'Balkanlar'da Baris, Güven Ve Istikrar Ortaminin Tesisi Türk Dis Politikasinin Öncelikleri Arasinda'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan Arnavutluk Meclisi’nde yaptigi hitabinda, “Balkanlar’da kalici baris, güven ve istikrar ortaminin tesisi Türk dis politikasinin öncelikleri arasinda yer almaktadir” ifadelerini kullanarak, “FETÖ meselesinde dogru bildiklerimizi ifade etmeyi, stratejik ortakligimizin bir icabi olarak görüyoruz” dedi.

'Balkanlar'da Baris, Güven Ve Istikrar Ortaminin Tesisi Türk Dis Politikasinin Öncelikleri Arasinda'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldigi Arnavutluk’un baskenti Tiran’da Arnavutluk Basbakani Edi Rama ile yaptigi ortak basin toplantisinin ardindan Arnavutluk Meclisi’ne hitap etti. Cumhurbaskani Erdogan, “Sizleri, sahsim, heyetim ve milletim adina en kalbi duygularimla, muhabbetle selamliyorum. Güçlü tarihi ve beseri baglara sahip oldugumuz Arnavutluk’u bir kez daha ziyaret etmekten, bu vesileyle Arnavutluk Meclisi’nde sizlerle bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bundan üç hafta önce Sayin Meclis Baskan Nikolla’yi Türkiye’de misafir ettik. Kendisiyle, parlamentolar arasi iliskilerimizin önümüzdeki dönemde nasil ileriye götürülebilecegi konusunda görüs alisverisinde bulunduk. Milletvekillerimiz arasinda temasi ve is birligini artirmanin, iliskilerimizin gelisimine ciddi katki saglayacagi noktasinda mutabik kaldik” dedi.



“ARAMIZDA BASKA SINIRLAR OLSA DA ARNAVUTLUK BIZIM GÖNÜL KOMSUMUZDUR”

“Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanindan kisa bir süre sonra, 1923 yilinda akdettigimiz ilk dostluk anlasmalarindan biri de Arnavutluk’la yapilmistir” ifadelerini kullanan Cumhurbaskani Erdogan, “Ebedi Dostluk ve Isbirligi Anlasmasi’ adini tasiyan bu anlasma, esasen iliskilerimizin sadece devletten devlete degil, insandan insana oldugunu izhar ediyor. Aramizda baska sinirlar olsa da Arnavutluk bizim gönül komsumuzdur. Iliskilerimiz, yaklasik alti asri bulan köklü, güçlü bir maziye dayaniyor. Ortak tarihimizin izleri, sadece siyasi hayatta degil; Iskodra’nin tas konaklarinda, Berat’in cumbali evlerinde, Ethem Bey Camii’nin mimarisinde de ifadesini buluyor. Dostluk ve akrabalik baglarimiz bu saglam temel üzerinde her geçen gün gelisiyor” dedi.



“ÜLKELERIMIZ ARASINDAKI IS BIRLIGINI GELISTIRMEK IÇIN ÇOK GÜZEL BIR IKLIME SAHIBIZ”

Cumhurbaskani Erdogan, “Hükümetlerimizin gayretleri sayesinde, ülkelerimiz arasindaki is birligini gelistirmek için çok güzel bir iklime sahibiz. Sayin Basbakan’in 2013 yilinda Türkiye’yi tek tarafli olarak Arnavutluk’un bes stratejik ortagindan biri ilan etmesi, bu tablonun ifadesidir. Basbakan Rama’nin geçtigimiz yilin basinda Türkiye’ye gerçeklestirdigi resmi ziyaret vesilesiyle imzaladigimiz ‘Ortak Siyasi Bildiri’ ile iliskilerimizi resmî olarak da stratejik ortaklik seviyesine çikardik. Bundan sonra da hem ülkelerimizin hem bölgemizin hem de tüm dünyanin baris, refah, huzur, istikrarina katkida bulunmayi sürdürecegiz” ifadelerini kullandi.

