ODE Yalitim'a Sifir Atik Belgesi

ODE Yalitim’in çevre dostu uygulamalariyla ön plana çikan ve 2018 yilinda ‘Yilin Yatirimi’ ödülüne layik görülen Eskisehir’deki ODE Üretim Kampüsü, Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan verilen Sifir Atik Belgesi’ni almaya hak kazandi.

ODE Yalitim'a Sifir Atik Belgesi


Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalitim sirketlerinden biri olan ODE Yalitim, Birlesmis Milletler’in evrensel eylem çagrisi olan ‘Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari’ni benimseyerek sürdürdügü faaliyetleri kapsaminda önemli bir adim daha atarak, Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan verilen Sifir Atik Belgesi almaya hak kazandi. Sirket bu belgeye, 2018 yilinda ‘Yalitim Sektörü Basari Ödülleri’nde ‘Yilin Yatirimi’ ödülünü de kazanan Eskisehir’deki üretim kampüsünde kurdugu Sifir Atik Yönetim Sistemi ile layik görüldü.



“Çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlige odaklaniyoruz”

ODE Yalitim Teknik Genel Müdür Yardimcisi Tarik Uslu, sifir atik ve diger çevre dostu uygulamalari hakkinda bilgi verdi. Gelecege yönelik olarak odaklandiklari konularin ana çerçevesini sürdürülebilirligin olusturdugunu ifade eden Uslu, “Faaliyet alanimiz olan yalitim, dogasi geregi gelecek nesillere sürdürülebilir bir yasam alani birakma noktasinda son derece önemli katkilar sagliyor. Yalitimla saglanan enerji verimliligi iklim degisikligi ile mücadele son derece önemli bir adim olmasinin yani sira enerji tüketimini azalttigindan ekonomik fayda da sagliyor. Biz de yalitim sektörünün önde gelen oyuncularindan biri olarak, çevresel, ekonomik ve sosyal anlamda sürdürülebilirlige destek olmayi hedefliyoruz” dedi.



“13 ton kagidi ve 6 ton plastigi geri dönüsüme gönderdik”

Sirketin içinde olusturduklari Enerji Verimliligi Komitesi ile basta AB Iklim Yasasi olmak üzere yesil dönüsüm sürecindeki tüm çalismalari yakindan takip ettiklerini belirten Uslu, “Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan sürdürülen Sifir Atik Projesi kapsaminda kurdugumuz Sifir Atik Yönetim Sistemi ile kisa sürede önemli bir yol kat ettik. Günümüz itibariyla cam ve metalde sifir atiga ulasarak 357,8 metreküp su tasarrufu sagladik. Yine sifir atiga ulastigimiz organik atik ve bitkisel atik yag ile 45,9 metreküplük depolama alanindan tasarruf ettik. Sifir atik motor yagi sayesinde de 84 bin 830 kWh enerji tasarrufu elde ettik. Bir yilda 13 ton kagidi geri dönüsüme göndererek 217,2 agacin kesilmesini önledik. Dönüsümünü sagladigimiz 6 ton plastik ile de 14 bin 649 litre daha az petrol kullanilmasina aracilik ettik. Geri dönüsüme gönderdigimiz kagit ve plastikler ile ayni zamanda 2 bin 492 kg sera gazinin gezegenimize salimini önledik. Kisacasi Avrupa’nin 2050 yilina kadar ulasmak istedigi sifir atik hedefine simdiden çok yaklastik” diye konustu.



“Elektrigin yüzde 60’ini günesten karsilayacagiz”

Uslu, diger çevre dostu uygulamalarini da söyle anlatti: “Ürün gruplarinin tümünde çevresel ürün beyani (EPD) olan tek yalitim sirketiyiz. Ayrica toplamda 16 ürün serimiz EPD belgesi almaya hak kazandi. Enerji ve su tüketimimizi azaltmak üzere çalismalarimizi sürdürüyoruz. A3 ve Kaizen ile sürekli olarak iyilestirme projeleri yapiyoruz. Su anda Eskisehir’deki tesisimizin çatisinin tamamini kaplayacak sekilde kurulumuna devam ettigimiz günes paneli (fotovoltaik) ile elektrik ihtiyacimizin yüzde 60’ini günesten karsilayacagiz. 2022 yili Mart ayinda devreye almaya hedefledigimiz 2.400 kWp kurulu güce sahip bu sistem aslinda bizim için bir baslangiç. Üretim tesislerimizdeki enerji ihtiyacinin tamamini yenilenebilir enerji kaynaklarindan karsilayincaya dek bu alandaki yatirimlarimiza devam etmeyi hedefliyoruz.”

Sirada Çorlu var

2017 yilinda faaliyetlerine baslayan Eskisehir’deki üretim kampüsünün sektör adina örnek bir tesis olduguna dikkat çeken Uslu, “Kampüste gündüz aydinlatmasi, dogal aydinlatma malzemesi polikarbon isikliklarla saglaniyor. Otomatik duman damperleri de ayni zamanda dogal havalandirmaya olanak taniyor. Olusabilecek kirli havayi filtre etmek üzere özel sistemler kullaniliyor. Tesiste ayrica, LED aydinlatma armatürleri, sifonik sistem yagmur suyu desarji ve gri su tesisatlari gibi çevre dostu uygulamalarimiz da bulunuyor” seklinde konustu.



Uslu, Eskisehir’den sonra Çorlu’daki üretim kampüsü için de 2022 yili içinde Sifir Atik Belgesi almayi hedeflediklerini açikladi.

Kaynak: İHA