Kiliçdaroglu, Çankaya Belediyesi Bademlidere Kent Ormani Agaç Dikim Töreninde Konustu Açiklamasi

'Sözüm söz, Türkiye'ye söz, cumhuriyeti demokrasiyle taçlandiracagiz. Yeni bir cumhuriyet, güçlü bir cumhuriyet, dogru bir cumhuriyet, ahlakli bir cumhuriyeti demokrasiyle taçlandiracagiz. Bunu yapmak hepimizin ortak görevi ve sorumlulugudur'

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, "Sözüm söz, Türkiye'ye söz, cumhuriyeti demokrasiyle taçlandiracagiz. Yeni bir cumhuriyet, güçlü bir cumhuriyet, dogru bir cumhuriyet, ahlakli bir cumhuriyeti demokrasiyle taçlandiracagiz. Bunu yapmak hepimizin ortak görevi ve sorumlulugudur." dedi.

Kiliçdaroglu, Çankaya Belediyesi tarafindan Bademlidere bölgesinde 500 bin metrekare alanda olusturulacak kent ormani için agaç dikim törenine katildi.

CHP'nin 98 yil önce kuruldugunu, felsefesini ise Sivas Kongresi'nde aldigini aktaran Kiliçdaroglu, partinin avukat bürolarinda degil, Kurtulus Savasi kahramanlari tarafindan kuruldugunu söyledi.

CHP'nin bir devrimin dogdugu partinin adi oldugunu vurgulayan Kiliçdaroglu, bu nedenle dünyanin eski ve köklü partilerinden biri oldugunun altini çizdi.

CHP'nin ayni zamanda Avrupa'nin en çok üyeye sahip sosyal demokrat partisi oldugunu belirten Kiliçdaroglu, "Insani öncelemistir, barisi öncelemistir, birlikte yasamayi öncelemistir, egitimi öncelemistir, bu ruhunu hiçbir zaman kaybetmemistir ve bundan sonra da kaybetmeyecektir. Çünkü çocuklarin sesi geliyor, gelecek onlardadir, umudumuz da yine onlardadir." diye konustu.

Kiliçdaroglu, hem Ankara Büyüksehir hem de Çankaya belediye baskaninin Ankara için mücadele ettigini dile getirdi.

Ankara kuruldugu zaman kentte bakkal dükkani bile olmadigini hatirlatan Kiliçdaroglu, o yoksul kentin bugün bir dünya kenti haline geldigini belirtti.

Kendisinin de zaman zaman üniversite ögrenciliginin burada geçtigini ve civil civil bir Ankara hatirladigini ifade eden Kiliçdaroglu, söyle konustu:

"Sinemalari, tiyatrolari dolan bir Ankara'yi hatirlarim ama daha sonra böyle karamsar bir atmosfer çikti, karabulutlar çikti ve dolayisiyla o civil civil Ankara'yi biraz unuttuk. Simdi onu Mansur Baskan yeniden ayaga kaldiracak, sanatiyla, kültürüyle, parklariyla... Hepimizin buna ihtiyaci var. Sanata ve kültüre hepimizin ihtiyaci var. Agaca, yesilliklere hepimizin ihtiyaci var. Agaç tek basina bir agaç degildir aslinda. Agaç altinda uzanip gökyüzünü izledigimiz bir mekandir ayni zamanda. Yakici günes oldugu zaman sigindigimiz bir mekandir ayni zamanda. Agaç ayni zamanda kafamiza bir elma düstügü zaman Newton'un yer çekimi gücünü buldugu agaçtir aslinda. Dolayisiyla agaç sadece bir agaç degil, bizim hayatimizin bir parçasidir. O agaçlarin altinda sarkilar, türküler, bazen asklarimiz oldu o agaçlarin altinda. Bizim hayatimizin bir parçasidir doga, yesillikler. Çünkü biz doganin zaten bir parçasiyiz."

Ögrenciliginin Ankara'da geçtigini, sonra Istanbul'a gittigini, bürokrasi yillarinda tekrar Ankara'ya döndügünü anlatan Kiliçdaroglu, "Kaldigim sokakta bir park vardi ama bakimsiz bir park. Bahar olunca orada bir agaç pespembe bütün çiçeklerini açardi ve ben hayati orada her bahar yeniden kesfederdim. Beklerdim o agaç ne zaman çiçek açacak diye. Hayatin bir parçasi doga ve dogayi güzel kilmak lazim, dogaya ihanet etmemek lazim." diye konustu.

