Çanakkale'nin Simgelerini Yapraga Isledi

Çanakkale’nin Ayvacik ilçesine bagli Behramkale köyünde yasayan Hülya Kalayci Unutur, Hollanda’dan ithal ettigi ve 2 yil boyunca özel bir sistemle kuruttugu difenbahya bitkisi yapraklarina Çanakkale’nin simgelerini isledi. Sanatsal çalismada Çanakkale Savaslari’nda hayatini kaybeden Türk askerlerinin anisina yaptirilan Sehitler Abidesi, top mermisiyle Çanakkale Deniz Savasi’nin seyrini degistiren Seyit Onbasi ile 7 bin yillik Assos Ören Yeri ve Athena Tapinagi bulunuyor.

Çanakkale'nin Simgelerini Yapraga Isledi
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatlari Çini Bölümü mezunu olan 2 çocuk annesi Hülya Kalayci Unutur (49), yaprak çalismasina 1999 yilinda Istanbul’da basladi.

Unutur, 2009 yilinda Çanakkale’nin Ayvacik ilçesine bagli Behramkale köyü Assos’ta açtigi atölyede 13 yildir çalismalarina devam ediyor. Hülya Kalayci Unutur, 23 yildir Hollanda’dan ithal ettigi ve 2 yil boyunca özel bir sistemle kuruttugu difenbahya bitkisi yapraklarina 22 ayar altin kullanarak çesitli eserler çiziyor. Bugüne kadar yapraklar üzerine yüzlerce eser çizen Unutur, Çanakkale Savaslari’nda hayatini kaybeden Türk askerlerinin anisina yaptirilan Sehitler Abidesi, sirtlayarak kaldirdigi top mermisiyle Çanakkale Deniz Savasi’nin seyrini degistiren Çanakkale Savaslari kahramani Seyit Onbasi, 7 bin yillik Assos Ören Yeri ve Athena Tapinagi’ni yaklasik 3 ayda altin ile kendi özel boya karisimi ve isik görmeden özel bir yöntemle 2 yil boyunca kuruttugu difenbahya bitkisi yapragi üzerine resmetti.

Difenbahya yapraginda minyatür sanati üzerine çalistigini belirten Hülya Kalayci Unutur, Hollanda’dan getirttigi difenbahya yapragini 2 yil özel kuruma asamasindan sonra kullandigini söyledi.

Çanakkale’nin antik dönemini ve antik dönemden sonraki gelen dönemi isledigini belirten Unutur, sözlerine söyle devam etti:

“Çalismalarda Assos Ören Yeri’ni, Çanakkale Savaslari’yla alakali olarak Sehitler Abidesi ve Seyit Onbasi’yi isliyorum. Çalismaya göre süresi degisiyor. Önce tasarim asamasini yapiyorum, sonra boyayarak ürünü ortaya çikariyorum. Bu yaklasik 2-3 ayimi aliyor. Kendi karisimlarimi ve kendi renklerimi kullaniyorum. Çalismalarda 22 ayar altin kullaniyorum. Bu yaprak yumusak bir yapiya sahip, yaprakta damar da çok az. Pürüzsüz bir yapiya sahip oldugu için boyamak daha kolay oluyor. O yüzden difenbahya yapragini tercih ediyorum.”

Yurt disindan talep görüyor

Yurt içinde bütün illerden yerli turistlerin atölyesindeki eserleri görmeye geldigini kaydeden Unutur, yurt disindan Almanya, Amerika, Fransa, Japonya, Israil, Avusturalya ve Yeni Zelanda’dan gelen yabanci turistlerin eserleri inceledigini ve siparis verdigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA