Kuvayi Milliye Karargahi, Mersin'in Kurtulusunun 100. Yil Dönümünde Açildi

İçel’in merkez ilçe Toroslar Belediyesinin Buluklu Mahallesinde hayata geçirdigi Kuvayi Milliye Karargahi, İçel’in düsman isgalinden kurtulusunun 100. yil dönümünde açildi.

Kuvayi Milliye Karargahi, Mersin'in Kurtulusunun 100. Yil Dönümünde Açildi
Açilisa, İçel Valisi Ali Ihsan Su, Toroslar Kaymakami Ibrahim Çenet, Toroslar Belediye Baskani Atsiz Afsin Yilmaz, Akdeniz Belediye Baskani Mustafa Gültak, İçel Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri, mahalle muhtarlari, sehit yakinlari ve vatandaslar katildi.

Toroslar Belediyesi halk oyunlari ekibinin gösterisi ile baslayan program, saygi durusu, Istiklal Marsi ve dualarin okunmasiyla devam etti. Toroslar Belediye Baskani Atsiz Afsin Yilmaz, kent tarihini gün yüzüne çikarmanin ve bu binayi 3 Ocak Zaferinin 100. yilinda açmanin mutlulugunu yasadiklarini söyledi.

Yilmaz, "100 yil önce 30 Ekim 1918’de Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasindan sonra 17 Aralik 1918’de Ingilizler, 1 Ocak 1919’da Fransizlar İçel Limanina, iskelelere yanasip önce İçel’i, daha sonra bölgedeki diger sehirleri tek tek isgal ettiler. Bu isgal sirasinda zaten daha önceden de bölgede terör estiren, zulüm eden Ermeni çeteleri de Fransiz üniformasi giydiler ve bölge insanina zulüm etmeye basladilar. Çavuslu mezarligimizda Ermeni çeteleri tarafindan Çavuslu’da kör esinin yaninda sehit edilen Ümmü Teyzemizi rahmetle, minnetle andik. Hem bu olay isgalcilerin milletimize, vatanimiza, namusumuza uzattigi eli ortaya koymasi açisindan önemli, hem de bugün burada hep beraber yaptigimiz açilis; milli iradenin bu zulme, haksizliga, adaletsizlige karsi ortak hareket etme gücünün sembolüdür” dedi.

Konusmasinda birlik ve beraberlige vurgu yapan Yilmaz, "Burasi önce Fransiz isgal kuvvetleri tarafindan karargah olarak kullanilmis bir binadir. Daha sonra Kuvayi Milliyeciler, dedelerimiz bir araya geldiler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliginde tüm Türkiye’de Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri’ni birlestirdiler ve düsmani kovdular. Bu bina daha sonra Kuvayi Milliye Karargahi olarak kullanildi. Nedense isgal anlatilirken, 1. Dünya Savasi ve sonrasi anlatilirken isgalciler diye geçistirilir. Geçistirmemek gerekir bunu anlatmak gerekir. Ülkemizi isgal edenler, Ingilizler, Fransizlar, Yunanlilar ve Italyanlar’dir. Bunlarin himayesinde sadece İçel’de degil tüm Anadolu’da insanimiza zulüm edenler de Ermeni çetecileridir. Basta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanimizin kurtulmasinda, Kurtulus Savasimizda can veren, kan veren, ter akitan tüm sehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle minnetle aniyorum. Ruhlari sad olsun” diye konustu.

Yilmaz, karargahin restore edilmesine destek veren İçel Valisi Ali Ihsan Su’ya ve emek veren herkese tesekkür etti.

İçel Valisi Ali Ihsan Su da Kuvayi Milliye Karargahi olarak tarihte kullanilan bu binanin yeniden restore edilip hizmete açilmasindan dolayi mutluluk duydugunu belirterek, bu güzel çalismasindan dolayi Baskan Yilmaz’a tesekkür etti. Su, "Biz millet olarak tarihten günümüze asla boyunduruk altinda yasamadik. Her zaman bagimsizligimiza, hürriyetimize, istiklalimize sahip çiktik. Milli sairimiz Mehmet Akif Ersoy ‘un ifade ettigi gibi ’ben ezelden beridir hür yasadim, hür yasarim. Hangi çilgin bana zincir vuracakmis? Sasarim! Kükremis sel gibiyim, bendimi çigner, asarim. Yirtarim daglari, enginlere sigmam, tasarim.’ O yüzden hürriyet ve bagimsizlik bizim milletimizin karakterinde var. Bu bakimdan tarih boyunca yüce milletimiz, magdurlarin, mazlumlarin yaninda olmus, onlara kol kanaat germis ve kendisi de tarihten günümüze kadar daima bagimsiz ve hür yasamistir. Insallah bundan sonra da ilelebet hür ve bagimsiz yasayacaktir. Burasi olarak tarihi olarak özel bir bina oldu. Baskanimiz Atsiz Afsin Yilmaz’a tesekkür ediyoruz. Burayi gezenler de tarihimizi daha iyi özümseyerek, daha iyi anlamis olacaklar. Bu güzel bina İçelimize hayirli olsun. Bu duygu ve düsüncelerle Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaslarini, tüm sehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, minnetle aniyorum” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan karargahin açilisi gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA