Arnavutluk Basbakani Rama Açiklamasi 'Türkiye Avrupa Birligi'nin Güvenligi Için Çok Önemli'

Arnavutluk Basbakani Edi Rama, günü birlik resmi ziyaret kapsaminda Arnavutluk’ta bulunan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile yaptigi ortak basin toplantisinda, Türkiye’nin Avrupa Birligi’nin (AB) güvenligi için çok önemli oldugunu vurguladi.

Arnavutluk Basbakani Rama Açiklamasi 'Türkiye Avrupa Birligi'nin Güvenligi Için Çok Önemli'
Arnavutluk Basbakani Edi Rama, resmi ziyaret kapsaminda Arnavutluk’ta bulunan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile yaptigi bas basa ve heyetler arasi görüsmelerin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Basbakan Rama konusmasinda, bugün kendisi için çok özel bir gün oldugunu ifade ederek, depremin vurdugu ve çaresiz insanlarin oldugu bir yerde Türkiye ile ortak ugrasla 522 ailenin bugün daha iyi ve daha güzel evlere kavusmasina vesile olundugunu aktardi.

Cumhurbaskani Erdogan’in ilk andan itibaren yanlarinda oldugundan dolayi ve sözünü tuttugu için çok mütesekkir oldugunu ifade eden Rama, “Erdogan her zaman sözünde duran bir adam” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan’in yani sira deprem evlerinin insaatina yardimci olan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum’a ve bu projede görev alan insaat sirketi dahil herkese çok tesekkür eden Basbakan Rama, “Belki birileri tesekkürlerle abarttigimi düsünecek ancak Hazreti Muhammed (SAV) dedigi gibi ‘Insanlara tesekkür etmeyen Allah’a tesekkür etmis sayilmaz’” ifadelerini kullandi.

“Ankara’da Fier Hastanesi için iddiaya girmedim çünkü kaybedecektim”

“Bir sene önce Yüksek Düzey Isbirligi de dahil Ankara’da bir çok anlasma imzaladik. Bugün ise o çok sorulan sorulara yanit olarak çok net ve fiziki olarak isbirligi olanaklarimiz mevcut” diyen Rama, “Ankara’da Fier Hastanesi için iddiaya girmedim çünkü kaybedecektim. Iyi ki bahse girmedim ve ne iyi ki Cumhurbaskani da bahse giren biri degil. Fier’de yapilan hastane sadece bir hastane degil, insanlara yapilan hizmet yani sira Türkiye’den aktarilan bir ilim ve bilgi söz konusu. Düne kadar imkansiz olan bu gelisme bugün Cumhurbaskani’n destegi oldugu için imkansiz degil. Uzatmak istemiyorum ancak bir sene önce konustugumuz konular bugün gerçek oldu. Arnavutça artik Türkiye’de seçmeli ders olarak okutuluyor” dedi.

Gümrük konusunda akilli çözümlerin artirilmasi için isbirligi yaptiklarini ve ticaret hacmi ile turizm konularini gelistirmek için de çalistiklarini dile getiren Rama, “Biz komsularimizi kiskanmiyoruz ancak Türkiye’den komsu ülkelere giden Türklerin sayisina bakinca bu sayilarin sevilme seviyesine göre olmadigini görüyoruz” ifadelerini kullandi.

“Kardeslerden bile borç aldiginiz zaman bir müddet sonra onu geri vermeniz gerekiyor. Arnavutluk’un Türkiye ile iliskisi de buna benzer mi?” sorusuna Rama sosyal medyada, "Iyi ki Müslüman degilsin, çünkü Cumhurbaskani Erdogan ile o kadar yakin duruyorsun ki Müslüman olsaydin AB’dekiler kim bilir ne derdi?" yazildigini ifade ederek, “Ben Katolik’im. Benim en iyi yarim (esim) da Müslüman. Ancak ben Arnavutluk ve AB’dekilerin endise etmemeleri gerektigine inaniyorum. Arnavutluk kapaliyken bile yaninda olan Türkiye oradaydi. Benim Cumhurbaskani ile münasebetime gelince, endise edilecek bir sey yok. Ancak buradan da Avrupa’dan da ciddi insanlar komplo teorisi olarak sayilacak seyler söylüyor ve bu gülünecek bir durum” dedi.

Balkanlarda Türkiye’nin rolünün önemli oldugunu ifade eden Rama, Türkiye ile olan iliskileri karsilikli esasa dayali olduguna da dikkat çekti. Rama, Türkiye’nin Avrupa Birligi’nin (AB) güvenligi için çok önemli oldugunu belirterek, “Bunu ben daha önce de söyledim. NATO’da da söyledim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA