Türkiye'deki 5 Bin Deveyi Ezbere Biliyor

Türkiye’nin en önemli kis eglenceleri arasinda yer alan ve basta Ege Bölgesi olmak üzere Marmara ve Akdeniz Bölgesi illerinde asirlardir devam eden deve güresleri sadece bir eglence degil ayni zamanda önemli bir Yörük kültürü olarak devam ediyor.

Türkiye'deki 5 Bin Deveyi Ezbere Biliyor
Aydin’da yasayan 36 yasindaki Melik Gezer, ülke genelindeki tüm develeri en ince ayrintisina kadar taniyip biliyor. Güreslerde develerin çatim islerini basariyla gerçeklestiren Melik Gezer’in develerle ilgili bilgileri görenleri sasirtiyor. Ülke genelindeki yaklasik 3 bini havutlanmis güresen, 2 bini ise henüz havutlanmamis toplam 5 bine yakin deveyi en ince ayrintisina kadar bilen 36 yasindaki Melik Gezer, 30 yildir gerçeklesen tüm müsabakalari da en ince ayrintisina kadar hatirliyor.

Yillardir Ege Bölgesi’neki deve güreslerinde hangi devenin hangi deve ile karsilasacagini belirleyip binlerce kisinin keyifle güresleri izlemesini saglayan Melik Gezer, “Ben 1985 dogumluyum, Amcam Mustafa Gezer 1980’li yillarda deve alip gürestirmeye baslamis. Kendimi bildim bileli develerin içindeyim. Babam da 1990 yilindan bu yana develerle ilgileniyor. Babam Ismail Gezer, Akin Pazarlioglu ile orta hakem idi. Ben de onlarin yaninda yetistim. Yaklasik 30 yildan bu yana tüm develeri tanirim. Hangi devenin hangi oyunu yaptigini, ve güreslerde rakiplerini hangi oyunla yendigini bilirim. Deveye ve güreslere olan ilgim nedeniyle askerden geldikten sonra pek çok güreste de çatimlari ben yaptirmaya basladim. Oldukça isabetli ve denk çatimlar yapiyoruz. Izleyici de benim yaptigim çatimlari keyifle seyrediyor” diye konustu.

Kaynaklara göre Türkiye’de Bati Anadolu’da asirlardir devam eden deve güresleri bnlerce kisinin katilimi ile festival havasinda gerçeklesiyor. Tarihte ilk defa Germencik’te yapilip diger bölgelere yayildigi belirtilen deve güresleri, tek hörgüçlü disi "yoz" develer ile "buhur" adi verilen çift hörgüçlü erkek develerin çiftlesmesinden meydana gelen ve "Tülü" adi verilen erkek develer arasinda yapiliyor. Bu develer yalnizca güres için "Savran" denilen deve bakicilari tarafindan yetistiriliyor. Güres develeri tipki atlarda oldugu gibi soya dayali olarak seçiliyor. Pehlivan olacak Tülüler’in güresçi develerin kanindan olmasina özen gösteriliyor. Güresler ilk olarak daylak denilen henüz havutlanmamis olan develerle baslarken havutlanmis develerde ayak, orta, basalti ve bas olmak üzere 5 ayri kategoride gerçeklestiriliyor.

Türkiye’de Aydin deve güreslerinin merkezi olarak biliniyor.
Kaynak: İHA