Artvin Ormanlarinda 56 Yildir Zararli Böceklerle Mücadele Sürüyor

Artvin’de ladin ormanlarina zarar veren "Dendroctonus micans" isimli dev kabuk böcegine karsi mücadele araliksiz devam ediyor. Küresel isinmayla bazi bölgelerde yeniden artis gösteren kabuklu böcekten ormanlari korumak için laboratuvarda yirtici böcek üretiliyor.

Artvin Ormanlarinda 56 Yildir Zararli Böceklerle Mücadele Sürüyor
Ülkemize 1966 yilinda giren ve ladin ormanlarina zarar veren Dendroctonus micans isimli böcekle mücadele uzun yillardir sürüyor. Bir dönem biyolojik olarak devam eden mücadele 2004-2005 yillarinda dogal dengenin saglanmasi ile kontrollü olarak yapilmaya basladi.

Son yillarda yasanan iklim degisikligi ve kurakliklar nedeniyle dogal denge içinde yasamini sürdüren Dev Kabuk Böcegi popülasyonunda 2016 yilindan itibaren kismi olarak artis gözlenmesi üzerine Artvin, Ardanuç, Borçka ve Savsat Isletme Müdürlükleri sinirlarindaki ladin ormanlarinda biyolojik mücadeleye hiz verildi.

Orman zararlisi Dev Kabuk Böcegi ile biyolojik mücadele kapsaminda Artvin Orman Bölge Müdürlügü biyolojik mücadele laboratuvarlarinda bu böcekle beslenen 47 bin 678 adet Rhizophagus grandisi (yirtici böcek) üretilerek 5 bin adedi Erzurum Orman Bölge Müdürlügü, Ardahan Isletme Müdürlügü’nün ve Gürcistan sinirina yakin olan Posof Orman Isletme Sefligi ladin ormanlarina, kalani ise Artvin Orman Bölge Müdürlügü ekiplerince ladin ormanlarina birakildi.

Konuyla ilgili açiklama yapan Artvin Orman Bölge Müdürü Dr. Mimar Sinan Özkaya, “Ülkemizin bati bölgelerindeki Orman Yanginlariyla yapilan mücadelenin bir benzerini de bölgemizde dumansiz yangin diye adlandirdigimiz Orman zararlarina karsi mücadelemizi sürdürerek vermekteyiz. Artvin Orman Bölge Müdürlügümüz sinir bölgesi olmasi nedeniyle birçok orman zararina maruz kalmaktadir. Bu zararlilardan bir tanesi olan D.micans ülkemize 1966 yilinda Gürcistan sinirlarindan girerek Ladin Ormanlarimiza zarar vermeye baslamistir. Ülkemizde ilk defa 1985 yilinda bölgemizde kurulan biyolojik mücadele laboratuvarlarinda, sadece D. Micans ile beslenen yirtici böcek R. Grandis üretilerek zarar gören sahalara verilmek suretiyle biyolojik mücadele yapilmis ve 2005 yilinda dogal denge saglanmistir. D. micans (dev kabuk böcegi)’in tek mücadele yöntemi olan biyolojik mücadele çalismalarimiz araliksiz devam etmektedir. Iklim ve doga sartlari nedeniyle, degisik bölgelerde zaman zaman popülasyon sayisinda artis gösteren dev kabuk böcegine karsi laboratuvarlarimizda ürettigimiz R.grandisi vererek dogal denge sinirlarinda tutmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA