Fransa'nin Eski Içisleri Bakani Gueant'e 1 Yil Hapis Cezasi

Fransa’nin eski Içisleri Bakani Claude Gueant, görevini kötüye kullanmaktan 4 ayi ertelenmis olmak üzere 1 yil hapis cezasina çarptirildi.

Fransa'nin Eski Içisleri Bakani Gueant'e 1 Yil Hapis Cezasi
Fransa’da Cumhurbaskani Nicolas Sarkozy döneminde Elysee Sarayi’nin çesitli kurumlar ile firmalara anketler ve kamuoyu danismanligi için adil kosullar altinda ihale prosedürünü izlemeden birkaç milyon euroluk kamu fonu ödemesi yaptigina dair açilan davada karar açiklandi. Mahkeme, eski Içisleri Bakani ve eski Cumhurbaskani Nicolas Sarkozy’nin genel sekreteri 77 yasindaki Claude Gueant’e, görevini kötüye kullanmaktan 4 ayi ertelenmis olmak üzere 1 yil hapis cezasina çarptirdi.

Mahkeme, Sarkozy’nin yakin danismani olan Patrick Buisson’a 2 yil ertelenmis hapis ve 150 bin euro para cezasi verdi. Sarkozy’nin siyasi danismani ve Giacometti Perron anket sirketinin eski direktörü Pierre Giacometti, 6 ay ertelenmis hapis ve 70 bin euro para cezasina çarptirildi.

Öte yandan Paris Mahkemesi, 2017’de kamu fonlarinin zimmete geçirmekten Gueant’yu suçlu bulmus, 1 yil hapis cezasi ve 75 bin euro para cezasi vermisti. Mahkeme, kendisine verilen para cezasini ve tazminati zamaninda ödemedigine karar vererek Gueant’yu 13 Aralik 2021’de tutuklamisti. Gueant, su anda saglik hapishanesinde tutuklu bulunuyor.
Kaynak: İHA