklari bakir kaplar içinde Gaziantep Çinarli Sehitligi’ne birakti.

Programin sonunda sehitler için Kur’an-i Kerim okunarak dua edildi.
Kaynak: İHA