Türkçe Yeterlilik Sinavi Artik Uluslararasi

Anadolu Üniversite’si bünyesinde hem yurtiçi, hem de yurtdisinda Türk Dili ve Filoloji egitimleri veren Dr. Ferdi Bozkurt, Türkçe Yeterlilik Sinavi’nin uluslararasi bir statü kazanmasindan dolayi gurur duydugunu belirtti ve Türk Dünyasi Ortak Medya Platformu projesinde kullanilan dilin Türkiye Türkçesi olmasi gerektigini ifade etti.

Türkçe Yeterlilik Sinavi Artik Uluslararasi
Dr. Bozkurt, Uluslararasi Dil Sinavlari Akreditasyon Merkezi (ALTE) tarafindan, Türkçe Yeterlilik Sinavi’nin uluslararasi bir geçerliligin olmasi büyük bir gelisme ve yaklasik 14 yildir Türkçe ögretmis biri kisi olarak uluslararasi ögrencilerin, ’Dünyanin her yerinde taninabilecek bir sertifika sinaviniz var mi?’ sorusuna cevap veremediklerini dile getirdi. Dr. Ferdi Bozkurt, “Yunus Emre Enstitüsü’nün böyle bir çalismayi baslatmasi, çok gerekli bir adimdi ve Türkçe Yeterlik Sinavi’nin uluslararasi geçerlilik kazandirilmasinda ise 3,5 senedir genis bir kadro tarafindan gerçeklestirilen emeklerin neticesidir” dedi.



“Türk Dili çerçevesinde yapilan çalismalar hepimizi gururlandirir”

Yunus Emre Enstitüsü’nün baslattigi projenin, Türk Dili için çok iyi bir baslangiç oldugunu fakat 10-20 yil önce gerçeklestirilseydi daha güzel yerlere varilabilecegini, çünkü yabanci dil ögretimde dünya ile ayni kulvarda olmadiklarini söyleyen Bozkurt, “Türkçe, iyi ögretildigi takdirde, bugün dünya dili olarak kabul edilen Ingilizce’den, Fransizca’dan ve Ispanyolca’dan geri kalmayacak bir seviyededir. Netice itibari ile dilimizle ilgili yapilan çalismalar hepimizi gururlandirir” diye vurguladi.

“Türkiye Cumhuriyeti, TRT AVAZ’i kurarak ortak medya çalismalarina ön ayak oldu”

Medyanin önemli bir güç oldugunu dile getiren Ferdi Bozkurt, Türk Dünyasi Ortak Medya Platformu’nda Türkçe konusan devletlerin ortak hareket edilebilecegi bir proje oldugunu ifade eden Ferdi Bozkurt, “Türkiye Cumhuriyeti, TRT AVAZ’i kurarak, ortak medya çalismalarina ön ayak oldu ve yillardan beri güzel faaliyetler yapiyorlar. Türkçe Dünyasi’ndaki ortak bir medya birligi fikri için asil sorulmasi gereken soru sudur: ‘Iletisimi saglamak için hangi dili konusacagiz?’ Ismail Bey Gaspirali’nin da dedigi gibi, ‘Dilde, fikirde, iste birlik’ sözü, tam da bu faaliyeti anlatiyor aslinda” diyerek duruma açiklik kazandirdi.

“Platformdaki ortak dilin, Türkiye Türkçesi çerçevesinde bir dil hareketiyle gerçeklesmesi gerekiyor”

Türk Dünyasi Devletleri arasinda, nüfus ve ekonomik olarak en güçlü olanin Türkiye Cumhuriyeti olmasinin yani sira; basin yayinin, nesriyatin, bilimin ve en fazla üniversitenin de Türkiye’de olmasindan dolayi meselenin altini çizen Bozkurt düsüncelerini su sözlerle tamamladi:

“Platformdaki ortak dil çalismalarinin, Türkiye Türkçesi çerçevesinde yapilandirilmasi gerekiyor. Bu sorunu çözümü ise; dil uzmanlarinin, iletisimcilerin, iktisatçilarin ve sosyologlarin bir araya gelip arastirmalar yapmalaridir."
Kaynak: İHA