GUHEM Parçali Günes Tutulmasi Için Gün Sayiyor

Uzay ve havacilik alaninda gençlere ilham kaynagi olmak hedefiyle çalismalarini sürdüren Gökmen Uzay Havacilik Egitim Merkezi (GUHEM), 25 Ekim’de gerçeklesecek parçali günes tutulmasi için hazirliklarini tamamladi. Merkez Günes tutulmasini gözlemlemek için ögrencileri bekliyor.

GUHEM Parçali Günes Tutulmasi Için Gün Sayiyor
Avrupa’nin en büyük uzay ve havacilik temali interaktif bilim merkezi GUHEM, 25 Ekim’de gerçeklesecek ve Türkiye’den de izlenebilecek parçali günes tutulmasini ögrencilerle birlikte gözlemlemek için gün sayiyor. Merkez, hazirladigi özel etkinlikte en önemli gök olaylari arasinda yer alan tutulmalar hakkinda ögrencileri bilgilendirecek ve tutulma merkezde ögrencilerin katilimiyla gözlemlenecek. Parçali Günes Tutulmasi Bursa’da saat 12.35 ile 15.00 arasinda görülecek.

Gök olaylari arasinda günes tutulmasinin çok özel bir yeri oldugunu ifade eden GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoglu sunlari kaydetti:

“Aslinda tam günes tutulmalari tüm tutulma çesitleri arasinda açik arayla en ilginç ve görkemli olanidir. Ülkemizden görülen son tam Günes tutulmasi 2006 yilinda gerçeklesmisti. Ne yazik ki ülkemizde 2060 yilina kadar tam tutulma göremeyecegiz. Ancak bu arada bazi parçali Günes tutulmalarina tanik olacagiz. 25 Ekim’deki parçali günes tutulmasi ülkemizin tamamindan görülebilecek. Elbette havanin açik olmasi burada en önemli kriter. Ülkemizden görülebilecek bir sonraki parçali günes tutulmasiysa yaklasik 5 yil sonra gerçeklesecek.”

GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoglu tutulmanin parçali olarak gerçeklesmesi sebebiyle kesinlikle çiplak gözle izlenmemesi gerektigini kaydetti.

Mirahmetoglu, “Günes’e çiplak göz ile bakarsak Günes’ten gelen çok güçlü isinim görme yetenegimizin kaybina yol açabilir. Bu sebeple parçali tutulma halinde olsa bile Günes’e hiçbir zaman dogrudan bakilmamasi gerekiyor. Özel filtreler olmadan çiplak gözle, fotograf makinesiyle, dürbün veya teleskopla Günes’e bakmak gözlerde kalici hasara ve görme kaybina sebep olabilir. Biz de bu sebeple tutulmayi izlemek isteyen ögrenci gruplarimiz için ‘Günes Gözlemcisi’ adini verdigimiz bir tutulma gözlügü hazirladik. Bu sayede ögrencilerimiz tutulmayi en güvenli sekilde gözlemleyebilecek” dedi.

25 Ekim’de gerçeklesecek tutulmanin Dünya’nin hiçbir yerinden tam tutulma olarak gözlemlenemeyecegini ifade eden Halit Mirahmetoglu tutulmanin en yüksek oranda gerçeklesecegi bölgenin Asya’nin kuzeyi olacagini söyledi.

Mirahmetoglu, “Burada Günes’in yüzde 80’inden fazlasi örtülecek. Bu bölgeden uzaklastikça Günes’in örtülme orani azalacak. Tutulmanin Türkiye’de gözlemlenebilecegi en iyi yer ülkemizin kuzeydogusu. Burada, Günes’in yaklasik yüzde 60’i örtülecek. Ülkemizin güneybatisindaysa bu oran yüzde 30 civarinda olacak” diye konustu.

Kaynak: İHA