Suudi Arabistan Açiklamasi 'Kralligin, Ukrayna Savasinda Rusya'nin Yaninda Yer Aldigi Yönündeki Suçlamalara Sasiriyoruz'

Suudi Arabistan Savunma Prens Halid bin Selman, OPEC+ grubunun gelecek aydan itibaren petrol üretimini azaltma kararina iliskin tepkilere deginerek, “Kralligin, Ukrayna savasinda Rusya’nin yaninda yer aldigi yönündeki suçlamalara sasiriyoruz” dedi.

Suudi Arabistan Açiklamasi 'Kralligin, Ukrayna Savasinda Rusya'nin Yaninda Yer Aldigi Yönündeki Suçlamalara Sasiriyoruz'


Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubunun gelecek aydan itibaren petrol üretimini azaltma karari sonrasi gelen elestirilere Suudi Arabistan Savunma Prens Halid bin Selman’dan açiklama geldi. Selman sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, “Kralligin Ukrayna ile olan savasinda Rusya’nin yaninda yer aldigi yönündeki suçlamalara sasiriyoruz. Bu asilsiz suçlamalarin Ukrayna hükümetinden gelmedigini belirtmekte fayda var. Oybirligiyle alinan OPEC+ karari tamamen ekonomik nedenlerle olsa da, bazilari Kralligi Rusya’nin yaninda durmakla suçladi. Iran da OPEC üyesi, bu Kralligin da Iran’in yaninda oldugu anlamina mi geliyor?” dedi.



OPEC+ grubunun karari sonrasi Suudi Arabistan ile ABD arasinda tansiyon yükselmis, ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan yaptigi açiklamada, ABD Baskani Joe Biden’in Suudi Arabistan ile iliskileri yeniden degerlendirdigini belirterek, Biden’in bu konuda “sistemli” davranacagini ifade etmisti. Suudi Arabistan’a verilecek cevaplar arasinda ABD güvenlik yardimi konusunda degisikliklerin de yer alabilecegini açiklayan Sullivan, "Suudi Arabistan’a güvenlik yardimina yönelik yaklasimimizda degisiklikler yer aliyor, ancak Baskanin önüne geçmeyecegim. Söyleyecegim sey yakin zamanda bir sey yok" demisti.

Ne olmustu?

OPEC+ grubu, Avusturya’nin baskenti Viyana’da 5 Ekim’de düzenlenen petrol arzinin sikisik oldugu düsünülmesine ragmen geçen hafta petrol üretim hedeflerini günde 2 milyon varil düsürme karari almisti. ABD’li Demokrat vekiller Suudi Arabistan ve Birlesik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) ABD askeri varliginin çekilmesi için Kongre’ye tasari sunmustu. Senato Dis Iliskiler Komitesi’ne baskanlik eden Demokrat Senatör Bob Menendez, OPEC+ hamlesinden sonra ABD’nin Suudi Arabistan’a silah satislarinin çogunun durdurulmasi çagrisinda bulunmustu.
Kaynak: İHA