Türkiye ile Arnavutluk’un el ele verdiginde üstesinden gelemeyecegi sorunun, çözemeyecegi sikintinin, ulasamayacagi hedefin kalmayacagini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, “Yeter ki biz kardesligimize, kusatici yaklasimimiza, ortak hedeflerimize, is birligimizi sürekli daha ileriye tasima azmimize siki sikiya sahip çikalim. Bu güzel ve sevindirici tabloyu hiç kimsenin bozmasina beraberce izin vermeyecegimize ben yürekten inaniyorum” dedi.



“ARNAVUTLUK’UN, BALKANLAR’DA OYNADIGI YAPICI ROLÜ TAKDIRLE TAKIP EDIYORUZ”

Cumhurbaskani Erdogan, “Balkanlar’da kalici baris, güven ve istikrar ortaminin tesisi, iyi komsuluk iliskilerinin ve bölgesel is birliginin temini Türk dis politikasinin öncelikleri arasinda ilk siralarda yer almaktadir. Malum Kosova birinci sirada ABD tarafindan taninmistir. Bakanlar Kurulu toplantisindaydim. O zaman Basbakanim ve ikinci olarak hemen aninda biz Kosova’yi tanidik. O günden bugüne de Kosova’nin dünyada taninmasi mücadelesini dünyanin degisik ülkelerinde vermeye devam ediyoruz. Arnavutluk’un, Balkanlar’da oynadigi yapici rolü takdirle takip ediyoruz. Tarihi baglarimiz yaninda, NATO’daki müttefiklik hukukumuz da iliskilerimizin güvenlik boyutunda önemli yere sahiptir. Balkanlarin ortak iradesini ve özgün sesini yansitan tek Balkan Forumu olan Güneydogu Avrupa Isbirligi Süreci çatisi altinda da Arnavutluk’la örnek bir dayanisma içindeyiz” ifadelerini kullandi.

“Karadeniz Ekonomik Isbirligi Teskilati ise dayanisma sergiledigimiz bir diger bölgesel platformdur” diyen Cumhurbaskani Erdogan, “Türkiye ve Arnavutluk’un, bölgede baris ve istikrarin köklesmesi bakimindan müstereken oynadigi rolü sadece bu örneklerde dahi çarpici sekilde görmek mümkündür. Bu vesileyle, Arnavutluk’u 1 Ocak 2022 tarihinde üstlendigi Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeligi için de tebrik ediyorum. Geçmiste bizim de icra ettigimiz bu görev boyunca sahip oldugumuz tecrübeleri, Arnavutluk’la paylasmaktan memnuniyet duyacagiz” dedi.



“ARNAVUTLUK’A EN ETKIN VE SAMIMI YARDIMLARI SAGLAYAN ILK ÜLKE TÜRKIYE OLMUSTUR”

Türk milletinin her zaman oldugu gibi bugün de tüm gücü ve imkanlariyla Arnavutluk halkinin yaninda oldugunu hatirlatan Cumhurbaskani Erdogan, “Nitekim 2019 depreminde ve müteakiben 2020 yilinda patlak veren korona virüs salgininda, Arnavutluk’a en etkin ve samimi yardimlari saglayan ilk ülke Türkiye olmustur. Su anda da bildiginiz gibi TURKOVAC asisini çikardik. Ve TURKOVAC asisiyla da birlikte yine her zaman imkanlarimizla Arnavutluk’un yaninda olacagiz. Geçtigimiz Nisan ayinda, Arnavut kardeslerimiz için 68 gün gibi rekor bir sürede insaatini tamamladigimiz Fier’deki Türkiye-Arnavutluk Dostluk Hastanesi’ni hizmete aldik. Bugün de Laç’da yaptirdigimiz deprem konutlarinin teslimini gerçeklestirdik. Mutluyum çünkü verdigimiz sözü tarihi gelmeden bitirip teslim ettik. Bu katkilarimiz Arnavut kardeslerimizin yaralarina bir nebze merhem olmussa ne mutlu bize” ifadelerini kullandi.