Kiliçdaroglu, iklim degisikligi gibi kavramlarin insanlarin dogaya zulmetmesinden kaynaklandigina isaret ederek, güzel Ankara'yi yeniden insa edeceklerini dile getirdi.

Mansur Yavas'in geçen yil Çubuk Baraji Rekreasyon Alani'ni hizmete açtigini animsatan Kiliçdaroglu, kentin tarihinin o kentte yasayan çocuklara iyi anlatilmasi gerektiginin altini çizdi.

Kiliçdaroglu, söyle devam etti:

"Dünyanin en köklü tarihi olan kentlerden birisidir aslinda Ankara. Dolayisiyla Ankara'yi bir beton ormani olarak görmemek lazim ve bu kimlikten çekip çikarmak lazim. Ankara kurulusumuzun, kurtulusumuzun baskentidir. Ankara bozkirda yesillikler içinde yeniden insa etmek için ugrastigimiz bir kenttir, bir kültür kentidir, bir tarih, üniversite, bir bilim kentidir. Dolayisiyla Ankara'ya yarasir hizmet vermek gerekiyor. Belediye baskanlarimiz da sizler için çalisiyorlar. Sadece Ankaralilar mi? Hayir. Ankara'ya gelenler için de çalisiyorlar. Ankara'nin güzelligini sadece Ankaralilara degil, bütün dünyaya duyuracaklar.

Mansur Yavas hizmette rekabetten bahsetti. Elbette tatli bir rekabet olacak. Her baskan diger baskani asmaya çalisacak. Bütün Türkiye sizin bu yaptiginiz hizmetlerin, yarisin ne kadar güzel ve degerli oldugunu biliyor. Bunun farkinda. O nedenle biz bütün belediye baskanlarimiza sükran borçluyuz. Özellikle pandemi döneminde gerçekten de bütün belediye baskanlarimiz birer tarih yazdilar. Onlarin yapamadigini belediye baskanlarimiz çok kisa süre içinde hayata geçirdiler. Nerede olursa olsun vatandasin yardimina kostular, hiç kimseyi aç ve açikta birakmadilar. Bu çok önemliydi. Çünkü sosyal belediyecilik sadece agaç dikmekle degil, dogrudan dogruya vatandasa dokunmakla da oluyor."

Kemal Kiliçdaroglu, hizmetlerinden dolayi Alper Tasdelen'e ve Mansur Yavas'a tesekkür ederek, "Sözüm söz, Türkiye'ye söz, cumhuriyeti demokrasiyle taçlandiracagiz. Yeni bir cumhuriyet, güçlü bir cumhuriyet, dogru bir cumhuriyet, ahlakli bir cumhuriyeti demokrasiyle taçlandiracagiz. Bunu yapmak hepimizin ortak görevi ve sorumlulugudur." degerlendirmesinde bulundu.

- "Sehrin sadece bugünlerinden sorumlu degiliz"

Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas da ülkenin siyasi baskentini huzurun da baskenti yapmak için yola çiktiklarini belirterek, "Bizim için günes, onu kapatan gökdelenlerden daha önemlidir." dedi.

Göreve geldigi günden bu yana yaptigi yesillendirme çalismalari hakkinda bilgi veren Yavas, "Bizler sehrin sadece bugünlerinden sorumlu degiliz, 50 yil sonrasini, 100 yil sonrasini planlayarak tedbirler almak zorundayiz." diye konustu.

Çankaya Belediye Baskani Alper Tasdelen de durmadan, yorulmadan hizmet üretmeye devam ettiklerini söyledi.

Belediyenin kaynaklarini ranta degil, halka yansittiklarini anlatan Tasdelen, "En kiymetli arsalarimiza park, kres, kültür merkezi yapiyoruz. Kenti betona degil, yesile sunuyoruz. Tüm bunlari yaparken belediyeyi borçlandirmiyoruz, kredi kullanmiyoruz. Bugün burada 750 dönüm arsamizin 500 dönümünü kent ormani, 250 dönümü de rekreasyon alani yapacagiz. Burasi ikinci bir Atatürk Orman Çiftligi olacak. Bademlidere'nin dokusunu bozmadan 20 bin fidani buraya dikecegiz." ifadelerini kullandi.

Tasdelen, yaz aylarinda çikan yanginlarda hayatini kaybeden orman sehitleri için de birer çinar fidani dikeceklerini bildirdi.

Törene katilan eski CHP Genel Baskani Hikmet Çetin de konusma yapti.

Konusmalarin ardindan Kiliçdaroglu ve Çetin ile diger protokol üyeleri kendi adlarina dikilmis çinar agaçlarina toprak atti, su verdi.

Kaynak: AA