ABD'de Cinayetten Ömür Boyu Hapse Mahkum Edilen Adnan Syed 22 Yil Sonra Özgür

ABD’nin Maryland eyaletinde 1999 yilinda kiz arkadasini öldürmekten ömür boyu hapse mahkum edilen ve 22 yil sonra hakkindaki davanin yeniden görülmesine karar verilen 42 yasindaki Adnan Syed hakkindaki tüm suçlamalar savcilar tarafindan düsürüldü.

ABD'de Cinayetten Ömür Boyu Hapse Mahkum Edilen Adnan Syed 22 Yil Sonra Özgür
ABD’nin Maryland eyaletinde bulunan Baltimore kentinde 1999 yilinda 18 yasindaki kiz arkadasi Hae Min Lee’yi öldürdügü gerekçesi ile 2000 yilinda ömür boyu hapse mahkum edilen Adnan Syed hakkindaki tüm suçlamalar düsürüldü. Syed’in avukati Erica Suter yaptigi açiklamada, "Sonunda Adnan Syed özgür bir adam” ifadelerini kullanarak, Syed’in masum oldugunu ve islemedigi bir suçtan dolayi yillarca hapis yattigina dikkat çekti.

Savcilarin, 1 yil süren yeniden sorusturma asamasinda Lee cinayetinde iki muhtemel süphelinin daha oldugunu ortaya çikarmasinin ardindan Baltimore Bölge Hakimi Melissa Phinn, sorusturmayi yürüten savcilarin talebini dikkate almis, 20 Eylül’de Syed hakkindaki hükmün "hak ve adalet adina" bozulmasina, ev hapsine alinmasina ve davanin yeniden görülmesine karar vermisti.

Syed’in tüm temyiz basvurulari reddedilmisti

Hapse girdiginde 19 yasinda olan Syed, her zaman masum oldugunu ve kiz arkadasi Lee öldürmedigini iddia etmis ve son 20 yilda yaptigi tüm temyiz basvurulari reddedilmisti.

Savcilar, kilit bir tanigin ve cinayeti arastiran dedektifin güvenilmez olduguna karar vermisti

Savcilar sorusturmalarini tamamlamalarinin ardindan mahkemeye, 42 yasinda olan Syed’in masum oldugunu iddia etmediklerini, ancak artik "mahkumiyetin bütünlügüne" güvenmediklerini ve Syed’in en azindan yeniden yargilanmasi gerektigini ifade etmislerdi. Isimlerini vermedikleri iki muhtemel süpheli hakkinda yeni bilgiler bulduklarini söyleyen savcilar, söz konusu süphelilerin kimliklerinin polis tarafindan bilindigini ve ancak kanunun gerektirdigi sekilde mahkemeye açiklanmadigini aktarmisti. Savcilar, kilit bir tanigin ve cinayeti arastiran dedektifin güvenilmez olduguna karar vermis, Syed’in cep telefonu verilerine dair süphe uyandiran yeni bilgiler bulduklarini aktarmislardi.

Cinayet podcast haline getirilmisti

Chicago merkezli radyo istasyonu WBEZ tarafindan üretilen "Seri" adli podcast ile 2014 yilinda söz konusu dava dünya çapinda dikkatleri üzerine çekmisti. Podcastin bölümleri dinleyiciler tarafindan 340 milyondan fazla kez indirilmisti.

Öte yandan Woodlawn Lisesi’nde okuyan Lee’nin cesedi Baltimore’daki Leakin Park’ta gömülü halde bulunmustu.
Kaynak: İHA