Dogaseverler, Gürültü Kirliligine Dikkat Çekti

Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi’nin (EKODOSD) Çarsamba Söylesileri’nde özellikle turizm kentlerinde yasanan önemli sorunlardan olan gürültünün, fiziksel ve zihinsel olarak canlilar üzerindeki ölümcül etkileri konusuldu.

Dogaseverler, Gürültü Kirliligine Dikkat Çekti


Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi’nin (EKODOSD) haftalik söylesi programlarinda bu hafta, “Dünyanin sesini biraz kisabilir misiniz lütfen” basligi ile gürültünün, fiziksel ve zihinsel olarak canlilar üzerindeki ölümcül etkileri konusuldu. Söylesilerin bu haftaki konugu ise sanatçi Çigdem Suyolcu oldu. Özellikle turizm kentlerinde yasanan önemli bir soruna dikkat çeken Suyolcu, gürültü kirliligine dikkat çekti.

Gürültü kirliliginin dayanilmaz siddetinin her alanda ve her yerde görüldügünü, bu sorunun hem insanlarin hem hayvanlarin ve bitkilerin bile sagligini olumsuz etkiledigine vurgu yapan Suyolcu, insanlarin sagligini etkiledigi gibi psikolojik rahatsizliklara da neden olan gürültü kirliligi için ilgili kurumlarin önlem almasini ve gerekli yaptirimlarin mutlaka uygulanmasini istedi.

Yüksek sesten rahatsizlik duyma sinirinin herkeste farkli oldugunu, özellikle kadinlarin yüksek frekansli seslere karsi daha çok etkilendiklerini ve isitme fonksiyonlarinin hassaslastigini belirten Suyolcu, gürültünün insan üzerindeki etkisinin aile içi sorunlara, normal hayatinda gerginliklere, hatta kazalara bile neden oldugu, özellikle trafikte yasanan sorunlarin önemli bir nedeni olduguna dikkat çekti.

Her hafta gerçeklestirilen söylesilerin devam edecegini ifade eden EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü, söylesi ile ilgili “Söylesiye katilan konuklarin hemen hepsinin gürültüyle ilgili sorunlari oldugu, yogun trafikteki araç ve motor seslerinin, gelisigüzel çalinan klaksonlarin, patlak egsoz gürültülerinin, eglence yerlerinden yüksek volümlü müziklerle uykusuz geçen gecelerin, etrafi savas alanina çeviren havai fisek gösterilerinin, asiri yüksek sesli dügünlerin artik dayanilmaz hal aldigini, yasanabilir bir kent için bu konularda belirli kurallarin konmasini ve gerekli yaptirimlarin mutlaka uygulanmasi istediler” dedi.



Söylesiden sonra sorulari yanitlayan Çigdem Suyolcu’ya, jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan tarafindan EKODOSD’un tesekkür belgesi takdim edildi.
Kaynak: İHA