Gebelik Diyabeti Sezaryen Riskini Artiriyor

Kadin Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Mehmet Özgür Akkurt, gebelik diyabetinin annenin sezaryen dogum yapma riskini artirdigini söyledi.

Gebelik Diyabeti Sezaryen Riskini Artiriyor
Gebelik diyabetinin, gebelik döneminde ortaya çikan seker hastaligi olduguna söyleyen Acibadem Bursa Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Doç. Dr. Mehmet Özgür Akkurt, “Gebelik diyabeti, yalnizca gebelikte, gebeliginde genellikle son dönemlerinde ortaya çikar. 24. haftadan sonra anne adaylarinda bir takim hormonal degisiklikler, fazla kilo alinmasi gibi sebeplerle anne adayinda insülin direnci gelisiyor. Insülin, kandaki glikozun (seker) düsürülmesi, hücre içine girilmesine yardimci olan bir hormondur. Plasentadan salgilanan bu hormonlar insülin karsiti olarak çalisarak gebelik süresince insülin direncine sebep oluyor. Insülin üretilse bile glikozun hücrelere girmesi yeterli olmadigindan gebenin kaninda seker yüksekligi olusuyor” diye konustu.

“Anne karnindaki bebege zarar veriyor”

Yüksek kilo ile gebelige baslayan, vücut kitle endeksinin 30’un üstünde olan, yas olarak ileri, bir önceki gebeliginde gebelik diyabeti tespit edilen anne adaylarinin yüksek riskli grupta oldugunu belirten Doç. Dr. Mehmet Özgür Akkurt, “Gebelik diyabeti, hem anneye hem de bebege zarar verebilir. Annedeki kan sekeri yükseldiginde, bebegin de kan sekeri yükselir. Bebek kendi vücudundaki sekeri düsürmek için pankreasindan insülin salgilamaya çalisir. Bu kez fazla insülin, yag dokusunun artmasina yol açar. Böylece anne karnindaki bebek, asiri kilolu olabiliyor. Bu bebeklerde normal dogum sirasinda omuz takilmasi riski sebebiyle sezaryen dogum tercih edilebilir. Gebelik diyabeti, bu sebeple sezaryen dogum ve enfeksiyon görülme ihtimalini artirir. Gebelik diyabeti, ayrica dogum sonrasi bebegin kan sekerinin ani düsmesi sonucu görülen hipoglisemiye yol açabilir. Yeni dogan döneminde solunum stresi olusabilir ve buna bagli olarak yogun bakima girme riski artabiliyor. Ayrica ileriki yaslarinda Tip 2 ya da obezite gibi sorunlar yasamasina zemin hazirlar" dedi.

“Gebe kalmadan önce ideal kilonuzu koruyun”

Gebelik diyabeti riskine karsilik, gebe kalmadan önce ideal kiloya ulasmanin çok önemli oldugunu vurgulayan Akkurt, “Mümkünse gebelik öncesi fazla kilolardan kurtulmamiz gerekiyor. Bunun için de saglikli beslenmeyi ihmal etmemeli ve egzersiz yapmaliyiz. Gebelik dönemine fazla kilolarla girildiyse, dengeli beslenme ve kilo kontrolü için diyetisyen ile kadin dogum uzmanindan destek alinmali. Biz bu anne adaylarinda yeterli kalori ve besin miktarini saglayacak diyetler ile günde ortalama 30 dakika yürüyüs seklinde egzersiz öneriyoruz. Gebeligi sirasinda yine kan sekerini belirli araliklarda kontrol ederek, gerekirse oral anti-diyabetik ya da insülin tedavisine basliyoruz” seklinde uyardi.
Kaynak: İHA