Bitlis Tarihinin Gün Yüzüne Çikmasina Sayili Günler Kaldi

BITLIS – Bitlis Valisi Oktay Çagatay, kentin binlerce yillik tarihini Türkiye’ye ve dünyaya armagan etmek için çalistiklarini belirterek, “Bin 400 metrelik dere üzerindeki 10 adet tarihi köprünün restorasyon çalismalarini yaklasik bir ay sonra tamamen bitirmis olacagiz” dedi.

Bitlis Tarihinin Gün Yüzüne Çikmasina Sayili Günler Kaldi
Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan Bitlis’te yürütülen dere islah ve millet bahçesi çalismalari devam ediyor. Bu çerçevede Gazibey Köprüsü’nden eski sanayi sitesine kadar olan alanda dere islahinin yani sira millet bahçesi ve 10 tarihi köprünün restorasyon çalismalari tüm hiziyla devam ediyor.

Açiklamalarda bulunan Vali Oktay Çagatay, bu çalismalarin tam olarak bitmesinin ardindan Bitlis’in yerli ve yabanci olmak üzere milyonlarca turisti agirlayacagini söyledi.

Bitlis sehir merkezinde betonarme binalarinin altindan kalan tarihi köprülerin gün yüzüne çikmasiyla birlikte han, hamam ve cami gibi diger tarihi eserleri de turizme kazandiracaklarini belirten Vali Çagatay, tüm çabalarinin kentin binlerce yillik tarihini Türkiye’ye ve dünyaya armagan etmek oldugunu ifade etti.

Vali Çagatay, “2021 yili Agustos ayinda bosaltmaya basladigimiz Bitlis Dere üstündeki faaliyetimize öncelikle dere üstünü isgal eden yapilari yikarak baslamistik. Devaminda Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi TOKI Baskanligi tarafindan ihalesi yapildi. Dere üstündeki rekreasyon ve düzenleme çalismalarimiz devam ediyor. Geldigimiz noktada bin 400 metrelik dere üzerindeki 10 adet tarihi köprünün restorasyon çalismalarini yaklasik bir ay sonra tamamen bitirmis olacagiz. 1500’lü yillardan kalma tarihi köprüler orijinal haline tam bir ay sonra kavusmus olacak. Tabi önümüz kis. Vatandaslarimizin merak ettigi konu, ‘Kis girdiginde biz zorlu kis kosullarinda zorlanacak miyiz?’ Artik yarindan itibaren de Nur Caddesi dedigimiz bu caddede asfaltlama çalismasina basliyoruz. 10 gün içinde de asfaltini bitirecegiz. Rekreasyon ve düzenleme alanindaki bütün betonarme islerini ve kaplama islerini de kisa girmeden bitirmis olacagiz. Bahar aylarinda sadece yesillendirme çalismalarina baslayacagiz. Onu da nisan ayinda bitirmeyi planliyoruz” diye konustu.

“Önümüzdeki haftalarda tur operatörlerini ilimize davet ettik” diyen Çagatay, konusmasina söyle devam etti:

“Kendileri Bitlis’i çok güzel bir destinasyon olarak degerlendiriyorlar. Biz de son düzenlemeleri gösterecegiz. Buradaki oteller ve STK temsilcileri ile bulusturacagiz. Önümüzdeki yildan itibaren Bitlis’i Türkiye’deki en güzel destinasyonlardan birisi olarak tüm vatandaslarimizin hizmetine açmis olacagiz.”
Kaynak: İHA