AB'den Rusya'ya Açiklamasi 'Tarih Yeniden Yazilamaz'

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikalari Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, “Rusya’nin Avrupa’da nüfuz alanlari insa etme girisimini reddediyoruz. Ne tarihin yeniden yazilmasi, ne de zamanda geriye gidilmesi mümkün degildir” ifadelerini kullanarak, “Ukrayna’ya yönelik herhangi bir askeri saldiri, büyük sonuçlara ve ciddi maliyetlere yol açacaktir” dedi.

AB'den Rusya'ya Açiklamasi 'Tarih Yeniden Yazilamaz'
AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikalari Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, Fransa’da düzenlenen Avrupa Birligi (AB) Savunma Bakanlari gayriresmi toplantisi sonrasinda düzenledigi basin toplantisinda Rusya’ya yüklendi. Borrell, “Rusya’nin Avrupa’da nüfuz alanlari insa etme girisimini reddediyoruz. Ne tarihin yeniden yazilmasi, ne de zamanda geriye gidilmesi mümkün degildir” dedi.

"Avrupa güvenliginin temelini olusturan temel ilkeleri yeniden teyit ediyoruz" ifadelerini kullanan Borrell, "Bunlar özellikle Helsinki Nihai Senedi ve Paris Tüzügü tarafindan tanimlanmistir ve biz de bunlara bagli kalmayi kabul ettik. Rusya tarafindan tehdit edilen ortaklarimiz Ukrayna ve Dogu Avrupa ülkeleriyle dayanismamizi yeniden teyit ediyor ve çatismalarin barisçil çözümü için mevcut mekanizmayi destekliyoruz" ifadelerini kullandi.

“Rusya’ya gerilimi düsürmesi için güçlü ve kararlilikla çagrida bulunuyoruz”

“Rusya’ya gerilimi düsürmesi için güçlü ve kararlilikla çagrida bulunuyoruz” diyen Borrell, “Gerilimi düsürme ve müzakere ve diyalog çagrisinda bulunurken, Ukrayna’ya yönelik saldirilara yanit verme taahhüdümüzü yineliyoruz. Ukrayna’ya yönelik herhangi bir askeri saldiri, büyük sonuçlara ve ciddi maliyetlere yol açacaktir. Bu, ortaklarimizla koordineli olarak kabul edilecek kisitlayici önlemleri de içeriyor" dedi.



"ABD ve NATO ile koordinasyon halindeyiz"

AB’nin ABD ve NATO ile koordinasyon içinde oldugunu belirten Borrell, “Her görüsmeden önce ve sonra mükemmel bir isbirligimiz oldu. Bu kesinlikle tesekkür edilmesi gereken bir sey, çünkü bazi elestirilerin önünde, tüm bu sürece çok fazla dahil olduk ve ABD bizi saglam ortaklar olarak görmek için tam bir kararlilik gösteriyor. ABD ve NATO ile koordinasyonu daha da güçlendirmeyi ve AGIT içinde Avrupa Birligi isbirligini gelistirmeyi kabul ettik. Üye Devletler, Yüksek Temsilci olarak benden, çalismanin su üç kutbuyla bu iliskiyi koordine etmemi istiyorlar, NATO, ABD ve AGIT içinde. Bu görevi yerine getirmek için onlarin destegine sahibim" dedi.

Rusya ile diyalog yoluyla sorunlari çözmek istediklerini bildiren Borrell, “Genel olarak, Rusya ile diyaloga açigiz, ancak asla özgürlügümüz, egemenligimiz, bagimsizligimiz ve temel degerlere saygimizdan ödün vermeden" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA