Tekstil Sektöründe Patronlara, 'Dijital Kusagi Çalistirma' Dersi

2021’i bir önceki yila yöre yüzde 32,9 artisla 20 milyar 200 milyon dolar ihracatla kapatan hazir giyim ve konfeksiyon sektörünün çati STK’si nisan ayinda yeni baskanini seçmeye hazirlaniyor. Istanbul Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi baskanligina adayligini açiklayan Özkan Karaca, patronlara bugünkü dijital kusagi nasil çalistiracagina dair kisisel gelisim dersleri verdireceklerini söyledi.

Tekstil Sektöründe Patronlara, 'Dijital Kusagi Çalistirma' Dersi
Istanbul Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Karaca, seçilmeleri halinde KOBI’lerin üretime ve ihracata daha fazla katilmalarini saglamakla beraber hazir giyim ve konfeksiyon sektöründe perakende magazacilik yapan firmalarin yurt disina açilmalari için ter dökeceklerini söyledi.



Karaca, “Küçük üreticilerin ve ihracatçi KOBI’lerin sesi olacagiz. Ülkemizde ticaret yapanlarin yüzde 98,3’nü, toplam istihdamin yüzde 67’sini ve toplam ihracatimizin yüzde 47’sini KOBI’ler yapiyor. Kurumsal gelisim danismanlik firmalari ile anlasmalar yapacagiz, ihracatçilarimiza destek için firmalarina gönderecegiz. Depodan yüklemeye kadar verimini artirip fire oranlarini düsürmelerini saglayacagiz. Kisisel gelisim danismanliginda uzman firmalar ile anlasma yapacagiz. Patronlara bugünkü dijital kusagi nasil çalistiracagimiza dair kisisel gelisim dersleri verdirecegiz. Bana göre KOBI’lerimiz devlet desteklerinden yeterince faydalanamiyor. Devlet desteklerinde uzman firmalarla danisman olarak anlasma yapacagiz. Destek kesinlestiginde KOBI ve danisman firma süreci nasil ilerleteceklerine kendileri karar verecekler” dedi.

Hazir giyimde yurt disi açilimi

Hazir giyim ihracatinda kilogram basi degerin 2017 öncesinde 19 dolar oldugunu, simdi ise bu rakamin 16 dolara düstügüne dikkati çeken Karaca, “Hazir giyimde Türkiye’nin toplam ihracatindan hedefledigimiz payi alamadik. Sektörümüz, 2015 öncesinde küresel pastadan yüzde 3,6 oraninda pay alirken bu oran 2020’de yüzde 3,2’ye düstü. Bana göre sektörümüz, dogru adimlarin atilmasi halinde küresel hazir giyim sektöründen yüzde 5 pay alabilecek potansiyele sahip. Ihracatta birim degerimizi artirmanin yolu organize perakende ihracatinin yukari çekilmesinden geçiyor. Hazir giyim markalarimizin yurt disinda açacaklari magazalar için desteklerde bulunacagiz. Diger yandan ülkemizde üretilmeyen bir çok ham madde ve ara mamulün erisimine uygulanan anti damping vergilerinin kaldirilmasi için raporlar hazirlayip bu vergilerin ülkemiz için faydali olmadigini, aksine kayiplara sebep oldugunu ispat edip yöneticilerimizi ikna etmeye gayret edecegiz” dedi.

Ara eleman sorununa egitim formülü

Karaca, sektörde yasanan ara eleman sorunu için de formül gelistirdiklerini aktardi: “Üreticilerimizin en büyük sorunlarindan biri de yeni personel bulamamak. Sektörümüzün personel ihtiyacini karsilamak için öncelikle usta ögreticiler yetistirecegiz, sonra kalici egitim birimlerinde bu usta ögreticilerimiz ile kursiyerlerimize egitim verecegiz, 45-60 gün arasinda gömlek, tisört gibi ürünler dikebilecek hale getirecegiz ve firmalarimiza yerlestirecegiz. Bunun için de ilçe belediyelerimiz ile koordineli çalisacagiz. Egitim Vakfimiz bünyesindeki meslek liselerimize desteklerimizi artiracagiz. Milli Egitim Bakanligimizin öncülügünde hazir giyimin yogun oldugu ilçelerde yeni meslek liseleri açacagiz. Moda Akademimizi üniversite yapmak için çalismalar yapacagiz. 1992 yilinda genç stilistler yarismasi olarak baslayan, sonraki yillarda Koza Genç Moda Tasarimcilari Yarismasi olarak düzenlenen etkinligimize triko, çorap ve çamasir kategorilerini de ilave edecegiz.”

Sürdürülebilir ihracat için gerekli alt yapinin saglanmasi gerektigini söyleyen Karaca, “Hedefimiz daha az enerji ve su tüketimi ile üretimi saglamak. Sektörün geri dönüsümlü ürünlere agirlik vermesi için çalismalar yapacagiz. En önemli partnerlerimiz olan fason atölyelerimizi rehabilite ederek, sosyal sorumluluklarini yerine getirecek üretim yapmalari için destek ve egitimler verecegiz. Yurt içinde düzenleyecegimiz fuarlarin devlet desteklerinden daha fazla faydalandirilmasi için çalismalar yapacagiz. Hedef pazar ülkelerinde düzenleyecegimiz milli katilim fuarlarina her sektörden firma yöneticilerini ulasim ve konaklama ücretlerini karsilayarak götürecegiz. En önemlisi rakiplerini tanimalarini ve ihracat yapacaklari ülkeleri analiz etmelerini saglayacagiz. Linexpo ve Fashionist gibi basarili bir sekilde devam eden sektörel ihtisas fuarlarinin devaminin faydali olduguna inaniyorum. Her türlü destegi vererek büyümelerini saglayacagiz. Ticaret ve alim heyetlerini daha aktif hale getirecegiz. Ülkemize alim heyetleri getirdigimizde alicilari üreticilerimiz ile fabrikalarinda bulusturacagiz. Türk Ticaret Merkezlerini tüm sektörün kullanimina açarak verimliligini artiracagiz. Bavul ticaretinin önünü açacak serbest ticaret yollari olusturmak için çalisacagiz. Ayrica bavul ticareti müsterisinin ülkemize yapacagi ziyaretlerde yol ve konaklama destegi verecegiz” dedi.

Kaynak: İHA