“FETÖ MESELESINDE DOGRU BILDIKLERIMIZI IFADE ETMEYI, STRATEJIK ORTAKLIGIMIZIN BIR ICABI OLARAK GÖRÜYORUZ”

Cumhurbaskani Erdogan, “Devletimizle, sivil toplum kuruluslarimizla, is dünyamizla ihtiyaç duydugu her alanda ve her zaman Arnavutluk’un yaninda yer almayi sürdürecegiz. Ayni sekilde Arnavut dostlarimizin da Türkiye’nin hassasiyetlerini gözetecegine yürekten inaniyoruz. Ülkemizde darbe girisiminde bulunarak demokrasimize kast eden, Meclisimizi bombalayan, insanlarimizi katleden FETÖ terör örgütüyle mücadele bu hassasiyetlerimizin basinda yer aliyor. Maalesef, bu örgütün mensuplari, ülkemizde darbeye tesebbüs ettikten bes yil sonra bile; Arnavutluk’ta egitim, saglik, dinî kurumlar ve özel sektörün kayda deger bir kisminda hala mevcudiyetlerini devam ettiriyor” dedi.



“GERÇEK DOST, ACI DA OLSA HAKIKATLERI DILE GETIRMEKTEN ÇEKINMEYENDIR”

Cumhurbaskani Erdogan, “Sizlerden su hususu asla unutmamanizi istiyoruz. Gerçek dost, aci da olsa hakikatleri dile getirmekten çekinmeyendir. FETÖ meselesinde, dogru bildiklerimizi açik yüreklilikle ifade etmeyi, kardesligimizin, dostlugumuzun ve stratejik ortakligimizin bir icabi olarak görüyoruz. Hangi kilifla karsiniza çikarsa çiksin bu yapi, tipki zehirli bir yilan gibi, önünde sonunda kendisine kol kanat gerenleri de sokan, sokacak olan bir ihanet çetesidir. Türkiye’de oldugu gibi, buradaki FETÖ iltisakli kurum ve çevrelerin de gizli gündemleri oldugundan, vakti saati geldiginde gerçek yüzlerini ortaya sereceklerinden zerre kadar süpheniz bulunmasin. Tipki Türkiye gibi, tipki pek çok ülke gibi Arnavutluk’un millî güvenligi için de bir tehdit olusturan bu yapidan ne kadar çabuk kurtulursaniz, geleceginize o derece güvenle bakabilirsiniz. Derhal harekete geçmezseniz, bu yapinin ülkemizde tesebbüs ettigi alçak girisimlerin benzerlerinin burada da tekrarlanmasi kaçinilmazdir. Biz bu hakikati, agir bedeller ödeyerek yasadik” dedi.



“FETÖ YAPILANMASINA KARSI HEMEN VE TOPYEKÛN HAREKETE GEÇEREK ILISKILERIMIZIN BU SEBEPLE GÖLGELENMESINE MEYDAN VERILMEMESINI BEKLIYORUZ”

Cumhurbaskani Erdogan, “Sizlerin de ayni akibete ugramamaniz için bunlari dile getirmeyi bir kardeslik görevi telaki ediyorum. Arnavutluk’tan, ülkedeki FETÖ yapilanmasina karsi hemen ve topyekûn harekete geçerek iliskilerimizin bu sebeple gölgelenmesine meydan verilmemesini bekliyoruz. Aramizda konusacak, görüsecek, birlikte gelecege adimlar atacak onca husus varken, böyle bir meseleyle vakit kaybetmekten dolayi üzüntülüyüz. Insallah bir dahaki temasimizi, bu konuyu artik gündemimizden çikarmis olarak yapmayi ümit ediyoruz. Bu düsüncelerle sözlerime son verirken, Arnavutluk Yüce Meclisi’nin degerli üyelerini ve sahsinizda tüm Arnavutluk halkini bir kez daha selamliyorum. Türkiye ve Arnavutluk arasindaki dostluk ve kardesligin ebediyen sürmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandi.

Kaynak: İHA