Atatürk Üniversitesinde Dogadan Sofraya Bilim Projesi Basladi

Atatürk Üniversitesi Proje Gelistirme ve Koordinasyon Ofisi tarafindan yürütülen ve Ufuk Avrupa Projeleri çerçevesinde kabul edilen ‘Science from Nature to your Table / Dogadan Sofraya Bilim’ baslikli projenin Avrupa Arastirmacilar Gecesi etkinliginde, 130 okulda bilim insanlari ve ögrencilerin bir araya geldigi is paketinin ardindan, ziyaret edilen tüm okullardan ögrencilerin ve halkin katilimiyla ana is paketi de gerçeklestirildi.

Atatürk Üniversitesinde Dogadan Sofraya Bilim Projesi Basladi
Atatürk Üniversitesi ev sahipligi ve yürütücülügünde; Erzurum Valiligi, Erzurum Büyüksehir Belediyesi ve Il Milli Egitim Müdürlügü görüsleri ve destekleriyle çalismalara baslanan projenin ana etkinligi çerçevesinde ana is paketinde ögrenciler, bilim ve sanat etkinliklerinde; deneyler, atölyeler, tiyatrolar ve gösteriler gibi birçok konuyu uygulamali bir sekilde ögrendiler.

Atatürk Üniversitesi Yeni Okuma Salonunda gerçeklesen projenin açilisina ev sahibi olarak Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli’nin yani sira Vali Yardimcisi Ahmet Özdemir, Il Emniyet Müdürü Levent Tuncer, Il Jandarma Komutani J. Alb. Ilker Simsek, Gençlik ve Spor Il Müdürü Birdal Öztürk, Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Ahmet Kiliç, Proje Gelistirme ve Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Serkan Yildirim ve Dogadan Sofraya Bilim Projesinin Yürütücüsü Doç. Dr. Selda Örs ile rektör yardimcilari, üniversite genel sekreteri, dekanlar, müdürler, birim yöneticileri ile akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Proje, Avrupa’nin 25 Ülkesi ile Ayni Anda Erzurum’da Kutlaniyor

Programin açilis konusmasini yapan proje yürütücüsü Doç. Dr. Selda Örs, Dogadan Sofraya Bilim Projesinin, Atatürk Üniversitesinin çerçeve programlari çerçevesindeki ilk koordinatörlügü oldugunu belirterek, bu derece önemli bir organizasyona ev sahipligi yapmaktan gurur duyduklarini ifade etti.

Bu projenin Avrupa’nin 25 ülkesi ile ayni anda bu yil Erzurum’da kutlandigini vurgulayan Örs, projenin basindan beri destegini esirgemeyen Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli’ya ve emegi geçen herkese tesekkür etti.

“Ulusal ve Uluslararasi Arenada Hedefledigimiz Yeri Almamiz Noktasinda Gayret Gösterecegiz”

Atatürk Üniversitesinin son yillarda bilimsel arastirma ve projelerde yakaladigi ivmenin, önemli adimlarinda biri olan Ufuk Avrupa Projeleri baglaminda kabul edilen ‘Dogadan Sofraya Bilim’ baslikli projenin Avrupa Arastirmacilar Gecesi etkinligi için bir araya gelmekten mutluluk duyduklarini açiklayan Rektör Çomakli, arastirma ve proje kültürünü gelistirmek, akademisyenlerin bu alanda üretim yapmalarini saglamak amaciyla çesitli alt yapi ve destek ofislerinin yani sira tesvik sistemlerini kararli bir sekilde uyguladiklarini söyledi.



Rektör Çomakli: “Bu kararli politikalar sayesinde bugün artik üniversitemizde arastirma ve proje sayisinda eskiye oranla çok ciddi bir yükselisi yakaladik. Nitekim birçok kriter gözetilerek seçilen arastirma üniversiteleri arasina girmemiz bunun en önemli ürünüdür. Bundan sonra da çalismalarimizi, 65 yillik üniversitemizin köklü tarihine yakisir bir sekilde devam ettirip, ulusal ve uluslararasi arenada hedefledigimiz yeri almamiz noktasinda gayret gösterecegiz. Bugün burada icra edilecek Bilim Senligi sadece üniversitemiz degil, Erzurum, hatta ülkemiz açisindan önem tasimaktadir. Zira Avrupa Birligi’nin bilim etkinlikleri çerçevesindeki projelerinin 2022 çagrisina ülkemizden 10 projede toplamda 42 kurulus basvuru yapmistir. Bu basvurular arasindan sadece Atatürk Üniversitesi’nin koordinatör ve tek yürütücü olarak basvurdugu ‘Dogadan Sofraya Bilim’ baslikli proje fonlanmaya hak kazanmistir.

“Etkinligimizle Bölge Halkimiza ve Çocuklarimiza Bilimi Festival Havasinda Yasatacagiz”

Iki gün boyunca sürecek program Üniversitemiz akademisyenlerinin gerçeklestirecekleri 58 etkinlikle bölge halkimiza ve çocuklarimiza bilimi festival havasinda yasatacaktir. Bu etkinlikler ile arastirmacilarla toplumu bir araya gelecek, arastirma ve inovasyonun günlük hayatimiza kazandirdiklarina dair farkindalik olusturulacaktir. Arastirmacilarin toplum tarafindan taninmasi, arastirmanin günlük hayatimiza etkisini göstermek ve genç insanlari arastirma kariyeri için cesaretlendirmek amaciyla proje ekibi aylardir mesai harcamakta, toplumla bilimi bulusturmayi egitici ve eglenceli hale getirmeye çabalamaktadir” dedi.

Ülkemizin en genis bilim etkinlerden biri olan, bitkisel ve hayvansal kaynakli gidalarin, sofraya gelinceye kadar geçirdigi süreç deney vb. bilimsel aktivitelerle fuar-senlik formatinda sunulan Dogadan Sofraya Bilim senligi, ögrenciler tarafindan büyük bir cosku ve merakla karsilandi. Deneyler ve gözlemler yaparak bilimsel aktivitelere katilan ilkokul, ortaokul ve lise ögrencileri, uygulamali bilimlere de ilgi gösterdiler.
Kaynak: İHA