Çöpler Madeni Güçlendirilmis Tedbirlerle Üretime Basladi

Erzincan’in Iliç ilçesinde Anagold Madencilik tarafindan isletilen Çöpler Madeni, bakanlik ve ilgili kamu kurumlarindan gerekli iyilestirmelerin yapildigina dair resmi onayi aldi. Çöpler Madeni, mevcut ulusal ve uluslararasi standartlara uygun aldigi tedbirleri daha da güçlendirerek üretim faaliyetlerine yeniden basladi. Maden, kullandigi teknoloji ve teknik açisindan dünyanin sayili madenleri arasinda gösteriliyor.

Çöpler Madeni Güçlendirilmis Tedbirlerle Üretime Basladi
Anagold Madencilik’in 2010 yilindan bu yana islettigi Çöpler Madeni, bakanlik ve ilgili kamu kurumlari tarafindan yapilan detayli incelemeler sonucunda gerekli onayi alarak, tekrar üretim faaliyetlerine basladi.

Çöpler Madeni, 21 Haziran 2022 tarihinde yasanan olay nedeniyle tedbir amaçli ara verdigi üretim faaliyetlerini, daha da güçlendirilmis tedbirlerle sürdürecek.

“Tüm iyilestirmeler tamamlandi”

Bugün Çöpler Madeninin kapilarini basina açarak gazetecilere saha çalismalari ve sunum esliginde yapilan faaliyetler hakkinda Arama Grubu Halkla Iliskiler ve Çevre Basmühendisi Onur Acar ile Çevre Sefi Çagri Sahin tarafindan bilgiler aktarildi. Cevher Isleme Tesisi Müdürü Koray Simsek ise sunumunda su bilgileri aktardi:

“21 Haziran’da 20 tona yakin seyreltilmis siyanür solüsyonunun maden sahasi içine dökülmesi sonucu yasanan olayin hemen ardindan gerekli iyilestirme çalismalarina basladik. Bu süre zarfinda halihazirda ulusal ve uluslararasi standartlara uygun aldigimiz tedbirlerimizi daha da güçlendirdik. Kontrol sistemlerimizi gelistirerek olay öncesine kiyasla çok daha hassas hale getirdik. Yigin liçi etrafindaki seddelerin kontrolleri yapildi. Siddetli yagis gibi olagandisi durumlarda yüzeydeki suyu toplamak için 2.100 m3’lük yagmur suyu toplama havuzunun insaati tamamlandi ve devreye alindi. Solüsyon boru hattindaki tüm flans baglantilari tek tek kontrol edildi. Gerekli görülenler degistirildi ve güçlendirildi. Solüsyon iletim hatlari ek basinç göstergeleri ile güçlendirildi. Tüm bu iyilestirmeler ilgili Bakanlik ve Kamu Kurumlari denetiminde ve gözetiminde yapildi. Bakanligimizin bizden istedigi tüm iyilestirmeleri tamamladik. Her zamanki gibi is sagligi ve güvenligine önem vererek, çevreye duyarli bir sekilde üretim faaliyetlerimize tekrar baslamaktan dolayi mutluluk duyuyoruz. Bölge ve ülkemiz ekonomisine katkimiz artarak devam edecek.”

Dünyanin en güvenilir madenlerinden Anagold Madencilik’in kuruldugu günden bu yana güncellemelere ve iyilestirmelere önem veren bir sirket olduguna deginilen açiklamada, su bilgilere yer verildi:

“Dünyanin en güvenilir ve yüksek teknolojili maden alanlarindan birini isletiyoruz. Uyguladigimiz üretim teknigi ve sistem, dünya genelinde sadece 8 isletmede bulunuyor. Sektörde faaliyet gösteren madenler, kullanacaklari teknoloji ve diger ihtiyaçlari için önce bizim madenimizi ziyaret ederek yerinde incelemeler yapiyor. Diger bir deyisle, sektörde ‘okul’ islevi görüyoruz. En üst seviye yönetmelikler ve yönergelerine uyumlu olarak faaliyet gösteren, bugüne kadar agir bir is kazasi yasanmayan madenimizde, çevre, is sagligi ve güvenligi mevzuati kapsaminda her türlü tedbiri uyguluyoruz. Ayrica çevresel sürdürülebilirlik konusunda maden sahasinin rehabilitasyonuna yönelik yasal yükümlülüklerin çok üzerinde bir taahhüdümüz bulunuyor.”

Ülke ekonomisine 1 milyar 750 milyon dolarlik katki

Çöpler Madeni’nin bölge halki ve dogal yasam için herhangi bir tehdit olusturmadiginin vurgulandigi açiklamada, madenin ülke ekonomisi ve bölge ekonomisine yaptigi katkiya dikkat çekilerek, “2010 yilindan bu yana gerçeklestirdigimiz toplam 1 milyar 750 milyon dolarlik yatirimla ülke ekonomisine önemli ölçüde katki sagladik. Madenimizde 2.500 kisi istihdam ediliyor. Bunun yaklasik yarisi bölge halkindan olusuyor. Ayrica tüm ülke genelinde mal ve hizmet aldigimiz sirketleri de göz önünde bulundurdugumuzda, aileleriyle birlikte bölge ve ülke genelinde 50 bin kisinin hayatina dokunuyoruz. Ayrica, ‘Anagold Sosyal Kalkinma Fonu’ adi altinda kurdugumuz destek fonuyla da madenden dogrudan veya dolayli gelir elde etme ihtimali olmayan ama kendileri bir is yapmak isteyen bölge halkina destek olmayi amaçliyoruz. Sporun ve egitimin toplumun gelisiminde oynadigi rolün bilinciyle ilgili alanlara destegimizi sürdürürken, yeni projeler üzerinde çalismalarimiz devam ediyor” denildi.

Çöpler Madeninde neler yasanmisti?

21 Haziran 2022 günü maden sahasi içindeki yigin liç sahasindaki boru hattindaki flansin ayrilmasi neticesinde bir döküntü meydana geldi. Olay neticesinde içerisinde 8 kilogram siyanür bulunan 20 tona yakin seyreltilmis siyanür solüsyonu, maden alani içindeki yola akti. Söz konusu döküntü, olayin olustugu boru hattindan öncelikle yigin liç alanina ve daha sonra erisim yoluna yayildi. Boru hattinda basincin düsmesi ve güvenlik ve kontrol sisteminin devreye girmesiyle, Çöpler Madeni’ndeki uzman ekipler tamamen bilimsel yöntemlerle olaydan etkilenen alana müdahale etti. Döküntünün oldugu bölgedeki malzeme siyrilarak yigin liç alanina tasindi, olasi bir kirlilige karsi bölge hipoklorit ile nötralize edildi. Anagold Madencilik, hemen olayi Bakanlik ve ilgili Kamu Kurumlarina bildirdi. Bölgeden incelenmek üzere numune alan Bakanlik, tedbir amaçli olarak üretim faaliyetlerini bazi iyilestirmeler yapilana kadar geçici olarak durdurmustu.

“Firat Nehri kirmiziya boyandi” iddialari asilsiz

Çöpler Madeni’nde 21 Haziran’da meydana gelen olay sonrasinda sosyal medyada ve bazi medya organlarinda asilsiz iddia ve fotograflarla karalama kampanyasina maruz kalindigini belirten Anagold Madencilik, konuyla ilgili yaptigi açiklamada su ifadeleri kullandi:

“Bu kadar hassasiyetin oldugu yerde karalama kampanyalarinda iddia edildigi üzere birakin Firat Nehri’ni, en yakindaki su birikintisinin bile kirlenmesi söz konusu olmadi. Sosyal medyada yer alan görüntüler ve Firat Nehri’nin etkilendigi iddialari kesinlikle gerçegi yansitmiyor. Kirmizi renkte akan nehir, sirketimizle ve bölgemizle hiçbir alakasi olmayan, geçmis zamandan ve farkli olaylardan alinmis görüntüdür.”

Öte yandan siyanürle altin aranmadigini da vurgulayan sirket, “Siyanür, altin cevheri çikarildiktan sonra prosese girene kadar kullanilmaz. Siyanür çok pahali bir malzemedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA