Adana Sporuna 'Saglik' Veriyorlar

Adana Sehir Egitim ve Arastirma Hastanesi Spor Hekimligi birimi, yilda 15 binden fazla kisiye poliklinik ve tedavi hizmeti veriyor. Tedavi hizmetlerinde, ileri teknolojiye sahip elektroterapi ünitesi, izokinetik ve denge ünitesi ile agirlik istasyonlari kullaniliyor. Spor Hekimligi polikliniklerine sporcular disinda kas iskelet sistemi rahatsizliklari bulunan bireyler de basvurabiliyor.

Adana Sporuna 'Saglik' Veriyorlar
Kentte Spor Hekimligi alaninda tek kurum olan Adana Sehir Egitim ve Arastirma Hastanesi Spor Hekimligi Birimi’nde Uzm. Dr. Mustafa Yolcu ve Uzm. Dr. Hakan Bozdogan, spor fizyoterapistleri ile birlikte görev yapiyor. Birimde spor yaralanmalarinin tani ve tedavisi, sporcularin sezon öncesi tibbi durumlarinin degerlendirilmesi ve saglik raporlarinin verilmesi, sporcu beslenmesi, destekleyici vitamin mineral takviyelerinin düzenlenmesi, performans analizleri, saglikli bireyler ile obezite, seker hastaligi, hipertansiyon, astim gibi kronik hastaligi olanlara bireye özgü egzersiz programlarinin düzenlenmesi konularinda saglik hizmeti veriliyor.

Tamamlayici tip yöntemleri uygulaniyor

Klinikte sporculara gerekli hallerde enjeksiyon ve PRP uygulamalari yapiliyor. Ayrica bel agrisi, boyun agrisi, diz agrisi, ayak bilegi agrisi, omuz agrisi ile basvuran hastalara proloterapi, nöralterapi, mezoterapi, ozon, akupunktur gibi tamamlayici tip uygulamalari gerçeklestiriliyor. Topuk dikeni, tenisçi dirsegi ve tendinitlerde sok dalga (ESWT) uygulamalari basariyla yapiliyor. Birimde bulunan izokinetik sistem ile vücuttaki kas gruplarinin gücü bilgisayarli sistem ile ölçülerek analiz edildikten sonra, zayif olan kas grubu kuvvetlendiriliyor. Bu sistem, denge sistemi ile birlikte spor cerrahisi geçirmis bireylerin rehabilitasyonunda önemli rol oynuyor.

Spor yaralanmalarinda ilk basvuru yeri olmali

Spor hekimligi uzmanliginin tip egitimi sonrasi tipta uzmanlik tüzügüne göre dört yilda tamamlanan ana dal uzmanligi oldugunu belirten Uzm. Dr. Mustafa Yolcu, Türkiye’de son yillarda sporla ugrasan kisi sayisi arttikça daha bilinir hale geldigini vurguladi. Uzm. Dr. Yolcu söyle konustu:

“Spor hekimligi poliklinikleri acil müdahale gerektirmeyen spor yaralanmalarinin ilk basvuru yeri, acil müdahalesi tamamlanmis yaralanmalarinin ise sonraki adresi olmalidir. Çünkü yaralanmis sporcunun kisa sürede sahalara dönebilmesi için erken rehabilitasyon programlarinin hazirlanmasi, iyilesme olmasina ragmen tekrar zorlu spor aktivitelerine dönebilme kriterlerinin degerlendirilmesi gibi birçok konu normal bireylerden farkli olup ileri uzmanlik alani gerektirmektedir. Biz güçlü bir ekip olarak Adana ve çevresinde sporculara, spor yasamlarinin saglikli sekilde devam etmesi için hizmet vermeye devam edecegiz.”
Kaynak: İHA